A vajdasági magyarok az elmúlt évtizedekben óriási utat tettek meg, hiszen míg a kilencvenes évek háborúinak idején még a magyarság jövője is megkérdőjeleződött, mára ez a népcsoport megerősödött, és a többi magyar nemzetrésznek is példát tud mutatni - hangsúlyozta Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkár szombaton a szerbiai Pancsován a helyi Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület fennállásának 75 éves évfordulója alkalmából tartott ünnepi rendezvényén.

"Példát mutat a szervezettségben, példát mutat a kötődésében a szülőhazájához, példát mutat abban, hogy hogyan kell minden nehézség ellenére megmaradni, építkezni és mindezt úgy megtenni, hogy a két nemzet közötti történelmi megbékélést szolgálják" - fogalmazott a nemzetpolitikai államtitkár.

A pancsovai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület a legfőbb intézmény, amely összefogja a helyi magyarságot, és megerősíti a helyiek magyar identitását - méltatta az egyesületet Potápi Árpád János.

Hozzátette, nem csak egy település magyarságáról van szó, hanem általában a dél-bánáti magyarságról, köztük pedig a bukovinai székelységről is, amelyet 138 évvel ezelőtt telepítettek a Bánát déli részére. A helyi magyaroknak és székelyeknek köszönhetően maradt meg ezen a területen a magyarság, amely megtartotta katolikus és református hitét is - magyarázta.