Jótékonysági árverést tartottak a Regőczi István Alapítvány számára, amely a világon egyedülálló kezdeményezésként a Covid-árvák támogatására jött létre Áder János köztársasági elnök és felesége, Herczegh Anita kezdeményezésére. A csütörtöki adománygyűjtőn magyar tervezők ruhakollekcióira lehetett licitálni.

Varga Judit igazságügyi miniszter, a jótékonysági est fővédnöke a jótékonysági esten emlékeztetett, hogy meg kellett tapasztalnunk, hogy milyen sérülékeny az élet: szülőket, nagyszülőket, barátokat, kollégákat vitt el a járvány, a veszteségek mellett pedig egy tragikus szókapcsolat is a hétköznapok részévé vált: Covid-árvák. Magyarországon ma közel ezer gyermek vesztette el egyik vagy mindkét szülőjét, több száz család érintett a veszteségben.

Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége, Varga Judit igazságügyi miniszter, fővédnök, Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes és Hampel Katalin divattervező a Covid-árvák megsegítéséért tartott adománygyűjtő jótékonysági est divatbemutatójánForrás: MTI/Máthé Zoltán

A miniszter hozzátette: "Mi magyarok, rendre bebizonyítjuk, hogy baj esetén rövid idő alatt képesek vagyunk nagyon gyorsan és hatékonyan segíteni. A kezdeményezést széleskörű társadalmi összefogás követte, a nyár során számos szervezet és magánszemély is csatlakozott a kezdeményezéshez.

"Nem lehet mindig megtenni, amit kell, de mindig meg kell tenni, amit lehet" - idézte Bethlen Gábor erdélyi fejedelmet Varga Judit. Regőczi István atyának, az alapítvány névadójának is ez az elv vezérelte az életét, aki a kommunista diktatúra meghurcoltatásai ellenére évtizedeken át segítette és védelmezte az árva gyermekeket - tette hozzá.

"Ma nem ünnepelni jöttünk, hanem azért, hogy teljesítsük emberbaráti és hazafias kötelességünket, és közös erővel segítsünk azokon, akiknek most a legnagyobb szüksége van rá. Bízunk benne, hogy ha felnőnek ezek a gyermekek, majd úgy emlékeznek a hazájukra, mint egy segítő kézre, amely valódi támogatást tudott nyújtani a bajban. Mi, magyarok mindig is hittünk a szeretet és az összetartozás erejében - mondta Varga Judit.

Hampel Katalin divattervező kollekciója a Covid-árvák megsegítéséért tartott adománygyűjtő jótékonysági est divatbemutatójánForrás: MTI/Máthé Zoltán

A jótékonysági estre készült ruhakollekciókat Hampel Katalin és Kovácsné Dobor Dorina divattervezők készítették. A ruhákat Hampel Katalin Váci utcai divatszalonjában készítették el.

A Regőczi István Alapítványt Áder János köztársasági elnök és felesége, a csütörtöki esten szintén megjelent Herczegh Anita hozta létre azzal a céllal, hogy hosszú távú és személyre szabott gondoskodást biztosítson azoknak a gyermekeknek, akik a világjárvány idején elvesztették egyik vagy mindkét szülőjüket.

Az alapítvány olyan támogatást kíván biztosítani, amely megoldást jelenthet mindaddig, amíg a gyermek nagykorú lesz, vagy befejezi a tanulmányait, munkába áll és képest magáról gondoskodni.