Csaknem 25 millió forintot keresett Karácsony Gergely jogtalanul

Karácsony Gergely, sajtótájékoztató, Városháza, Budapest, főpolgármester
Vágólapra másolva!
Csaknem bruttó 25 millió forintot tehetett zsebre jogosulatlanul Karácsony Gergely, hiszen a jelenlegi főpolgármester tíz év alatt ennyi pénzt kapott a Corvinus Egyetemtől, ahol megfelelő képesítés nélkül oktatott, írja a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

A hazugságspirálba keveredett főpolgármesterről egyértelműen kiderült az utóbbi időszakban, hogy kivételezett személy, egy szűk, korrupt baloldali elit tagja. Bőségesen megtérült a politikai szolgálat Karácsony Gergelynek, ugyanis a baloldali kormányoktól a családi cégének juttatott megrendeléseken kívül a Corvinus Egyetemen is oktathatott tíz éven át, megfelelő képesítés nélkül. A Magyar Nemzet birtokába került kinevezési okiratok alapján egyetemi oktatói pályafutása alatt összesen közel 25 millió forintot keresett Karácsony Gergely.

Miután az Oktatási Hivatal vizsgálata megállapította, hogy sem a tanársegédi, sem az adjunktusi kinevezése nem felelt meg az egyetem belső szabályzatának, illetve a törvényi előírásoknak, egyértelműen kijelenthető, hogy ezt a 25 millió forintot jogtalanul vette fel Karácsony.

Ahogy megírtuk, az összeg kapcsán a Mediaworks Hírcentruma tegnap Hatvanban újra megpróbálta szóra bírni Karácsonyt, akinek a kamuvideós Korózs Lajos sem tudott segíteni. Karácsony össze-vissza beszélt jogtalanul felvett fizetéséről, a kamuvideós Korózs pedig tegeződve szemtelenkedett az újságíróval.

Az Oktatási Hivatal 2004. január elsejétől ellenőrizte a Budapesti Corvinus Egyetemen harminckét oktatójának jogviszonyát,

akik közül csak Karácsony Gergely nem teljesítette a foglalkoztatásához szükséges feltételeket.

A tanársegédi kinevezése nem felelt meg az intézményi szabályzatnak, mert nem volt meg a feltételként előírt legalább egy C típusú nyelvvizsgája vagy ezzel egyenértékű államilag elismert oklevele. Az adjunktusi kinevezése is szabálytalannak bizonyult, mert Karácsony a rendelkezésre álló dokumentumok alapján nem kezdte meg a doktorjelölti jogviszonyt.

A szabályzat szerint a kinevezési feltételek között rögzíteni kellett volna, hogy Karácsony három éven belül létesítsen doktorjelölti jogviszonyt, ellenkező esetben felmentik állásából. Ez azonban a határidőig nem történt meg; később, 2014. augusztus 31-én Karácsony maga kezdeményezte a jogviszony közös megegyezéssel történő megszüntetését.

Karácsony Gergely Fotó: Csudai Sándor - Origo

A főpolgármester – aki egyben a Gyurcsány-show egyik miniszterelnök-jelöltje is – az újságírói kérdéseket folyamatosan elhárította és a Corvimus Egyetemre próbálta hárítani a felelősséget. Szerinte ha bármilyen jogszerűtlenség történt, azt nem ő, hanem a felsőoktatási intézmény követte el. Arra is hivatkozott, hogy egyetemi alkalmazásakor tőle senki nem követelt meg olyan feltételeket és a szerződésében sem rögzítettek olyan előírásokat, amelyekről az Oktatási Hivatal vizsgálati jelentésében hiányosságként szó esik.

Később a Mediaworks Hírcentrum riporterének kérdésre valótlant állított a fizetéséről is.
Karácsony azt mondta: nagyjából százezer forintot keresett havonta egyetemi oktatóként. Most ez a kérdés is tisztázódott, a kinevezési okiratokon egyértelműen szerepelnek az adott időszakra vonatkozó illetmény összegek.

Karácsony 2004 márciusában kezdett tanársegédként dolgozni a Corvinuson, havi 144 ezer forintos fizetésért. A következő év januárjától 154 ezer nyolcszáz forintra emelték az illetményét, majd még 2005 szeptemberétől 161 ezer nyolcszáz forintra módosult Karácsony bére. Közvetlenül a 2006-os választások előtt még gyorsan emelte a Gyurcsány-kormány az oktatói fizetéseket, bár a mértéket nem lehet nagyvonalúnak nevezni, mindenesetre pár ezer forinttal így is több lett Karácsony illetménye.

A nagy ugrás 2008. március elsejétől következett, ekkor nevezték ki adjunktusnak, és a fizetése 218 ezer 700 forintra emelkedett és maradt is egészen a 2014. augusztus 31-én történt távozásáig.

Összesen tehát majdnem 25 millió forintot keresett Karácsony Gergely a Corvinus Egyetemen úgy, hogy hiányoztak az oktatói munkavégzéséhez szükséges alapvető feltételek: a megfelelő nyelvismeretet igazoló okmány, illetve a doktorjelölti jogviszony megkezdése.

A 2000-es évek nagy részében Karácsony már elkötelezett, bizalmi emberként dolgozott az MSZP–SZDSZ-kormánynak is. Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége idején, a Miniszterelnöki Hivatal koordinációs politikai államtitkárságával 2004. január elsejétől szerződésben állt Karácsony cége, a Social Report Bt., amely politikai tanácsadásért havi 350 ezer forint plusz áfa díjazást kapott. Aztán az évek során a cég összességében mintegy 25 millió forintos megbízásban részesült a Gyurcsány-kormánytól, egészen a 2009-es miniszterelnök-váltásig, amikor Bajnai Gordon ült be a bársonyszékbe.