Gyárfás továbbra is hárít, és ebben az alvilág ismert alakja, Portik is segíti

Gyárfás Tamás tárgyalása a Fővárosi Törvényszéken 2021 szeptember 21. tárgyalás
emberölés ügyben tárgyalás, bíróság,
Vágólapra másolva!
Továbbra is tagad, és hárít Gyárfás Tamás az ellene folyó perben. Nem véletlen, a baloldali médiavállalkozó hosszú évekre is börtönbe kerülhet, ugyanis a vád szerint ő adott megbízást két évtizeddel ezelőtt arra, hogy meggyilkolják vetélytársát, Fenyő Jánost. A gyilkossággal Portik Tamást bízta meg, aki később zsarolni kezdte őt. Erről hangfelvétel is van, amelyről azonban mindketten azt állítják manipulált. Nem úgy a szakértő, és a bíró, akik szerint egyértelműen pontos, és hiteles a felvétel.
Vágólapra másolva!

Folytatódott a tárgyalás Gyárfás Tamás ügyében a Fővárosi Törvényszéken. A másodrendű vádlott Portik Tamás és ügyvédje távmeghallgatás útján kapcsolódott be a tárgyalásba, ám a kezdés némi akadályba ütközött:

Portik ugyanis közölte a bíróval, hogy napok óta rosszul érzi magát, orvosnál is járt, és vírusgyanús, emiatt szeretné kérni a tárgyalás elhalasztását.


Ezért a tárgyalás eleve tíz perc késéssel kezdődött, ugyanis a bírónak utána kellett járni, hogy igaz-e Portik állítása.

Gyárfás Tamás tárgyalása a Fővárosi Törvényszéken 2021. szeptember 21 Fotó: Szabó Gábor - Origo

Portik orvosa elmondta a bírónak, hogy Covid gyanúja nem áll fenn, enyhébb légúti fertőzése van, ami nem akadályozza őt a tárgyaláson való részvételben.

Portik ekkor azt állította, hogy ő is most tudta meg, hogy biztosan nem Covid-fertőzött, ugyanis az orvosa nem tájékoztatta őt róla, annak ellenére, hogy közel egy hete járt nála.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

A tárgyalás innentől kezdve a szokott rend szerint folytatódott a szakértők meghallgatásával, akik azt állították, hogy a rendelkezésre álló felvételekből az vehető ki, hogy Portik és Gyárfás is szándékosan kerülni próbálják a lényeget, nem térnek a tárgyra, hogy ezzel elterelődjön róluk a gyanú.

Gyárfás ugyan ismét megpróbálta mentegetni magát, hogy manipulálták az ellene szóló felvételeket,

ám abban a bíró és a szakértők is egyetértettek, hogy ennek a valószínűsége közel a nullával egyenlő. A tárgyalás további részében tanúmeghallgatás történt, amelyről azonban a tanúvédelemre való tekintettel a sajtót kizárták.

Gyárfás Tamás tárgyalása a Fővárosi Törvényszéken 2021. szeptember 21 Fotó: Szabó Gábor - Origo

Ahogyan megírtuk, Gyárfás már

a korábbi tárgyalások alatt is folyamatosan igyekezett terelni a gyanút magáról, legutóbb azzal védekezett, hogy csupán iróniának szánta, hogy a gyilkosság óta boldogan él, hiszen előtte is tehetős ember volt.

Ezt korábbi dokumentumokkal is próbálta bizonyítani a bíróságnak:

Az előző tárgyaláson

csatolta a 1996-1997-es vagyoni beszámolóját, amelyből a vádlott szerint kiderül, hogy már akkor annyira gazdag volt, hogy bekerült a 100 leggazdagabb magyar közé.

A már említett felvételen Portik és Gyárfás többször vitatkozott egymással és meg is fenyegették egymást.

Portik Tamást egy korábbi tárgyaláson Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Ahogyan korábban megírtuk, Portik konkrétan utalt arra, tudja, hol tanul Gyárfás lánya.
Gyárfás Tamás elmondta, végig fenyegetve érezte magát, de végül nem bántották sem őt, sem a családját. Portiknak pedig ez volt az eszköze, a fenyegetés.

A felvételen az is elhangzik, hogy mindketten tartottak attól, hogy lehallgatják őket.

- mondta Gyárfás Portiknak, illetve azt is mondta, hogy attól tart, lépre csalja, ki akar vele mondatni olyan dolgokat, amiket később felhasználhatnak ellene.

Ennek ellenére Gyárfás

korábban azt mondogatta, nem tudta, hogy Portik Tamás felveszi a beszélgetéseiket.

A felvételen Portik megemlíti, szeretné "meghálálni" annak az embernek, aki csapást mért rá, mire Gyárfás azt válaszolta neki, hogy "jogos", és azt is felajánlotta neki, hogy ő is meghálálná az eszköztárával. A bíró ezután arról kérdezte Gyárfást, szerinte mire gondolt Portik meghálálás alatt, és mi az ő, valamint Portik eszköztára. Erre Gyárfás hosszú, kitérő választ adott,

végül azt mondta, hogy a saját eszköztára az érvelés, mindig is az volt, ennek segítségével pedig csak áltatta Portikot, hogy számíthat rá.

Két embert is felbérelhetett a merényletre

Gyárfás Tamás a kilencvenes évek meghatározó jelentőségű baloldali médiavállalkozója volt, akárcsak Fenyő János,

aki egy videókazettákat terjesztő és egy napilapot kiadó gazdasági társaságnak – a VICO Rt.-nek – a vezérigazgatója volt.

Gyárfás és Fenyő között az évtized közepén kialakult egy üzleti vita, amiből hatalmi harc és ezekből fakadóan erős személyes ellentét alakult ki.

A vád szerint Gyárfás Tamás 1997-ben döntötte el, hogy ezek miatt megöleti Fenyő Jánost.

Még abban az évben, szeptemberben megbízta a gyilkossággal Tasnádi Pétert, aki 12 millió forintért elvállalta és 6 milliót előre el is kért. Ő azonban ezt nem tette meg.

Gyárfás Tamás ügyeiről többször is írt a Fenyő János érdekeltségébe tartozó Népszava. Többek között arról, hogy Gyárfás háromszázmilliós áfacsalásba keveredett Kaposváron. Ez a szám 1996-ban jelent meg Forrás: Arcanum Digitális Tudománytár

A vád szerint Gyárfás ezután bízta meg Portik Tamást a feladattal, akit már 1994 óta ismert. Portik elvállalta a megbízást, és felbérelte az emiatt időközben jogerősen életfogytiglani büntetésre ítélt Jozef Rohácot Fenyő meggyilkolására.

ROHÁC 1998. FEBRUÁR 11-ÉN 18 ÓRA ELŐTT BUDAPEST II. KERÜLETÉBEN, A MARGIT KÖRÚT ÉS A MARGIT UTCA SARKÁNÁL, A PIROS LÁMPÁNÁL AZ AUTÓJÁBAN ÜLŐ FENYŐHÖZ LÉPETT, ÉS EGY GÉPFEGYVERREL KIVÉGEZTE.

Az ügyészség felbujtóként előre kitervelten elkövetett emberöléssel vádolja Gyárfás Tamást.

A rendőrök 2018 áprilisában hallgatták ki az egykori médiavállalkozót, majd őrizetbe vették.

Gyárfás Tamás a kocsi hátsó ülésén a Nemzeti Nyomozó Iroda Aradi utcai épületénél 2018. április 17-én. Gyárfást ekkor hallgatták ki először gyanúsítottként Forrás: MTI/Mihádák Zoltán

Az ügyészség javasolta a letartóztatását, de a bíróság ezt elutasította.

Később 200 milliós óvadékot fizetett, hogy szabadlábra kerülhessen, egy ideje pedig már a nyomkövetőt sem kell hordania.

Gyárfás Tamás az eddigi tárgyalásokon hosszas magyarázkodással védte magát, csak a vallomására 4 napot szánt a bíróság. Ha bűnösnek bizonyul, 15 év börtönt is kaphat.