Vágólapra másolva!
Joshua Muravchik író, publicista, külpolitikai szakértő, az amerikai neokonzervatívok meghatározó egyénisége, a washingtoni Világpolitikai Intézet tudományos munkatársa tartja idén az Eötvös-előadást a Várkert Bazárban, 2021. szeptember 28-án, kedden 18 órától – derül ki a XXI. Század Intézet közleményéből.
Vágólapra másolva!

Joshua Muravchik író, publicista, külpolitikai szakértő. 1947-ben született New Yorkban. Szocialistának indult, de aztán kulcsszerepe volt egy korábban baloldali és liberális értelmiségiekből alakult csoportban, amely szembefordult a baloldallal és később „neokonzervatívok" néven lett ismert.

Ronald Reagan elnöksége idején fontos szerepet játszottak a külpolitika alakításában. Tudományos főmunkatársként számos nagypresztízsű műhelyben fordult meg, majd 2014-től 2019-ig a Johns Hopkins Egyetem Felsőfokú Nemzetközi Tanulmányok Akadémiájának Külpolitikai Intézetében lett vezető munkatárs. Jelenleg a washingtoni Világpolitikai Intézet adjunktusa. Tizenegy könyv szerzője, köztük a nagy sikert aratott Földreszállt mennyország – A szocializmus története című köteté. Esszéi, tanulmányai, publicisztikái sorra jelennek meg a legrangosabb tudományos és közéleti folyóiratokban.

Joshua Muravchik hazánk elkötelezett támogatója, 2002-ben részt vett a Terror Háza Múzeum megnyitó ünnepségén, majd Magyarországra látogatott, valahányszor magyarul is megjelent egy-egy kötete.

Utoljára 2018-ban tartott nagyívű előadást Budapesten, az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság által szervezett Új világrend született című nemzetközi konferencián.

A XXI. Század Intézet és a Polgári Magyarországért Alapítvány együttműködésének köszönhetően 2015-ben indult útjára a nagy sikerű Eötvös József előadások című rendezvénysorozat. Az évről évre Magyarországon ritkán megforduló külföldi, illetve nagy tekintélyű hazai előadókat felvonultató programsorozat célja, hogy a résztvevők az adott témában legjáratosabb, leginkább lényeglátó és leghitelesebb értelmezők segítségével gondolkodhassanak el folyamatosan változó világunkról, a közéletet leginkább foglalkoztató aktuális kérdésekről – áll a közleményben.