Annyira nincs víz a Dunában, hogy már szivattyúzni kell bele Budapestnél

Budapest, 2018. október 16. A Duna állását jelző vízmérő a Vigadó térnél 2018. október 16-án. Délelőtt Budapestnél 49 centiméter volt a Duna vízállása, ez 2 centiméterrel alacsonyabb, mint a valaha mért legkisebb vízszint. MTI/Bruzák Noémi
Vágólapra másolva!
Újra nagyon alacsony a Duna vízállása, el kell indítani a szivattyús vízpótlást a Ráckevei-(Soroksári-) Duna-ágon - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szombaton az MTI-vel.
Vágólapra másolva!

Az alacsony és - a száraz időjárás miatt - tovább apadó dunai vízszint miatt a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság szombattól megkezdi a Ráckevei-(Soroksári-)Duna-ág szivattyús vízpótlását. Erre az élővilág védelme, valamint az öntözési és egyéb igények miatt van szükség.

Amint jelentősebb mennyiségű csapadék érkezik, és a Vigadó téri vízmércén újra 200 centiméternél magasabb vízállás mérhető, ismét biztosított lesz majd a gravitációs vízpótlás a Kvassay-zsilipen keresztül - tették hozzá.

Közölték azt is,

szeptemberben csapadékszegény időjárás jellemezte a dunai vízgyűjtőket, amelyekre ebben a hónapban mindössze a sokéves átlag 35 százaléka hullott.

Az előrejelzések szerint a következő tíz napban sem várható eső.

A Duna állását jelző vízmérő a Vigadó térnél 2018. október 16-án. Délelőtt Budapestnél 49 centiméter volt a Duna vízállása, ez 2 centiméterrel alacsonyabb, mint a valaha mért legkisebb vízszint Forrás: MTI//Bruzák Noémi

Az Országos Vízjelző Szolgálat előrejelzése szerint emiatt további vízszintcsökkenésre lehet számítani: a jövő hét elejére a Duna vízállása a fővárosban várhatóan mindössze 150 centiméter körül alakul - hívták fel a figyelmet.

Mint írták,

a Dunán az eddigi legkisebb vízállást 2018. október 25-én mérték: 33 centimétert.

Abban az évben a július 1.- november 30. közötti időszakban 145 napon át volt 200 centiméter alatti vízállás a Vigadó téri vízmércén.