Kálomista Gábor, az Elk.rtuk című politikai thriller producere az Origo megkeresésére reagálva nyilatkozott annak kapcsán, hogy a filmjét nagyobb érdeklődés kíséri, mint a James Bond premierjét. Elmondása alapján: „Nem nagyon volt még olyan, hogy több mint három héttel előtte egy filmre jegyet áruljanak, ezt pedig figyelembe kell vegyék az ideológiai, és nem szakmai kritériumok alapján működő budapesti mozik is". A Corvin mozinak ugyanakkor megköszönte a lehetőséget, bár Kálomista szerint: „Jó lenne, ha az intézmény vezetősége ugyanolyan körülményeket biztosítana az Elk.rtuknak mint az amerikai filmeknek". A producer még arról beszélt: tegnap reggel úgy nézett ki, hogy az új Etele Pláza is helyet biztosít az Elk.rtuknak, de délre már nemet mondtak. Kálomista Gábor az Origónak adott korábbi interjújában arról beszélt, hogy a Gyurcsány-film színészei számos fenyegetést kaptak.

Ahogy az közismert, a fővárosi tulajdonú Budapest Film Zrt. Karácsony Gergely által kinevezett vezetője, Liszka Tamás korábban azt állította, hogy az amerikai filmek miatt nem lesz nézőközönsége az Elk.rtuknak, ezért a premier hetében a Corvin moziban csak egy délutáni vetítést engedélyeztek egyetlenegy teremben. A felháborodást látva az egy vetítést módosították, de kizárólag egy teremben és csak a Corvinban, más fővárosi mozikban továbbra sem engedélyezték a film bemutatását.

Az Elk.rtukot övező óriási érdeklődésről az Origónak Kálomista Gábor azt mondta: „Most elsősorban örülök annak, hogy a Corvin mozi ezt megtette, eddig azon vitáztak, hogy van-e igény a filmre vagy nincs, így igazából örülök, hogy a nézőknek is van szava".

Kálomista GáborFotó: Polyák Attila - Origo

Kálomista szerint a kérdés most a következő: Ha azt látják, hogy ekkora az érdeklődés, akkor vajon biztosít-e a Corvin elegendő kapacitást?A politikai thriller producere hozzáfűzte: öt termet biztosítottak a James Bond filmre, az Elk.rtukra pedig csak egyet. Számára egyébként nem meglepő, hogy ekkora az érdeklődés a filmjére.

Kálomista Gábor nagyon kíváncsi rá, hogy a nagy érdeklődés a többi mozi számára jelent-e bármit is. Ennek kapcsán azt mondta:Tegnap reggel még úgy nézett ki, hogy az új Etele Pláza helyet biztosít az Elk.rtuknak, de délre már nemet mondtak...

Ez számára teljesen szakmaiatlan döntés, amiben Kálomista több politikai, mint szakmai szempontot lát.

A producer reméli, hogy ez a többi mozira is hatással lesz, úgy Budapesten, mint vidéken.

Az nem csak a moziban, de még színházban is példátlan, hogy három héttel korábba teltházak jöjjenek, ezt figyelembe kell vegyék az ideológiai, és nem szakmai kritériumok alapján működő budapesti mozik is – hívta fel rá a figyelmet Kálomista.

Majd így folytatta: A filmmel kapcsolatosan tényszerűen az van, hogyha az Elk.rtuk megkapja ugyanazt a kapacitást, mint az amerikai filmek, akkor nagy siker lesz.A producer szerint utána jöhetnek az ideológiai viták, mert azt eléggé viccesnek tartja, hogy egyesek most úgy mondanak véleményt a filmről, hogy azt még be sem mutatták.

Ez egy történelmi film, egy közelmúltbeli történetet dolgozz fel, ha tetszik, ha nem – zárta nyilatkozatát Kálomista Gábor.

A Corvin moziban az Elk.rtukra három héttel előre lehet jegyet venni, de foglalni nem, tehát csak vásárolni. Az első előadásra minden jegyet eladtak már. Egy pénteki napról beszélünk, október 22-éről.

A múlt héten az Origó megnézte, hogy milyen kihasználtsággal megy a Corvin mozi. A válasz egyszerű és rövid: borzalmas kihasználtsággal, valósággal kong. (Arról ne is beszéljünk, hogy például a Művész moziban is miért ne lehetne szintén vetíteni az Elk.rtukat? Az is persze a Budapest Filmé...)

Most pedig megnéztük, hogy a James Bond-filmre hogyan fogynak a jegyek. A Corvin eddig folyamatosan arra hivatkozott, hogy az amerikai akciófilm miatt egy hónappal később sem lehet helyet biztosítani az év magyar filmjének. Nos, a James Bond-filmre a most pénteki (két nap múlva!) hasonló, kora esti előadásra nulla, azaz nulla darab jegyet adtak el.

Ha félretesszük, hogy a Budapest Film a Karácsony Gergely-vezette (pontosítsunk: a háttérben Gyurcsány Ferenc-vezette) fővárosé, akkor a Budapest Filmnek a legevidensebb üzleti érdeke is azt diktálná, hogy rengeteg előadásban, valamennyi mozijában vetítse az Elk.rtukat.