Kedden kemény büntetést kapott a magyar válogatott, miután a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) lezárta a magyar-angolon történtekkel kapcsolatos fegyelmi eljárását. A kettős mérce teljesen nyilvánvaló: amikor az angol szurkolók agyba-főbe verték az olaszokat, kifütyülték a himnuszukat, tiltott pirotechnikai eszközöket használtak, és sorsdöntő pillanatban lézerfénnyel próbálták megzavarni a dánok kapusát, a nemzetközi futballszervezetek nem voltak ilyen kemények (természetesen tudjuk, hogy az UEFA rendezvény volt, ez pedig FIFA, de a magyar válogatottat az UEFA is megbüntette mondvacsinált okokkal, a szabályok pedig elvileg ugyanazok). A magyar szurkolók példaértékűen buzdították a nemzeti tizenegyet, szó sem volt csoportos rasszizmusról, csupán a sörös poharak bedobását lehet kifogásolni. Az azonban például Dániában - láthattuk az EB-n - szinte "népszokás", a dánok mégsem kaptak semmilyen büntetés. A magyar szurkolók egyetlen bűne nyilvánvalóan az volt, hogy nemet mondtak az angolok térdeléses provokációjára (amiért még saját szurkolóik is kifütyülik őket, de az UEFÁ-t és a FIFÁ-t ez sem érdekelte).

Szeptember elején nagy érdeklődés mellett rendezték meg a magyar-angol meccset a Puskás Arénában. Ahogyan az Európa-bajnokságon, és azt megelőzően is, a magyar szurkolók végig fantasztikusan biztatták a játékosokat a meccs alatt. A stadionban csodálatos volt a hangulat, a nemzeti tizenegy és a drukkerek ismét egymásra találtak. Ez azonban sokaknak nem tetszett.

Előre megírt ítélet

A találkozón szerepet kapott a politika is, hiszen az angol játékosok a sípszó előtt - szokásukhoz híven - térdelve demonstráltak. Pedig pontosan tudták, hogy Magyarországon ezt nem veszik jó néven, az emberek többsége felesleges provokációként tekint a BLM-es bohóckodásra. Ezek után nem hatott váratlanul, hogy a magyar szurkolók nemet mondtak a politikai mutatványra, és hangos füttyszóban részesítették a térdepelő angolokat (egyébként az angol szurkolók is többször kifütyülték válogatottjukat a térdelés miatt).

Ez nem nyerte el az angol szövetség tetszését, és azonnal a FIFA-hoz fordultak (meg kell jegyezni: a meccs után a Sky Sport riportere négy angol játékosból és a szövetségi kapitány Southgate-ből is megpróbálta kihúzni, hogy rasszista megnyilvánulásokat tapasztaltak, de mindannyian azt válaszolták, nem hallottak ilyet. Sőt, Southgate hozzátette: az angoloknak először a saját házuk táján kellene söprögetni és rendet tenni).

A szervezet komplett koncepciós eljárást húzott fel. Már a mérkőzés másnapján jelezték, hogy fegyelmi eljárást indítanak a világbajnoki selejtezőn tapasztalt állítólagos rasszista szurkolói incidensek miatt. A jelek szerint kevés idő volt a vádirat összeállítására, hiszen az finoman szólva is gyenge lábakon állt.

Első körben azt kifogásolták, hogy a magyar drukkerek "gúnyosan adtak hangot" a nemtetszésüknek, amikor a vendégcsapat játékosai féltérdre ereszkedtek a kezdés előtt. Az sem tetszett a nemzetközi szövetségnek, hogy a gólok után műanyag poharak és különféle tárgyak repültek a pályára.

A FIFA "érvelését" erősen gyengíti, hogy ezek mindennapos történések a futballmeccseken, és ezidáig nem járt ezért büntetés.

A felhozott vádak közül talán az volt a legabszurdabb, hogy a magyar szurkolók majomhangok utánzásával gúnyolták Raheem Sterlinget, miután megszerezte az angolok első gólját. Sőt, a nemzetközi szövetség szerint Jude Bellinghamet is hasonló incidens érte. Csakhogy ezt komolytalan módon a Sky Sports videójára alapozva állították, ezen a felvételen kívül semmilyen bizonyítékot nem tudtak felhozni. A Sky Sport videóján azonban egyetlen - vélhetően - huhogó szurkoló volt csak látható, ő sem az első sorokban. Jellemző, hogy a brit csatorna úgy mutatta be a felvételt, hogy a hangot a riporter hangja alatt lekeverték - hiszen semmilyen huhogás nem volt hallható. Azt is meg kell jegyezni, hogy az MLSZ feljelentette a videón látható szurkolót - márpedig büntetni elvileg csak akkor lehetne, ha a nemzeti szövetség nem tesz lépéseket.

Fantasztikus hangulat volt a magyar-angol labdarúgó mérkőzésen, a FIFA Sterlingék térdeléses demonstrációjának kifütyülése miatt koncepciós eljárást indítottFotó: Csudai Sándor - Origo

A szervezet egyértelműen koholt vádakkal operált, hiszen még Harry Maguire, a harmadik angol gól szerzője is arról számolt be, hogy "a meccs után, az öltözőben beszéltem a fiúkkal, és az az igazság, hogy egyikük sem hallott rasszista rigmusokat." 

Bár amit a FIFA lerakott az asztalra, nem volt több egy hirtelen összerakott tákolmánynál, az ítélet előre borítékolható volt: a magyar válogatottat meg fogják büntetni. 

Nyilvánvaló kettős mérce

"Az angol játékosok panaszkodnak a tegnapi "ellenséges budapesti hangulat miatt". A Wembley-ben az EB-döntő előtt az olasz himnusz alig hallható az angol szurkolók füttykoncertje közepette" - reagált a magyar kormányból elsőként Szijjártó Péter, aki egy videóval hívta fel a figyelmet a kettős mércére. 

A külgazdasági és külügyminiszter újságírói kérdésre Kötcsén szintén elmondta a véleményét az angol-magyarról. Szerinte "fel kell lépni az ellen, hogy ellenséges meg rasszista hangulatról beszéljenek a budapesti mérkőzés kapcsán, mert ez nem így volt”. Hozzátette, hogy voltak olyan megnyilvánulások, amik ellen fel kell lépni, de "ezek alapján 60-70 ezer ember viselkedését minősíteni nonszensz".

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára pedig azt emelte ki, hogy

ha valahol, akkor az erőszak és a rasszizmus elleni küzdelem terén nem lehet engedni a kettős mércének.

Ismét beköszönt a kettős mérce

A FIFA-t nem különösebben hatották meg az észérvek, és kedden szokatlanul súlyos büntetést szabott ki a magyar válogatottra: a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) a FIFÁ-hoz tartozó következő két mérkőzést köteles zárt kapuk mögött megrendezni, a második találkozóra vonatkozó büntetést két évre felfüggesztette a szervezet. Emellett a magyar szövetségnek 200 ezer svájci frank, azaz mintegy 65 millió forint büntetést is be kell fizetnie.

Indoklásukban azt írták, azután döntöttek így, hogy megvizsgálták a körülményeket, és súlyosnak találták a történteket (rasszista bekiabálások, tárgyak bedobálása a játéktérre, pirotechnika használata a stadionban, valamint a lépcsők eltorlaszolása).

Az MLSZ közösségi oldalán elfogadhatatlannak nevezte a döntést. "Egy hatvanezres stadionban jó hangulatot teremtő tömeget és a minden elvárható intézkedést végrehajtó rendező szövetséget ilyen súlyosan, kollektív módon büntetni nem igazságos és kontraproduktív lépés" - olvasható a szervezet állásfoglalásában. 

A gigabüntetés annak fényében különösen visszatetsző, hogy a FIFA közel sem szokott ilyen szigorú lenni. Magyarán a nemzetközi szövetség ismét kettős mércét alkalmazott Magyarországgal szemben.

Ahogy a kormánytagok is felhívták arra a figyelmet, a labdarúgó pályák nézőterein ennél sokkal durvább jelenetek szoktak lejátszódni, a nemzetközi szövetség mégsem lép közbe. 

Az Európa-bajnokság döntőjében, a Wembleyben az angol szurkolók olyan hangerővel fütyülték ki az olasz himnuszt, hogy azt alig lehetett hallani. A jelek szerint ez nem érte el a szervezet ingerküszöbét.

Ahogyan az sem, hogy a vereség miatt megvadult angol huligánok agyba-főbe verték az ellendrukkereket.

Ezen a felvételen két angol elkapott, majd megvert egy védtelen olaszt, mégsem tiltakozott az UEFA és a FIFA.

Az angolokkal nemcsak a döntő előtt, hanem azelőtt is komoly problémák voltak, tömegével próbáltak meg jegy nélkül bejutni a mérkőzésre.

Arról nem is beszélve, hogy nem ez volt az egyetlen meccs, ahol nem bírtak magukkal a szigetországi ultrák. Az angol-dán meccsen Harry Kane mindent eldöntő tizenegyese közben lézerfénnyel próbálták megzavarni az ellenfél kapusát, Kasper Schmeichelt, emellett kifütyülték a vendégcsapat himnuszát, és tiltott pirotechnikai eszközöket is használtak. Olcsón megúszták a sportszerűtlen viselkedést: az UEFA ellenőrző, etikai és fegyelmi testülete (CEDB) 25 ezer font bírságot szabott ki Angliára. Az az UEFA, amely a magyar válogatottat három zártkapus meccsre ítélte.