Óvja otthonát és szeretteit modern, digitális eszközökkel!

arlo essential spotlight camera biztonsági kamera
Arlo Essential Spotlight Camera
Vágólapra másolva!
Otthonunk és hozzátartozóink oltalma mindannyiunk számára kiemelten fontos és ma már számtalan digitális lehetőség áll rendelkezésünkre, hogy gondoskodjunk a megfelelő védelemről. Cikkünkben számba vettük a legújabb technológiai újításokat, és bemutatunk egy áttörő technológiát is.
Vágólapra másolva!

Kezdve a – kezelhetőségét tekintve folyamatosan egyszerűsödő – fizikai megoldásokkal; ma már nem csak a garázs-, hanem a bejárati ajtók is működtethetők távirányítóval, így nincs szükség nehéz kulcscsomókra, egyetlen gombnyomással beléphetünk otthonunkba jelentősen csökkentve ily módon az illetéktelen behatolás esélyét is.

Érdemes lehetőségeinkhez mérten digitális eszközökkel (riasztóval, kamerarendszerrel) védeni családunkat és vagyontárgyainkat, amelyek többsége – napjaink technológiai fejlődésének hála – már egy-egy applikációval bármilyen okoseszközről könnyedén működtethető, felügyelhető.

Ezeknek köszönhetően – ha házon kívül vagyunk is – rendellenesség esetén azonnal értesülünk, hiszen riasztónk jelez és a biztonsági kameráink felvételeit is meg tudjunk nézni, egy mozgásérzékelő rendszerrel összehangolt figyelőrendszer pedig akár éjjel-nappal „nyitva tartja a szemünket" és tájékoztat, van-e okunk az aggodalomra.

Érdemes lehetőségeinkhez mérten digitális eszközökkel védeni családunkat és vagyontárgyainkat. Forrás: Shutterstock

Egy másik fontos fenyegetést előz meg az okos füstérzékelő, amely mihelyst érzékeli a keletkezett füstöt, értesítést küld, és azonnal döntést tudunk hozni és intézkedni, egy megfelelően kiválasztott szén-monoxidérzékelő pedig nem csupán érzékeli a levegőben a veszélyesen magas koncentrációt és tájékoztatja tulajdonosát, de akár az ablakokat is kinyitja, vagy beindítja a szellőzőrendszert.

A fizikai fenyegetések mellett napjainkban kiemelt elővigyázatossággal kell lennünk adataink védelmére és odafigyelni például arra, hogy okos eszközeinkre hivatalos helyekről töltsünk le alkalmazásokat és operációs rendszerünket is rendszeresen frissítsük.

Örök igazság, hogy minél kevesebb alkalmazás van a telefonunkon, annál kisebb a kockázata, hogy valamelyik közülük biztonsági rést képez; itt az idő ellenőrizni, hogy a meglévő applikációink mihez férnek hozzá (kamera, lokáció, tárhely, stb.) és vonjuk vissza, amire nincs szükség és a víruskereső programok telepítése is ajánlott.

Fontos fenyegetést előz meg az okos füstérzékelő. Forrás: Shutterstock

Szeretteink biztonságára immár tehát az új keletű, de kiemelt figyelmet érdemlő okos eszközökön is ügyelnünk kell, hiszen életünk jelentős részét használatukkal töltjük, de valójában kevesek vannak felkészülve az illetéktelenek készülékekbe való behatolására.

Míg a hagyományos SIM-kártya egy műanyag tokból, digitális chipből és a rajta lévő adatokból áll, és utólag kell a készülékbe helyezni, addig az eSIM, (embedded SIM ) a készülékbe beépített chip – amit a hozzá tartozó profil letöltésével lehet aktiválni – tartalmazza előfizetésünk minden szükséges paraméterét.

Szeretteink biztonságára az okos eszközökön is ügyelnünk kell. Forrás: Pexels képe a Pixabay -en.

A nemzetközi GSMA egyesület által kidolgozott és elfogadott szabvány szerint működő technológia, mely a legmodernebb biztonsági intézkedések révén biztosít védelmet a visszaélések ellen bizonyos mértékig a hagyományos kártyák analógiáján működik, hiszen biztonságos PIN- és PUK kódot kér, s használatával kezdeményezhető az okostelefonok minden funkciója, s elvesztése esetén le lehet tiltani.

A szolgáltatás bárhonnan, bármikor aktiválható, ráadásul a kártya nem mozdul el, nem sérül, nem lehet elveszíteni, használatával pedig a fenntarthatóság nevében cselekszünk, ugyanis kevesebb műanyaghulladékkal szennyezzük bolygónkat, s tesszük mindezt díjmentesen.

Az eSIM a gyakorlatban kiemelt biztonságot jelent, hiszen az adatfájlok elérési útvonala mindig titkosítva lesz – ígéri a gyártó – és addig nem bővül, amíg azokat le nem tölti valaki a chipre. A nagyobb adatbiztonság érdekében az egyedi ICCID kódot tartalmazó profilt a gyártó csak a felhasználó utasítására adja ki (QR kóddal vagy az eID megadásával), ráadásul a beépített eSIM is csak egyszer tölthető le.

Legyen szó fizikai- vagy adatvédelemről, családunk biztonságának megteremtése állandó feladatunk. Forrás: Shutterstock

Az innováció használata számos további előnnyel jár, hiszen az eszközök vízállósága javul, helyet spórol, aktiválható személyes kontaktus nélkül, és könnyebb lesz a szolgáltatók közti átjárás, valamint szert tenni rá az Unió határain kívül.

A műanyag SIM-kártyákat felváltó chipek természetesen még folyamatos fejlődésben vannak, de jelentős előrelépést jelentenek az ún. tárgyak internete (IoT) területén.

Az említett piacon minden bizonnyal jelentős növekedés várható, hiszen – bár az eSIM-technológia jellemzően egyelőre az okosórák tulajdonosai között népszerű – az okostelefonok tulajdonosai is hamar rájönnek előnyeire, s rövid időn belül a szaküzletek viszonteladói is az eSIM használatát fogják javasolni már hagyományos társaival szemben.

Hogyan válthatok eSIM-re?

Az eSIM technológia komoly előrelépést jelent, és az átállás sem okoz gondot. A Telekomnál online, mindenféle sorban állás és extra költségek nélkül választhatunk eSIM-mel rendelkező előfizetést, de a meglévő SIM-kártyánkat is hasonló módon cserélhetjük a modernebb és biztonságosabb alternatívára.