Szabó Tímea szándékosan hazudott a baloldali előválasztási összeomlásról - lemond-e?

SZABÓ Tímea beszél CSELEKVÉS gesztikulál Közéleti személyiség foglalkozása politikus politikusnő SZELLEMI TEVÉKENYSÉG SZEMÉLY beszél CSELEKVÉS gesztikulál Közéleti személyiség foglalkozása politikusnő SZELLEMI TEVÉKENYSÉG SZEMÉLY Budapest, 2019. június 17
Budapest, 2019. június 17. Szabó Tímea, a Párbeszéd képviselője a miniszterelnökhöz intézett azonnali kérdése után az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. június 17-én. MTI/Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Nem tartja helyénvalónak, hogy „a magyar politika nettó hazudozásról szól", ezért egy informátor az Origo szerkesztőségéhez is eljuttatott egy belső levelezést, melyből kiderül, hogy az előválasztást lebonyolító aktivisták és politikusok is tisztában voltak azzal, hogy az előválasztás informatikai rendszere azért omlott össze már az első napon, mert az nem megfelelően volt kifejlesztve. Vagyis a Gyurcsány-show felelősei képtelenek voltak normálisan megszervezni az előválasztást. A kiszivárgott belső levelezésből kiderül, ezzel Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke, Karácsony Gergely párttársa is tisztában volt, mégis azt hazudta a Facebookon, hogy "a Fidesz embereinek szervertámadása" áll a leállás mögött. Felmerül a kérdés: hazudott-e mást is a Párbeszéd az előválasztás során? Megkérdeztük azt is a Párbeszédtől, indul-e etikai vizsgálat Szabó Tímea ellen és maradhat-e társelnök és képviselő.
Vágólapra másolva!

Ahogy azt megírtuk, szerdán az Origo szerkesztőségének is eljuttattak több képernyőmentést, amelyek egy baloldali, „előválasztási" Facebook-csoportból származnak. Az informátor azt mondta, azért tartotta helyesnek ezt a lépést, mert nem tartja helyénvalónak, hogy „a magyar politika nettó hazudozásról szól".

A csoportnak közel 300 tagja van: a Gyurcsány-show levezénylői, aktivisták, egykori választási megfigyelők és a Párbeszéd több tagja, köztük

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke.

A képernyőfotókból kiderül, hogy még a baloldali szavazók, sőt aktivisták sem hitték el, hogy az előválasztás első napján azért omlott volna össze az informatikai rendszer, mert terheléses támadás érte. Sőt, pontosan tudták, hogy az összeomlás a dilettáns informatikai fejlesztés eredménye.

Mint ismert, szeptember 18-án, szombaton reggel kezdődött a Gyurcsány-show legújabb felvonása, az „előválasztás", fél 11-re azonban összeomlott az online szavazás informatikai rendszere, ezért később már személyesen sem lehetett szavazni, és

végül két napba telt, mire helyre tudták állítani a rendszert, és folytatódhatott a „voksolás".

Akkor az ellenzéki pártok eleinte összevissza nyilatkoztak arról, hogy a „nagy érdeklődést" nem bírta az informatikai háttér. Később azonban már terheléses támadásról kezdtek hazudozni, és egy közös nyilatkozatot is kiadtak, amiben arról írtak, hogy a hatalom emberei megijedtek, és a „Karmelita kolostor urainak offenzíváját" emlegették.

Szabó Tímea, Karácsony Gergely párttársa Facebook-oldalán egyenesen „a Fidesz embereinek szervertámadásáról" írt.

A belső levelezésből azonban egyértelműen kiderül, mindez hazugság volt, és ezt Szabó Tímea is tudta.

Ahogy az egyik hozzászóló írja,

Erre ráadásul egy szervező válaszol, egyértelműen beismerve, hogy ők a felelősök:

Forrás: Origo

Egy másik kommentelő is egyértelműen a szervezőt, az aHang nevű Soros-szervezetet teszi felelőssé. Mint írja:

Az egyik hozzászóló pedig arra az álhíre, hogy „a Fidesz részéről terheléses támadás történt", azt írta:

De más is kínosnak találta a „túlterheléses-támadásos" magyarázkodást, mint írta:

Forrás: Origo

A levelezésből tehát egyértelműen kiderül, hogy

Szabó Tímea hazudott a választóknak,

amikor „a Fidesz embereinek szervertámadásáról" és „a hatalom demokrácia elleni támadásáról" vizionált Facebook-oldalán.

Szabó Tímea és Karácsony Gergely Fotó: Csudai Sándor - Origo

Ezek után felmerül a kérdés, hogy

hazudott-e mást is a Párbeszéd az előválasztás során.

Ezzel kapcsolatban az Origo a Párbeszéd sajtóosztályához fordult. Szerettük volna azt is megtudni, hogy Szabó Tímea bocsánatot kér-e hazugságáért, és hogy indítanak-e ellene etikai vizsgálatot. Arról is érdeklődtünk, hogy ezek után is maradhat-e a párt képviselője. Megkérdeztük azt is, hazudott-e másban is a párt.

Amint választ kapunk, cikkünket frissítjük.