A Nemzeti Filharmonikus Zenekar nagy sikerű koncertjével zárult az „Egy a Természettel" Vadászati és Természeti Világkiállítás nyitó hétvégéje. A Müpában tartott gálaesten Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások minisztere köszöntötte a közönséget.

A 2021-es év legnagyobb természeti kiállításának központi helyszínére, a HUNGEXPO-ra már az első két napban közel 30 ezren látogattak el. Az érdeklődők a pavilonok változatos kínálata mellett egyéb színes programokkal, látványos bemutatókkal, valamint könnyű- és világzenei koncertekkel találkozhattak. 

A World Conservation Forum keretén belül számos érdekes előadást hallhattak az érdeklődők, köztük Ali Kaka, a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) alelnöke, Tom Butime, Uganda turizmusért és vadvilágért felelős minisztere, vagy Vladimir Rakhmanin, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) főigazgató-helyettese nézőpontját ismerhették meg.

A vadászkiállítás megnyitójaForrás: Tibor Illyes

Vasárnap délután a világkiállítás egyik kiemelt vidéki helyszínén, Vásárosnaményban is megnyitották a programsorozatot. 

Az ünnepségen Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a természetgazdálkodás és a fenntartható vadászat összekapcsolódásának fontosságára hívta fel a figyelmet.  

A vásárosnaményi helyszínen többek közt egy újonnan kialakított vadászati kiállítást, Kiss B. Zoltán magángyűjteményét tekinthetik meg az érdeklődők. 

Hétfőn a Nemzetközi Pavilon ad otthont a lengyel nemzeti napnak, melyet Edward Siarka miniszterhelyettes beszéde nyit meg. A World Conservation Forum keretében Jacques Trouvilliez, az Afrikai-eurázsiai Vándorló Vízimadarak Védelméről Szóló Egyezmény Titkárságának (AEWA) főtitkára 17 órától előadást tart Bird Day címmel. Szakmai programokkal folytatódik a Nemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács (CIC) 67. közgyűlése is. 

Ma érkeznek a Fátyol Iskolaprogram első résztvevői; hétfőn több mint 70 diákcsoport és 3000 diák látogat el a HUNGEXPO-ra. A gyerekek vezetett sétákon ismerkedhetnek meg a pavilonok látványos és ismeretterjesztő tartalmával. A Fátyol Iskolaprogramra eddig közel 40 ezer diák jelentkezett, de továbbra is arra buzdítjuk a tanárokat és iskolákat, hogy éljenek a lehetőséggel és jelentkezzenek.

Csütörtökön megnyílik a FeHoVa PLUSZ, Kárpát-medence vadászainak, horgászainak és természetkedvelőinek legnagyobb kereskedelmi rendezvénye, melyet a Világkiállításra váltott belépőjeggyel lehet látogatni.

 

Rendkívül sok érdekes program, panelbeszélgetés és rendezvény várja az érdeklődőketForrás .Tibor Illyes

A szervezők javasolják a közösségi közlekedés használatát, hogy a világkiállítás látogatói a lehető leggyorsabban juthassanak el a rendezvény központi helyszínéül szolgáló HUNGEXPO-ra. 

A szervezők javasolják a közösségi közlekedés használatát, hogy a világkiállítás látogatói a lehető leggyorsabban juthassanak el a rendezvény központi helyszínéül szolgáló HUNGEXPO-ra. Mindenkit kérünk, hogy indulás előtt a világkiállítás honlapján tájékozódjon a kijutási lehetőségekről. Az autók feltorlódásának megelőzése érdekében a rendezvény 20 napja alatt a HUNGEXPO-ra vezető Albertirsai út nem közelíthető meg személygépkocsival. A világkiállításra való zökkenőmentes kijutáshoz − a fenntarthatóságot és a környezet védelmét előtérbe helyezve − számos lehetőséget biztosítunk. Díjmentes a kijutás a Volánbusz által biztosított elektromos autóbusz-járatokkal, melyek 5 útvonalon közlekednek naponta 8 és 20 óra között 

- kérik a látogatóktól az esemény szervezői.