Orbán Viktor: Európa jövője a gyermekekben van

Miniszterelnöki interjú a Kossuth rádióban  
ORBÁN Viktor; NAGY Tünde Budapest, 2021. július 16.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő interjút ad Volf-Nagy Tünde műsorvezetőnek a J
Budapest, 2021. július 16. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő interjút ad Volf-Nagy Tünde műsorvezetőnek a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth rádió stúdiójában 2021. július 16-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vágólapra másolva!
"Európa jövője a gyermekekben van, nem a digitalizációban, ezért nem szabad elfogadni, hogy az EU migránsokkal pótolja a gyermekhiányt” – jelentette ki a miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken. Orbán Viktor arról is beszélt, hogy adott esetben a Gyurcsány-Bajnai-kormány által elvett teljes 13. havi nyugdíjat is visszakaphatják az érintettek jövőre.
Vágólapra másolva!

- hangsúlyozta a miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, hozzátéve: ezért nem szabad elfogadni, hogy saját gyermekeink helyett Európa migránsokkal pótolja a hiányzó népességcsökkenést, a gyermekek jelenlétét.

Orbán Viktor rámutatott: megindult egy vita Európa jövőjéről, és még fontosabb kérdés lehetne, ha a kontinens jövőjéről gondolkodunk, hogy lesz-e Európának jövője, ez pedig azon múlik, hogy lesz-e gyermek, vagyis mi, szülők elkötelezettek vagyunk-e a mellett, hogy a földi életünk ne érjen véget a halálunkkal, hanem lesz-e olyan, aki azt folytatja, akikben mi magunk is tovább élünk.

Orbán Viktor: A magyar családpolitika unortodox, különleges és példátlan Európában (korábbi felvétel) Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

- fogalmazott a kormányfő, majd hozzátette: család és gyermekek kellenek, ezért izgalmas a téma, hiszen a Nyugat jelenleg nem képes magát fenntartani. Szavai szerint a magyar családpolitika unortodox, különleges és példátlan Európában, a legtöbbet költjük családpolitikára, mindenkit az érdekel, hogy hogyan csináljuk, hogy működik-e.

Az abortuszok száma 41 százalékkal csökkent, a házasságkötések száma nőtt, a termékenységi mutató szintén elérte a 2,5-ös szintet. De a családpolitikánk eredményei legkorábban egy évtized múlva, hosszú távon fognak látszani - magyarázta.

Ezt Nyugaton nem lehetne kimondani

Arra a kérdésre, hogy ideológiai okokból támadják a magyar családpolitikát és a migrációval erősítenék a gazdaságot Európában, Orbán Viktor elmondta: elfogadhatatlan, hogy egy hiányzó magyar gyerek helyett idehozunk valakit Afrika belsejéből.

– Ez pusztán matematikai megközelítés – mondta, majd hozzátette: ezt Magyarországon még ki lehet mondani, Nyugaton azonban már megfeszítették volna, mondván, hogy gyűlöletbeszédet mondott, pedig csak szereti a saját nemzetét.

Az LMBTQ-lobbi családkritikájára vonatkozóan a miniszterelnök úgy reagált:

– Nem fogadjuk el, hogy ők neveljék a gyerekeinket, vagy ők mondják meg, hogy mi legyen az iskolákban. Ez a szülők dolga – hangsúlyozta, majd hozzátette: kéri az LMBTQ-embereket, hogy elégedjenek meg azzal, hogy emberhez méltó és őket semmilyen hátrányban nem részesítő politikában van részük Magyarországon, de ne akarják megmondani, hogy hogyan neveljük a gyerekeket Magyarországon.

Aki gyermeket nevel, az éljen jobban Forrás: 123rf.com

Ők éljenek jobban

A családpolitika öt pillérére reagálva a miniszterelnök úgy fogalmazott: a legfontosabb gondolat, hogy akinek gyereke van, az jobban éljen. – Ez még az előtt volt, hogy az állam garantálta az egészségügyet, a nyugdíjat és átvette a család összetartó erejét. Ma nagyon sokan úgy gondolják, hogy a gyermekvállalás nem hozzáad anyagilag az élethez, hanem elvesz abból, mert sok költséggel jár – fogalmazott.

Orbán Viktor ugyanakkor kiemelte:

Emlékeztetett, ha a kormány nem hoz olyan szabályozást, amely segíti a gyermeket vállaló nőket abban, hogy gazdaságilag jobban éljenek, akkor a motiváció a gyermekvállalásra el fog veszni. – Be kell látnunk, hogy kenyéren is él az ember. A kormánynak segítenie kell a fiatalokat abban, hogy akarjanak családot alapítani – mondta. Én harcolok a családokért, hogy eljuthassunk oda, hogy aki gyermeket vállal, valóban előnyösebb gazdasági helyzetben legyen - húzta alá.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy mindenkit meggyötört a pandémia, de azoknak volt a legnehezebb, akiknek gyerekük van. Le a kalappal a családok előtt! - tette hozzá.

Az volna a legigazságosabb, ha a gyermeket nevelők visszakapnák a befizetett adójukat - mondta a kormányfő. A nemzeti konzultáció ezt megtámogatta.

Majdnem 20 százalékos minimálbér-emelés jöhet

Orbán Viktor közölte, hogy a kisvállalkozók is visszakapják a befizetett adójuk egy részét.
Két nagy adóssága volt a kormánynak, de ezt nem a mostani okozta: be kellett bizonyítani, hogy vége van a korábbi Gyurcsány-Bajnai-korszaknak.

Vissza kellett adni legalább egyhavi bért és egyhavi nyugdíjat

- tette hozzá. Majdnem 20 százalékos minimálbér-emelést szeretnénk elérni, de ehhez segítségre van szükség a kormány részéről.

Esetleg a 3. és a 4. heti nyugdíjat is megpróbáljuk jövőre visszaadni a nyugdíjasoknak, hogy úgy álljak a választók elé, hogy a Gyurcsány-Bajnai-korszakot végleg meghaladtuk - mondta a kormányfő.

Akár a 3. és a 4. heti 13. havi nyugdíjat is megkaphatják az érintettek Forrás: Shutterstock

Koronavírus-helyzet

Orbán Viktor a koronavírus-járványról azt mondta, hogy lesz negyedik hullám. Majdnem olyan jól ismerjük a vírust, amilyen jól ismer minket.

A kormányfő szerint az oltatlanok egy súlyos betegségnek vannak kitéve. Mindenkit arra kért, hogy oltassa be magát, mert kockáztat.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a kormánynak csak annyi felelőssége van, hogy legyen oltóanyag. Év végére közel 18 millió adag vakcina lesz - tette hozzá. Méltányosnak kell lenni az esetleges korlátozásokat illetően, nem szabad olyan korlátozást bevezetni, amit valaki igazságtalannak érez - mondta. Igazságtalanok lennének a beoltottakkal szemben a korlátozások. Az utolsó pillanatig a lezárások ellen érvelek.