Dokumentumok bizonyítják, hogy a Gyurcsány-kormány alaposan kitömte Karácsony zsebét

Karácsony Gergely, Gyurcsány Ferenc
Vágólapra másolva!
2004-től végzett „tanácsadói munkát" a Gyurcsány-kormánynak Karácsony Gergely, a Mandiner által megszerzett szerződések alapján lényegében annyi dolga volt, hogy „figyelemmel kísérje az eseményeket és konzultáljon". Karácsony ezért tízmilliókat kapott az adófizetők pénzéből, Gyurcsány Ferencnek köszönhetően. A most nyilvánosságra hozott dokumentumokból az is kiderül, hogy Karácsony még a 2008-as koalíciós válságon is nyerészkedett, sőt, mások adójából akkor fizették meg őt a legjobban. Ahogy az köztudott, Karácsony a jelenlegi önéletrajzából eltűntette azt a részt, hogy 2002 és 2004 között Medgyessy Péter, 2004 és 2008 között pedig a Gyurcsány Ferenc kormányának dolgozott. Karácsony mindkét baloldali kormányban a Miniszterelnöki Hivatal koordinációs államtitkárságán volt tanácsadó. A Mandiner további leleplező dokumentumokat ígér Karácsonyról.
Vágólapra másolva!

– emlékeztette Karácsony Gergelyt, az MSZP-PM miniszterelnök-jelöltjét Gyurcsány Ferenc felesége az RTL Klub egyik show-műsorán arra, hogy hol is dolgozott a férje kormányzása idején.

A főpolgármesteri önéletrajzból Karácsony kihagyta a Miniszterelnöki Hivatalt Forrás: Mandiner

A Mandiner az Adatradarral együttműködésben viszont kikérte az Igazságügyi Minisztériumtól az egykori megbízási szerződéseket, és egyéb, Karácsony tanácsadói munkájához kapcsolódó dokumentumokat.

Fontos megjegyezni, hogy eközben a 2010-ben már az LMP-frakcióban parlamenti képviselőként ülő politikus ekkoriban a baloldali Mediánnál dolgozott főállásban, sőt – mint utóbb kiderült, jogtalanul – a Corvinus Egyetemen is oktatott,

így Karácsony törvénytelenül felvett közel 25 millió forintot az adófizetők pénzéből.

Erről az Origo itt írt.

Korábbi sajtóbeszámolók szerint a Medián a 2010 előtti Miniszterelnök Hivatal (MeH) legfőbb partnere volt, és

„ebből 716 millió (!) bevétele származott a cégnek".

Megbízási szerződés 2005-ből. A feladat: a szakértő kisérje figyelemmel a történéseket! Forrás: Mandiner

Így vándoroltak milliók Karácsony zsebébe az Önök adójából

A megküldött iratok alapján 2004-ben január 1-től március 31-ig végzett „politikai-tanácsadást" a Karácsony-féle Social Report Bt. Ez a cég egyébként szinte kizárólag a jelenlegi Párbeszéd-társelnök tanácsadói időszakában működött, nem sokkal utána megszűnt.

Karácsony teendője egész pontosan a következő volt: „Kísérje figyelemmel a magyar közélet politikai relevanciával bíró jelenségeit, és azokról a megbízó egyedi igénye szerint készítsen elemzést, vagy a megbízóval konzultáljon azokról."

Ezért akkor havi 350 000 forint + ÁFA megbízási díj járt.

2005 januártól március 31-ig

összesen 1 millió 50 ezer forint + ÁFA járt

azért, hogy a Social Report úgynevezett „Egyéb gazdasági, társadalmi tevékenységet segítő szakmai tervezés, szakértés" címén dolgozzon a Miniszterelnöki Hivatalnak (Meh), egész pontosan a Koalíciós Politikai Államtitkárságnak, illetve az azt vezető SZDSZ-es politikusnak, Horn Gábornak. Horn később arról beszélt, sok tehetséges elemzőt és szakértőt ismert meg akkoriban, Karácsony egy volt közülük.

Egy dokumentum szerint 2005 júniusában a MeH, azaz a Gyurcsány-kormány úgy módosította a megbízási szerződést Karácsony cégével, hogy egy áprilisi, július 31-ig szóló másik megállapodás időtartamát december 31-ig meghosszabbította,

az összeget pedig a hosszabb időtartamra tekintettel 3 millió 150 ezer forint + ÁFA növelte.

Gyurcsány Ferenc és Karácsony Gergely Forrás: Origo

Ezért cserébe továbbra is „gazdasági, társadalmi tevékenységet segítő szakmai szakértői tevékenységet" kellett végeznie a bt.-nek. Vagyis 2005-ben lényegében végigszakértősködte az évet Karácsony, míg korábban volt némi megszakítás, legalábbis a lapunknak megküldött szerződések alapján.

Újabb szakértés és tanulmány a „szélsőségességről", természetesen ismét adófizetői pénzből

De jött is a folytatás: egy újabb megbízási szerződés szerint 2006. január 1. és április 30. között ugyanez volt a teendő,

s erre az időszakra 1 millió 400 ezer forint + ÁFÁT számlázhattak Karácsonyék.

Egy másik, ugyancsak a MeH által jegyzett kontraktus a 2006. július 1. és 2006. december 31. közötti időszakra vonatkozik. A szolgáltatás megnevezése ebben az esetben: Üzleti és vezetői tanácsadó szolgáltatások. Részletesebben pedig a már ismerős meghatározás: Karácsony mint tanácsadó figyelemmel kíséri a magyar közélet politikai relevanciával bíró jelenségeit a sajtóban és a médiában, és azokról a megbízó egyedi igénye szerint konzultál.

Ennél pontosabb feladatkör nem szerepel a papírokban.

Ezért akkor már 1 millió 800 ezer forint + ÁFA járt.

A megbízással kapcsolatos feladatok ellátásáért elsősorban maga Karácsony volt a felelős, a számlázás alapdokumentuma pedig a kapcsolattartó által igazolt teljesítés.

A következő évben, 2007. március 15-től december 31-ig ugyancsak a koalíciós koordinációért felelős államtitkárság megbízásából dolgozhatott Karácsony cége, mégpedig szaktanácsadás formájában.

Az összesen 3 millió forint + ÁFÁÉRT megint csak az volt a dolga: figyelemmel kísérni a magyar közélet jelenségeit és azokról igény szerint konzultálni.

A Social Report még abban az évben, 2007 decemberében megbízást kapott az „F-Skála és a szélsőségekre való hajlam" elnevezésű, 80-100 oldal terjedelmű tanulmány elkészítésére is, ezért

3 millió forint + ÁFA jogdíjat volt köteles kifizetni a felhasználó – azaz a kormány az adófizetők pénzéből.

Az elkészült anyag tartalomjegyzékében ilyen címek szerepelnek: Tekintélyelvűség és szélsőségekre való hajlam jelentése és jelentősége, Tekintélyelvűség és idegenellenesség: magyarországi vizsgálatok, Tekintélyelvűséggel kapcsolatos legújabb magyarországi vizsgálatok eredményei. Stb.

Karácsony még a koalíciós válságból is milliókat kaszált, persze ezt is mi fizettük

Aztán 2008. április 28-án – egy megbízási szerződés dokumentuma alapján – a januárban kötött szerződést hosszabbította meg a MeH Karácsonyékkal – április 30-ig. Ezzel a felek kijelentették, hogy „jelen szerződésmódosítás a közöttük 2008. március 31. napja óta fennálló jogi helyzet írásban történő rögzítése".

A szerződés teljes időtartamára 1,5 millió forint + ÁFA volt a díjazás.

A feladat viszont némileg megváltozott: Karácsony „lássa el a kialakult kormányválság kezelésével kapcsolatos konzultációs és kommunikációs feladatokat, továbbá a felmerülő kérdések egyeztetések érdekében álljon rendelkezésre napi 24 órában a koalíciós koordinációért felelős államtitkár számára".

Szerződésmódosítás koalíciós válság idején Forrás: Mandiner

Emlékezetes: Horn Gábor akkoriban a Hír Tv kamerája által rögzített felvétel szerint sajátos stílusban üzent a miniszterelnöknek, a Fidesz által kezdeményezett, 2008 márciusi szociális népszavazás eredménye kapcsán.

A „segítségért" Karácsonynak csak áprilisban, vagyis a (formális) felbomlással járó koalíciós feszültség idején nettó 600 000 forint járt.

Miután írásos anyagok elkészítésére csak elvétve kötelezték a szerződések a Karácsony-féle céget (ez tanácsadói megbízások esetén korántsem meglepő), a Mandiner újságírói kíváncsiak voltak, esetleg maradt-e bármi konkrét nyoma a későbbi politikus a Gyurcsány-kormány számára végzett munkájának.

Ezért ismét a jogutód igazságügyi tárcához fordultak, amint válaszokat kapnak, akkor frissítik a cikküket. Erről természetesen az Origo is be fog számolni.