Rengeteg kérdés, meghökkentő magyarázkodás: egyre rejtélyesebb a baloldal előválasztási szavazólapbotránya

M3 autópálya, BMW, baleset, autó
Vágólapra másolva!
Rengeteg előválasztási szavazólap szóródott szét egy baleset során az M3-ason. A betonoszlopnak csapódó autóból nemcsak a gyanús szavazólapok, hanem nagy mennyiségű készpénz is előkerült. Az ügy több kérdést is felvet: melyik pártnak lehet köze a nyilvánvalóan szabálytalan szállításhoz? Mire kellett ennyi készpénz? Kezdeményez-e vizsgálatot az ügyben a baloldal, vagy mivel az egész előválasztás csupán színjáték, a Gyurcsány-show része, egyszerűen inkább nem vesznek róla tudomást? A baloldali pártoknak küldtük el kérdéseinket, de nem tőlük érkezett válasz. Ráadásul ettől a választól az egész ügy még rejtélyesebb lett.
Vágólapra másolva!

Ahogy arról az Origo beszámolt, Gödöllő térségében történt szerdán egy baleset az M3-ason, amelynek során az autóból rengeteg előválasztási szavazólap szóródott szét. A balesetről készült képeken jól látszik, hogy milyen sok szavazólapot szállítottak az autóban.

Láthatóak a szétszóródott szavazólapok az autó körül Forrás: PMKI Aszód Örs/ baleset-info.hu

Ráadásul az Origo információi szerint

jelentős összegű készpénz is előkerült az autóból,

és borsodi forrásból arról is értesültünk, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből szállították a szavazólapokat.

A Bennfentes internetes portál elment a baleset helyszínére, videóján jól látszanak a szavazólapok, amelyek között nemcsak miniszterelnök-jelölti, hanem egyéni kerületi szavazólap is van.

A Bennfentes szerint az autót egy edelényi, Miskolc melletti szalonból hozhatták el, így arra következtetnek, hogy a sofőr is onnan származik (a lap szerint életveszélyes állapotban ápolják kórházban). "Ez a körzet pedig az autós ügyeiről egyébként is elhíresült Jakab Péter terepe, a Jobbik miniszterelnökjelölt-jelöltje ugyanis miskolci illetőségű" - írja a lap.

A gyanús szavazólapok szállításáról a baloldali pártokat is kérdeztük. Érdeklődtünk, hogyan kerülhetett ennyi lap az autóba, melyik előválasztáson induló pártnak lehetett köze az esethez.

Forrás: PMKI Aszód Örs/ baleset-info.hu

Arról is kérdeztük őket, hogy kezdeményeznek-e vizsgálatot az Országos Előválasztási Bizottságnál az ügyben. Hiszen egy valódi választás során a szavazólapok efféle szállítása teljesen szabálytalan lenne. Ez pedig megint csak azt mutatja, hogy

az előválasztás csupán komolytalan színjáték.

Az autóban talált pénz is felvet kérdéseket, arról is kérdeztük a pártokat, hogy megerősítik-e, hogy nagy összegű készpénz volt az autóban, és ha igen

Vajon mire kellett ennyi pénz?

Amint választ kapunk, cikkünket frissítjük.

Frissítés, 14.28: Cikkünk megjelenése után közvetlenül érkezett egy furcsa e-mail az "Országos Előválasztási Irodától" - ami azért érdekes, mert

mi a pártokat kérdeztük, de ők nem válaszoltak.

Az Országos Előválasztási Iroda válaszában először azt írta, hogy itt semmi szabálytalan nem történt, mert a szavazólapok nem voltak hitelesítve. Azokat egy aktivista szállította. Azt is állították, hogy "a szavazólapok egyedi QR-kóddal vannak ellátva, amit a szavazási folyamat során digitálisan hitelesítenek a sátrakban. Tehát egy-egy szavazólap önmagában semmit nem ér a beolvasott QR-kód nélkül, hiszen úgy érvénytelen". Hozzátették még, hogy szavazási időszakon kívül nem lehet szavazni, a baleset pedig éjjel történt (ez nem világos, hogy mennyiben bizonyíték arra, hogy nem történt visszaélés, hiszen senki nem állította, hogy az autópályán akartak vele szavazni).

A válaszban ezután jön két furcsaság.

Az egyik, hogy a válasz azt sugallja, hogy ezek kitöltetlen szavazólapok voltak, amivel még nem szavaztak. Csakhogy: a baleset az M3-as Budapest felé tartó oldalán történt.

Miért szállították a borsodi körzet kitöltetlen szavazólapjait Borsodból Budapestre? Ki töltötte volna ki őket Budapesten?

Másrészt váratlanul kiderül, hogy "a balesetet követő napon Borsod 3-ban a szavazás felfüggesztésre került, az érvénytelenített szavazólapok (miniszterelnöki és egyéni jelölti) helyett újakat gyártottunk, melyeket még aznap eljutattunk Ózdra és azzal indult újra a szavazás".

De

ha nem történt semmi szabálytalan, semmi rendkívüli, a szavazólapok kitöltetlenek voltak és nem szavazott velük senki - akkor miért kellett leállítani a szavazást?