Ahogy megírtuk, Karácsony Gergely nem hajlandó megmondani, mennyit keresett adjunktusként a Corvinuson. A főpolgármester megint sunnyog, ahogy azt korábban a nyelvvizsgájával kapcsolatban tette. A hazudozása legutóbb akkor ért a csúcsra, amikor egy konferencián iszonyatos kiejtéssel felolvasott egy angol szöveget, és ezt úgy próbálták eladni a baloldali propagandamédiában, hogy tud angolul.

Múlt hét csütörtökön az ellenzéki propagandamédia ujjongva közölte a hírt, hogy Karácsony Gergely 15 perces nyitóbeszédet tartott angolul. A valóságban Karácsony láthatóan olvasta az elé - feltehetően fonetikusan - leterített beszédet. Később feltöltöttek egy felvételt, ahol Karácsony egy panelbeszélgetésben vesz részt. Nem meglepő módon Karácsonynak angol szinkrontolmács segít a beszélgetés során, mert csak magyarul beszél a felvételen is. De miért is hazudik folyamatosan Karácsony, ahelyett, hogy végre elismerné, hogy nem tud egy szót sem angolul? Hiszen az alapvető probléma nem az angol nyelvtudás hiánya, hanem az, hogy állandóan hazudozik erről.

Karácsony folyamatosan hazudott a nem létező nyelvvizsgájárólForrás: MTI/Balogh Zoltán

Nyelvvizsgát hazudott magának Karácsony

A főpolgármester nem létező nyelvtudása akkor került a középpontba, amikor májusban, az Economistnak adott interjúját követően, kiderült, hogy nem tud angolul, illetve a nemzetközi sajtószereplésein és megbeszélésein tolmácsot használ. Mivel a magas pozícióra törő politikusnak kifejezetten kellemetlen a téma, ezért többször is megpróbálta megmagyarázni a nyilvánosság előtt, miért nem beszél a magyaron kívül más nyelven.Erre több kísérletet is tett, de mind közül a legfontosabb az az állítása volt, hogy középfokú nyelvvizsgával rendelkezik.

Május 10-ei magyarázkodó Facebook-bejegyzésében azt írta, hogy évekkel korábban középfokú nyelvvizsgát szerzett angolból. Csakhogy pillanatokon belül kiderült, állításával ellentétben sosem volt államilag elismert nyelvvizsgája.

Karácsony nem adta fel - a hazugságspirál természetrajzához hozzátartozik, hogy a hazudozó egyre mélyebbre zuhan benne -, és megint mentegetni kezdte magát. Egy közösségi médiás posztjában úgy fogalmazott, hogy "a nyelvvizsgám után kutató lakájsajtónak pedig hadd segítsek egy dátummal: 2000. május 29."

Magyarán, a főpolgármester a fenti időpontot jelölte meg, mint azt a napot, amikor letette a nyelvvizsgát. Csakhogy

A KÖZZÉTETT DÁTUM A LEKTORÁTUSI NYELVVIZSGÁJÁNAK AZ IDŐPONTJA, AZAZ KARÁCSONY ISMÉT HAZUDOTT.

Arról pedig többször is írtunk, hogy a lektorátusi nyelvvizsga nem feleltethető meg az államilag elismert nyelvvizsgának, ugyanis az az alapfoknak felel meg. Többször kiderült egyébként, hogy a baloldali főpolgármester egy egyszerű mondatot sem ért meg angolul.

Nem létező nyelvtudása miatt folyamatos hazugságspirálban van KarácsonyFotó: Csudai Sándor - Origo

Szánalmas magyarázatok

A főpolgármester az elmúlt hónapokban egyre furcsább magyarázatokkal állt elő hiányos nyelvtudását illetően. "Megválasztásom után vállalok egy angol nyelvű nemzetközi sajtótájékoztatót, amelyen például bejelentem, hogy a Fudan Egyetem nem fog megépülni. Vadul nem kell tanulnom, de próbálom majd kicsit felfrissíteni; nekem hiperpasszív angoltudásom van, most egy kicsit aktivizálom" – fogalmazott Karácsony az ATV stúdiójában.

Később arra hivatkozott, hogy csak a szaknyelvet érti meg, ezután állítólagos gyermekkori diszlexiáját emlegette: "Az én esetem az angollal annyiban speciális, hogy huszonéves koromban az egyetemi angoltanárom mondta, hogy nekem valószínűleg diszlexiám lehetett iskoláskoromban, amit azóta kinőttem, vagy azt hiszem, ez a szakszerű kifejezés, kompenzáltam" (a diszlexiát nem lehet kinőni). Mindeközben egyre több videófelvétel bizonyítja, hogy a nemzetközi sajtóeseményen rendszeresen tolmácsra van szüksége, a neki angol nyelven feltett újságírói kérdésekre pedig nem tud válaszolni.

Egyébként augusztus végén Karácsony a közösségi oldalán úgy próbálta illusztrálni egy nemzetközi konferencián való szereplését, hogy nem használt tolmácsgépet, azonban többen nagyon gyorsan lebuktatták, mivel megjelent a teljes szerepléséről szóló videó is. A baloldali főpolgármester a nem létező nyelvtudásáról szóló botrány kirobbanását követően azt ígérte, fejleszteni fogja az angolját, de a konferenciáról készült videó tanulsága szerint még a „jó estét kívánok" kifejezést sem tudja angolul elmondani. Pedig hónapokkal korábban azt ígérte, fejleszteni fogja az angolját.

Megállapíthatjuk tehát: a főpolgármester semmilyen kellemetlen üggyel nem hajlandó szembenézni és őszintén beszélni, rendre csak sunnyog.