Milliárdos villamosbeszerzési botrány a Városházán?

Vágólapra másolva!
Előzetes tárgyalásokat folytathatott a BKV olyan villamosokról, amelyekre később közbeszerzési eljárást írt ki, így előnybe hozhatták a nyertes pályázót – tudta meg az Origo. Az ügyben információink szerint a Közbeszerzési Hatóság is vizsgálódik. A beszerzés háttere, hogy Karácsony Gergely főpolgármester még júniusban elfogadta Tüttő Kata főpolgármester-helyettes javaslatát, amelyben használt, klíma nélküli német villamosok megvételét javasolta a fővárosnak. A főpolgármester a közgyűlést megkerülve, egy személyben döntött a német cégre kiírt közbeszerzési eljárásról. 
Vágólapra másolva!

Idén augusztus 24-én közbeszerzési felhívást tett közzé a BKV Zrt. összesen 35, használt, alacsony padlós villamos beszerzésére. Eszerint az év végéig egy, a jövő évben 14, 2025. január 1. és 2026. december 31. között pedig 20 darab jármű beszerzését tervezi. A BKV feltételül szabta, hogy a villamosoknak egységes gyártmányúnak és egységes arculatúnak kell lenniük. A közbeszerzést a BKV felhívással induló tárgyalásos eljárásként folytatja le. A pályázat határideje szeptember 22-én járt le, még nem hirdették ki az eredményt, de aligha nyerhet más, mint az a cég, amellyel egyeztettek.

Ugyanis az Origo információi szerint a BKV Zrt. által közzétett közlemények, valamint újságcikkek alapján a cég már a közbeszerzési eljárás megkezdését megelőzően egyeztetett egy céggel. Minden bizonnyal előzetesen egyeztettek már a német céggel, és utána ezekre a német villamosokra szabva írták ki közbeszerzést.

A frankfurti használt villamosokra írták ki a beszerzést

Fontos megemlíteni, hogy a felhívásban nem szerepelt tervezett költség, viszont

mivel ez a közbeszerzés gyakorlatilag a használt – Siemens-Düwag alacsony padlós – frankfurti villamosok megvásárlásának ágyaz meg, a korábbi információk alapján valószínűsíthető a nyolcmilliárd forintot megközelítő összeg.

Azt ugyanis még júniusban megírta a Világgazdaság, hogy Karácsony Gergely főpolgármester elfogadta Tüttő Kata főpolgármester-helyettes javaslatát, amelyben használt német villamosok beszerzését javasolta a fővárosnak.

Tüttő Kata javaslatára döntöttek a klíma nélküli villamosok beszerzéséről, ráadásul a Fővárosi Közgyűlés véleményét sem kérték ki Forrás: Instagram

Karácsony megkerülte a Fővárosi Közgyűlést

Karácsony a Fővárosi Közgyűlés megkérdezése nélkül fogadta el az előterjesztést, egy személyben döntött a több milliárdos közbeszerzési eljárásól. A főpolgármester tehát tudott arról, hogy a közbeszerzést arra a német cégre írták ki, amellyel korábban egyeztettek.

Megpróbáltak úgy tenni, mintha ekkora értéknél nem kellene közbeszerzés.

A megvásárolandó villamosokról még azt lehet tudni, hogy 1993-as, illetve 1997-es gyártmányúak, és

nem klimatizáltak.

Az Origo információi szerint egyébként az ügyben a Közbeszerzési Hatóság már vizsgálatot folytat.

Előre levajazták a frankfurti villamosok beszerzését Forrás: Origo

Karácsonyék 2019-ben még klimatizálással kampányoltak

A mostani beszerzés egyik pikáns részlete, hogy a beszerezni szándékozott villamosokon nincsen légkondicionálás. Karácsony Gergely és a teljes Párbeszéd még a 2019-es kampányban a metrók klimatizálására tett ígéretet. Karácsony még 2019-ben a Lehel téri metrómegállónál szállt fel az egyik kocsira, és próbálta meg a metróban uralkodó nagy hőséggel lejáratni az akkori főpolgármestert, Tarlós Istvánt.

- tanácsolta Gulyás Gergely a hivatalban lévő főpolgármesternek.