A Nógrád Megyei Főügyészség emberkereskedelem bűntette és más súlyos bűncselekmények miatt emelt vádat azzal a 22 éves salgótarjáni férfival szemben, aki embertelen körülmények között tartva munkásokat foglalkoztatott otthonában.

A férfi 2018 és 2020 között ház körüli munkák, valamint építőipari munkavégzés ellátása végett kiszolgáltatott helyzetű embereket csábított dorogházi birtokára, azt ígérve, hogy munkájukért fizetést, szállást és élelmezést kapnak. 

Nem csak toborozta az embereket, volt, hogy 70.000 Ft-ért vásárolt meg egy ismeretlenül maradt személytől egy gondnokság alatt álló férfit, akit szintén dolgoztatott.

Rabszolgaként dolgoztatta munkásait a nógrádi emberkereskedőForrás: Nógrád Megyei Főügyészség

A sértetteket a nyári konyhában, vagy az udvaron álló működésképtelen gépkocsiban szállásolta el, élelmet alig kaptak, és a házban található fürdőszobát és illemhelyet sem használhatták. 

Csak a vádlott engedélyével hagyhatták el a birtokot, és amikor ezt egyikük megszegte, a férfi hátrakötözött kezekkel, lánccal kikötötte őt. 

Amikor a férfi tudatmódosító szerek hatása alatt nem tudott aludni, az egyik sértettet is felébresztette, és arra kényszerítette, hogy vele éjszakázzon.

Egy nőt is rábírt arra, hogy nála éljen.

A nőt, érkezését követően, a vádlott utasítására az egyik dolgozó megerőszakolta, ezután a vádlott egy másik dolgozóját is kényszerítette arra, hogy a nővel szexuális kapcsolatot létesítsen. 

A fiatal férfi ezenfelül az általa dolgoztatott sértettek nevére autókat vásárolt, hogy tulajdonszerzési illetéket ne kelljen fizetnie. 

A sértettek egy része végül meg tudott szökni, beszámolóik alapján indult meg a büntetőeljárás a férfi ellen, akit a Nógrád Megyei Főügyészség emberkereskedelem bűntettével, nemi erkölcs elleni bűncselekményekkel, személyi szabadság megsértésével és közokirat-hamisítással vádol.

A főügyészség a Balassagyarmati Törvényszékre benyújtott vádiratában fegyházbüntetés és közügyektől eltiltás kiszabására, vagyonelkobzás alkalmazására, valamint arra tett indítványt, hogy a – letartóztatásban lévő – vádlott 477.490 Ft bűnügyi költséget is fizessen meg.