A kormány családpolitikájának öt pillére

tévénézés
47873129 - family with baby in sofa watching tv
Vágólapra másolva!
Orbán Viktor csütörtökön a IV. Budapesti Demográfiai Csúcson, a Várkert Bazárban elmondta, hogy a magyar kormány öt pillérre építette családpolitikáját. A miniszterelnök szerint a családpolitikát az édesanyákra kell alapozni, illetve családbaráttá kell változtatni az egész országot. Ennek része, hogy a gyermekvállalás egy család számára anyagilag is előny legyen, illetve, hogy a családokat saját tulajdonú lakáshoz segítse. Szintén fontos, hogy jogi eszközökkel is segítsék megvédeni a család intézményét és a gyermekeket. Bemutatjuk a kormány családpolitikájának öt pillérét és azt, hogy pontosan mit is jelentenek.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor miniszterelnök a IV. Budapesti Demográfiai Csúcson kijelentette, hogy tíz év alatt 120 ezerrel kevesebb gyermek született volna, ha marad a 2010-es gyermekvállalási trend. A kormány viszont mindent megtett annak érdekében, hogy jobb lehetőséget teremtsen a gyermekvállalásra, valamint a hagyományos családmodellt támogassa, így különböző kedvezményeket adva a családosoknak.

A miniszterelnök azt is elmondta, hogy

tíz év leforgása alatt a házasságok száma a duplájára emelkedett, az abortuszok száma pedig 41 százalékkal csökkent.

Mindkét adat azt jelzi, hogy a kormány családpolitikája működik és pozitív példát szolgáltat a többi európai ország számára.

Orbán Viktor szerint az államnak az a feladata, hogy elhárítsa az akadályokat a családalapítás elől. A kormány által 2010 óta használt öt családpolitikai pillér pedig éppen egy olyan Magyarországot akar megteremteni, ahol a házastársak szívesen vállalnak gyereket, hiszen tudják, hogy az államtól megkapják a megfelelő támogatást és anyagi, morális, illetve kulturális biztonságban nevelhetik fel a gyerekeiket.

1. pillér: A gyerek gazdasági előnyt is jelentsen

Orbán Viktor júniusban a Világgazdaság konferenciáján bejelentette, hogy ha sikerül elérni az 5,5 százalékos növekedést, akkor a gyermeket nevelő szülőknek visszaadják a 2021-ben befizetett adót. Az átlagjövedelem után befizetett szja-t a gyermeket nevelő szülőknek adják vissza.

Mindez 600 milliárd forintot jelent, hiszen ahogyan Varga Mihály pénzügyminiszter közölte, összesen 1,9 millió szülő élhet a lehetőséggel.

Ennek értelmében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) tartani fogja a számára megjelölt határidőt, a hatóság készül arra, hogy 2022 februárjában minden érintett megkapja az őt megillető személyi jövedelemadó-visszatérítést.

Illusztráció Forrás: OrigoForrás: 123RF

Emellett a babaváró hitel az elmúlt két év legnépszerűbb lakossági hitele a lakáshitelek és a személyi kölcsön mellett. A hitelt kedvező feltételei, hosszú futamideje és alacsony kamata miatt nagyon sokan vették igénybe tavaly.

A babaváró hitel egy szabadon felhasználó kölcsön, amit kizárólag házas fiatalok igényelhetnek, együtt. A hitel feltételei meghatározzák azt is, hogy a feleség 41 évesnél fiatalabb kell, hogy legyen.

A családosok megsegítése és a gyermekvállalási kedv növelése érdekében ha egy anyának diákhitele van, akkor azt lépésenként elengedik, sőt második gyerek esetén akár a csokhoz kapcsolódó hitelből is rögtön elengednek egymillió forintot. Harmadik gyerek esetén további négymillió forinttal kevesebbet kell visszafizetnie a családnak.

2. pillér: A családok saját otthonban élhessenek

Novák Katalin, korábban az Origónak adott interjújában arról beszélt, hogy ha egy fiatal pár úgy dönt, hogy nagycsaládosok szeretnének lenni, akkor igénybe vehetik a 10 millió forintos, kamatmenetes babaváró támogatást, amely kiegészülve a csokkal és a hozzá kapcsolódó kölcsönnel, valamint a jelzáloghitel-elengedéssel mintegy 35 millió forintot jelent, amelyből 10 millió forintot kell csupán visszafizetniük, 25 millió forintot megtakaríthatnak, ha valóban nagycsaláddá válnak.

A családokért felelős tárca nélkül miniszter akkor elmondta azt is, hogy a lakásáfa 27 százalékról 5 százalékra történő csökkentésével, az áfa-, illetve illetékmentességnek köszönhetően ugyanabból az összegből egy nagyobb értékű otthont tudnak vásárolni. Magyarország történetének legnagyobb otthonteremtési programja az idei év elején indult, a célja pedig az volt, hogy mindenkinek biztos fedél legyen a feje fölött.

Illusztráció Forrás: Getty Images/iStockphoto/Drazen_Zigic

Azonban nem csak azoknak nyújt jelentős segítséget a kormány, akik saját ingatlant szeretnének, hanem azoknak is, akik felújítják meglévő házukat vagy lakásukat. Így a saját otthon felújítási költségeit fele részben, maximum 3 millió forintig visszaigényelhetik azok, akik legalább egy gyermeket nevelnek háztartásukban.

Ráadásul ehhez, február elsejétől hozzátettek egy otthonfelújítási kölcsönt is. Ez elsősorban azoknak szól, akiknek nincs elég pénze ahhoz, hogy finanszírozzák az otthonfelújítás költségeit. Ők igényelhetik február elsejétől az otthonfelújítási kölcsönt, ami egy maximum 6 millió forintos, maximum 10 éves futamidőre felvehető, maximum 3 százalékos kamatozású ingatlanfedezetű jelzálogkölcsön.

3. pillér: A családpolitikát az édesanyákra kell építeni

Ahogy korábban az Origo is beszámolt róla, azoknak akiknek az idei évben járt volna le a gyes, gyed vagy gyet jogosultsága, automatikusan meghosszabbították. A gyed extra intézkedési csomagnak köszönhetően egyébként már 2016-tól, a gyermek féléves kora után a gyermekgondozási díj (gyed) és a gyermekgondozást segítő ellátás (gyes) folyósítása mellett az édesanyák visszatérhetnek a munkaerőpiacra, nem kell lemondaniuk az ellátásokról, akár napi 8 órás munkavégzés mellett sem.

A gyed extra lehetővé tette továbbá, hogy azok a fiatalok is kaphassanak gyedet, akik felsőfokú tanulmányaik alatt, vagy annak elvégzését követő egy éven belül vállalnak gyermeket. A gyed extra sokaknak nyújt segítséget, a közlemény szerint 2020-ban már több mint 114 ezer szülő tudott élni az intézkedési csomag valamelyik elemével.

Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Novák Katalin még májusban beszélt arról, hogy az édesanyák munkaerőpiacra történő visszatérését is támogatják, ezt szolgálja a bölcsődei ellátórendszer folyamatos fejlesztése is, amelynek eredményeként ma már másfélszer annyi bölcsődei férőhely van, mint amennyi 2010-ben volt - jelezte.

A családokért felelős tárca nélküli miniszter akkor hangsúlyozta, hogy a diákhitellel tartozó nők, amennyiben gyermeket várnak, a várandósság 12. hetétől 3 évig kérhetik törlesztési kötelezettségük felfüggesztését, és ezalatt diákhitel-tartozásuk sem nő, a felmerült kamatok megfizetését a költségvetés átvállalja. Emellett a családvédelmi akcióterv részeként 2020. január 1-jétől életbe lépett a négy vagy több gyermeket nevelő anyák személyi jövedelemadó-mentessége.

2022-től pedig újabb intézkedések lépnek életbe, köztük az, hogy a csedre vonatkozik majd a 25 év alattiak személyi jövedelemadó-mentessége, így jövőre az az édesanya, aki 25. életévének betöltése előtt vállal gyermeket, a korábbi bruttó fizetését kaphatja kézhez csecsemőgondozási díjként.

4. pillér: Az országot családbaráttá kell tenni

Orbán Viktor a IV. Budapesti Demográfiai Csúcson elmondta:

A miniszterelnök kiemelte azt is, hogy Magyarország alkotmányos önazonosságának és keresztény kultúrájának védelme az állam kötelessége. Ebbe beletartozik az, hogy a szülőnek joga van megválasztani a gyermek nevét, a gyermeknek pedig kötelessége gondoskodnia a szüleiről. Szintén rendkívül fontos, hogy az apa férfi, az anya pedig nő és éppen emiatt a keresztény felfogás miatt próbálja meg Brüsszel folyamatosan támadni Magyarországot.

Orbán Viktor miniszterelnök a IV. Budapesti Demográfiai Csúcson a Várkert Bazárban 2021. szeptember 23-án Forrás: MTI/Mti Fotószerkesztőség/Koszticsák Szilárd

Orbán Viktor azt is kiemelte, hogy a kormány népszavazások és nemzeti konzultációk eredményeit megnézve alakította ki a családpolitikát, miközben a Magyarországot folyamatosan és agresszíven támadó Brüsszel az LMBTQ-lobbiról és a genderpolitikáról sosem kérdezte meg az embereket. A miniszterelnök felidézte azt is, hogy két hete Ferenc pápa az országban járt és

Kiemelte azt is, hogy a nyugat nem képes reprodukálni magát, ráadásul azt sem tudják eldönteni, hogy mindez probléma-e. Nyugat-Európa és Brüsszel technokrata jövőképet próbál meg festeni, a népesség-csökkenésének problémáját pedig a migránsok betelepítésével kívánják orvosolni. "A tömeges migráció és a willkommenskultur az új munkásosztály betelepítését célozzák" - jelentette ki.

Szintén fontos gondolat a miniszterelnöktől, hogy nálunk a migráció identitásképzés. Európában egy ország csak akkor működik, ha tagjai a legfőbb kérdésekben azonos alapon állnak. Ha ez nincs, akkor a nemzet szétesik.

5. pillér: Jogi alapon is támogatni kell a családokat és a kedvezményeiket

Az Országgyűlés június 15-én fogadta el a pedofilellenes és gyermekvédelmi jogszabálycsomagot. A Fidesz törvényjavaslata szerint a pedofil bűnözők nyilvántartására létrehoznak egy bárki számára elérhető adatbázist, és szigorítják a Büntető Törvénykönyv vonatkozó részeit.

A szabályok módosítására azért volt szükség, mert az elmúlt években többször felháborodást keltett, hogy a bíróságok nem egyszer kifejezetten enyhe ítéleteket hoztak a pedofil ügyekben.

Nem csak a pedofilokra csap le az új törvénycsomag, hanem emellett a gyermekeknek is nagyobb védelmet biztosít. Ezek közé tartozik, hogy az iskolai szexuális felvilágosítás nem irányulhat a nem megváltoztatása, valamint a homoszexualitás népszerűsítésére. A módosítás célja még, hogy gyermekeknek szexuális felvilágosító foglalkozásokat az intézmény pedagógusain kívül csak olyan személyek, szervezetek tarthassanak, amelyek szerepelnek egy hivatalos, folyamatosan frissülő nyilvántartásban.

Illusztráció Forrás: 123rf.com/Family Veldman

Ahogy korábban beszámoltunk róla, azt is rögzíti az elfogadott törvény, hogy tizennyolc év alatti fiatal számára tilos elérhetővé tenni pornográf tartalmakat, a szexualitás öncélú bemutatását, valamint olyat, ami a születési nemnek megfelelő önazonosságtól eltérést, annak megváltoztatását vagy a homoszexualitást népszerűsíti. Ugyanez a szabály vonatkozik a reklámokra is.

A jövőben emellett a tévék is csak tizennyolc év felettieknek ajánlhatják az ilyen tartamú filmeket, műsorokat, a Médiatanács pedig köteles lesz kérni azon tagállam intézkedését, amelynek joghatósága alá tartozik a szabályt megsértő médiaszolgáltató.

A családok védelme érdekében az Országgyűlés Európában is egyedülálló módon alaptörvényben rögzítette, hogy az anya nő, az apa férfi.

A tavaly december közepén elfogadott törvénymódosítás garantálja minden gyerek számára a Magyarország keresztény kultúráján alapuló értékrend szerinti nevelést, és garantálja a gyerek születési nemének megfelelő háborítatlan fejlődést is. alaptörvényi szinten mondják ki, hogy mi nevezhető pontosan családnak, és biztosítják a gyerekek háborítatlan fejlődését. Mindezek mellett biztosítva lesz a gyerekek egészséges családhoz való joga is.