Történelmi találkozás a Budai Vár árnyékában

Vágólapra másolva!
Marion Maréchal, a francia jobboldal meghatározó alakja is részt vett a IV. Budapesti Demográfiai Konferencián. Marine Le Pen unokahúga Éric Zemmour világhírű esszéistát, publicistát méltatta, aki pénteken szólalt fel a Konferencián. Az Origo erről itt írt bővebben. Marion Maréchal és Éric Zemmour két éve nem találkozott, és erre most Budapesten került sor. Zemmour egyébként Orbán Viktor nagy tisztelője, két napja is elismerő méltatással írt a Twitteren a magyar miniszterelnökről. A francia napilapok szenzációként írtak erről, természetesen, politikai oldaltól függően. Nem véletlenül: a francia jobboldal két legnépszerűbb alakjáról van szó, ha nem számítjuk a politikától visszavonult, sikeres elnököt, Nicolas Sarkozyt. Talán jelképes, hogy a szétszabdalt francia jobboldal egyesítéséért küzdő Marion Maréchal és Zemmour éppen Budapesten találkozott. 
Vágólapra másolva!
„Marion Maréchal a Budai Vár árnyékában esett kísértésbe. Egy budapesti utazás kellett ahhoz, hogy a politikai életből szinte napra pontosan két éve visszavonult fiatal politikusnő újra a küzdőtérre lépjen, és vállaljon egy médiaszereplést” - indítja beszámolóját a Le Figaro. Az egykori vaucluse-i nemzeti frontos képviselőnő utoljára 2019-ben, a párizsi Porte de Versailles-ban tartott Jobboldali Konvención állt a mikrofonok és kamerák előtt, és akkori nyilatkozatával egyértelművé vált, hogy „csak a jobboldal összefogásával lehet leváltani Macront”. Ráadásul ennek a párizsi kongresszusnak többek között az is ki nem mondott célja volt, hogy Marion Maréchal vállalja el a francia jobboldal vezetését és induljon el a 2022-es köztársasági elnöki választásokon. Most úgy tűnik, Zemmour lesz az, aki vállalja ezt a feladatot, és ebben Marion Maréchal segíteni fog.
Az Origo erről a fontos eseményről itt számolt be részletesen.
Marion Maréchal volt akkor a legnépszerűbb jobboldali politikus, lényegesen népszerűbb, mint nagynénje, a radikális jobboldal vezetője, Marine Le Pen. És népszerűbb, mint a jobbközép politikusok. Franciaországban Macron azért nyerhette meg az elnökválasztást, mert a 2016-os jobbközép előválasztást meghekkelték baloldali szavazók, hogy ne a legnépszerűbb francia jobboldali politikus, az egykori elnök, Nicolas Sarkozy nyerjen. Erről később bizonyítékok is előkerültek.

Marion Maréchal - teljesen logikus - gondolata, hogy a jobboldalnak egyetlen jelöltet kellene indítania 2022-ben, és ő nyerne is.

Éric Zemmour és Marion Maréchal Le Pen érkezik a demográfiai csúcsra Novák Katalin társaságában Forrás: LP / Olivier Corsan/LP / Olivier Corsan/Olivier Corsan

Hét hónappal az elnökválasztás előtt Marion Maréchal-t most nem a saját szerepvállalásáról kérdezték Budapesten, hanem egy médiaszereplőről, aki egy ideje már nagy lépésekkel halad afelé, hogy a jobboldal összefogójaként induljon el a jövő évi köztársasági elnöki választásokon. Pontosan arról a férfiről van szó, akivel Marion Maréchal 2019 szeptemberében részt vett a Jobboldali Konvención, és aki nem más, mint Éric Zemmour világhírű esszéíró, filozófus és nem mellesleg a budapesti Demográfiai Konferencia egy fontos előadója. „Jól ismerem Éric Zemmourt és nagyra értékelem. Egy nyilvános vita szempontjából is érdekes emberről van szó. Fel fogja rázni a dolgokat egy kicsit" - mondta Marion Maréchal a budapesti konferencián. „Nem merném megkockáztatni, hogy azt mondjam, hogy a (köztársasági elnöki választások) második fordulójának forgatókönyve már eldőlt..." - foglalta össze Marion Maréchal mondandóját. Azaz: Zemmourt esélyesnek látja.

Ugyan Marion Maréchal megígérte, hogy „nem avatkozik be a kampányba", de az már-már bűnösségre vall, hogy nem foglalt állást a Nemzeti Tömörülés vezetője, Marine Le Pen mellett, írja a Le Figaro politikai elemzése. Az pedig, hogy szimpátiájáról biztosította azt az embert, aki már a közvélemény-kutatások szerint is elcsábította a Nemzeti Tömörülés szavazóinak egy részét, önmagában elég volt ahhoz, hogy az ezer kilométerrel messzebb levő Marine Le Pen haragját kiváltsa. „Mintha Marion elvesztette volna az ítélőképességét... Elszakadt a politika terepétől, és emiatt azt hiszi, hogy a média által sugallt felfokozott hangulat megfelel a politikai valóságnak. Nem hinném, hogy így van" – mondta a nyilvánvalóan egyre nagyobb gondban levő Marine Le Pen egy vidéki látogatásán.

Részletesen kitér a Le Figaro Zemmour és Marion Maréchal kapcsolatának alakulására is. „Ugyan évek óta ismerik egymást, az egykori parlamenti képviselő (Marion Maréchal) és a Suicide Français („Francia öngyilkosság”) című óriási sikert arató könyv szerzője (Éric Zemmour) közötti barátság akkor alakult ki, amikor Marion Maréchal visszavonult a politikai életből.

Közös barátjuk, Sarah Knafo párizsi otthonában rendezett találkozók során derült ki, hogy, ahogy a Le Figaro fogalmaz, „intellektuálisan mennyire tökéletes cinkosai egymásnak” (Sarah Knafo a francia Számvevőszék ismert közgazdásza, egyebek mellett a már említett Jobboldali Konvenció társszervezőjeként foglalt állást a jobboldali értékek és Éric Zemmour mellett.) Olyannyira tökéletes ez a cinkosság, hogy a L'Incorrect című havilapban 2019 októberében megjelenő hétoldalas közös interjúban egyetlen tényleges nézeteltérést nem találunk a két ember között.

Marion Maréchal és Eric Zemmour

Mindketten egyfajta szabadelvű konzervativizmussal kevert, identitásalapú irányvonalat képviselnek. Mindketten ugyanazt az utat látják: a nemzeti burzsoázia hazafias részének és a bérből és fizetésből élőknek szövetséget kell kötniük a hatalomra jutás céljából. Létre kell hozni tehát azt a „jobboldali uniót", amelyet Marine Le Pen rendszerint kigúnyol. „Ez valójában a régi gaulleista szövetség. Olyan összefogás, amely Boris Johnsont és Donald Trumpot győzelemhez segítette, hogy ne menjünk vissza egészen De Gaulle-ig" – pontosította Éric Zemmour a „jobboldali unió” lényegét.

És, tegyük hozzá, mindketten következetesen bevándorlásellenesek.

Marine Le Pen, aki sokáig a jobboldali és baloldali szuverenisták szövetségének elkötelezett híve volt, 2015 és 2017 között, a bukott francia szocialisták ideje alatt, különösen lelkesen harcolt pártján belül ezért az irányvonalért. Miközben egykori jobbkezét, Florian Philippot-t támogatta a párton belül, valójában Marion Maréchal ellen dolgozott. Olyannyira, hogy Marion Maréchal valójában emiatt távozott a politikából. „De miután kidobták az ajtón, ez a vonal most Éric Zemmourral együtt, az ablakon át tér vissza, mégpedig úgy, hogy egy, a Nemzeti Tömörülésen kívüli szereplő indul majd a köztársasági elnöki választásokon" - írja a Le Figaro.

„A korábban Marion Maréchal körül gyülekező csoportok nagy része mostanra Éric Zemmour igen csak valószínű jelölését támogatja" - írja a Le Figaro, megszólaltatva egy támogatót, aki szerint „Zemmour csapatai különlegesen jól bánnak Marion Maréchal híveivel”, majd hozzátette, hogy „a Nemzeti Tömörüléshez képest ez egy változás, mert onnan mindannyiunkat elüldöztek és kirúgtak."

Marion Maréchal szimpatizánsai közül van olyan, aki szerint Zemmour jelöltségében a visszavonult Maréchal egyfajta bosszút követ el nagynénje, Marine Le Pen ellen, ráadásul a Marion Maréchal-hoz közeli Nemzeti Tömörülés-tagokat Marine Le Pen folyamatosan szorítja ki a pártból. „Vissza fogunk vágni” - mondja az egyikük. Ugyanakkor, ahogy az elemzők vélik, Marion Maréchal-nak nincsenek ilyen ambíciói, és ezt erősítette meg az is, amit Budapesten nyilatkozott. „Nem az az életcélom, hogy keresztbe tegyek Marine Le Pen kampányának" – emlékeztetett mindenkit nem sokkal azelőtt, hogy Éric Zemmour mellett a pódiumra lépett volna. „Olyan cinkosságról van szó, amely még nem jelent támogatást” - fogalmaz kicsit óvatoskodva a Le Figaro, egy közeli barátja szerint pedig „Marion nem akar háborút a családi klánnal, számos kifogást talál majd arra, hogy ne kelljen egyértelműen állást foglalnia. Kivéve, ha Éric olyan helyzetbe kerül, hogy bejut a második fordulóba”, nyilvánvalóan Marine Le Pen előtt. Vagy esetleg Marine Le Pen el sem indul...

Éric Zemmour mindenesetre a francia politikai élet legnagyobb sztárja.

Nem jelentette be, hogy indul az elnökségért - eddig sohasem volt aktív politikus -, de máris 11%-ot kapna, ha most vasárnap lennének a választások. Megverné a szocialista és a jobbközép jelöltet is. A kommunista jelöltet - átvitt értelemben - csütörtök este a BFM TV milliós közönsége előtt már meg is verte. Több mint kétórás vitájukat a Le Figaro percről percre frissülő cikkben közvetítette. Az egyébként antiszemita, szélsőbaloldali jelölt, Mélenchon megsemmisítő vereséget szenvedett a filozófus-esszéírótól.

Amiket pedig Zemmour a drámai bevándorlásról, a muszlim előretörésről és Franciaország hanyatlásáról mondott, Macron környezete azóta próbálja kimagyarázni.

A múlt héten jelent meg Éric Zemmour új esszéje, Franciaország még nem mondta ki a végső szót címmel. A közel 500 oldalas esszében részletesen elemzi Zemmour, hogy tette tönkre országát a muszlim bevándorlás, és hogy a párhuzamos társadalom milyen tragédiákhoz vezetett. Az első három nap több mint 300 ezer példányt adtak el a könyvből, és egy héten belül már a második utánnyomásról döntöttek.