Az előválasztás nyertese Karácsony Gergely lesz, de a győztes Gyurcsány Ferenc - mondta Deák Dániel az Origónak a baloldali show-műsorról. A XXI. Század Intézet elemzője szerint attól, hogy Gyurcsánynét hozták ki nyertesnek az első fordulóban, azt remélik, hogy a második fordulóban még nagyobb lesz a részvétel, azaz még több személyes adatot tudnak majd összegyűjteni, hiszen a Gyurcsánynéval nem szimpatizáló baloldali szavazók még inkább elmennek majd voksolni.

A várakozásoknak megfelelően Gyurcsányné vezet a baloldali előválasztási show-műsorban. Mögötte nem sokkal Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter következik. A legtöbb egyéni jelöltje várhatóan a Gyurcsány-pártnak lesz.

Adatgyűjtési kampány

A baloldali előválasztás, ami főként egy adatgyűjtési kampány, az előre prognosztizálható forgatókönyv szerint alakult: Gyurcsány Ferenc két legfontosabb szövetségese, Gyurcsányné  és Karácsony Gergely jutott be a második fordulóba, a Gyurcsánnyal szemben kritikus Márki-Zay Péter pedig várhatóan visszalép Karácsony javára 

- minderről Deák Dániel beszélt az Origónak. A XXI. Század Intézet elemzője szerint így biztosra mennek: az előre eltervezett forgatókönyvnek megfelelően Karácsonyt hozzák ki győztesnek.

Egyértelmű, hogy Gyurcsány nyerte az előválasztásnak csúfolt színjátékotForrás: MTI/Kovács Tamás

Deák szerint attól, hogy Gyurcsánynét hozták ki nyertesnek az első fordulóban, azt remélik, hogy a második fordulóban még nagyobb lesz a részvétel, azaz még több személyes adatot tudnak majd összegyűjteni, hiszen a Gyurcsánynéval nem szimpatizáló baloldali szavazók még inkább elmennek majd voksolni. Ennek a hangulatnak a kialakítását már el is kezdték a Karácsony Gergelyhez hű propagandasajtóban: még ki sem hirdették a végeredményt, de már arról írnak, hogy össze kell fogni Gyurcsánynéval szemben, és vissza kell lépnie Márki-Zay Péternek.

Előre eltervezett forgatókönyv

Ez egy előre eltervezett forgatókönyv, amit pontról pontra hajtanak végre annak érdekében, hogy a korábbi megállapodásoknak megfelelően Karácsony Gergely legyen majd a közös miniszterelnök-jelölt - tette hozzá.

Jakab Péter csúfos kudarca várható volt, hiszen a botránypolitizálás a közösségi médiában ugyan hozhat lájkokat, de szavazatokat már sokkal kevésbé. A legnagyobb kudarc mindenképpen Fekete-Győr Andrásé, akire még a momentumos szavazók többsége sem szavazott. Egy ilyen csúfos kudarc után mindenképpen le kéne mondania, hiszen csak hátráltatja a továbbiakban a Momentum kampányát ez a népszerűtlen pártelnök - mondta Deák Dániel.

Gyurcsány kiütötte a baloldal két bohócátForrás: Origo

Az ő kudarcuk azzal magyarázható egyébként, hogy ők még a baloldalon belül is látványos intellektuális hiányosságoktól szenvednek, Gyurcsány Ferenc könnyen meg tudta őket vezetni, át tudta őket verni. A DK ugyanis a Jobbikkal paktumot kötött, Jakab Péter pedig e paktum keretében játszotta a „bohócot", amivel azt érte el, hogy még a baloldali szimpatizánsokat is elidegenítette magától - mondta Deák Dániel. Ennek köszönhetően a DK leszámolt két nagy riválisával: mind Jakab Péter, mind Fekete-Győr András eljelentéktelenedett, innentől kezdve a DK vezére mellett a baloldalon nincsen olyan erős pártelnök, aki mögött egy 10 százalék feletti párt áll. Magyarán: az előválasztás nyertese Karácsony Gergely lesz, de a győztes Gyurcsány Ferenc.

Márki-Zay Péter harmadik helye azt mutatja, hogy a baloldalon is sokan nem kérnek GyurcsánybólForrás: MTI/Mohai Balázs

Márki-Zay harmadik helyezése azt jelzi, hogy még a balliberális keménymagon belül is sokan ellenszenvvel tekintenek a Gyurcsány-féle világra, amelyet Gyurcsányné és Karácsony fémjelez a baloldali térfélen. Márki-Zay ugyanis az egyedüli komolyan vehető jelölt, aki éles kritikákat fogalmazott meg még az utóbbi időszakban is a DK vezérével kapcsolatosan - hívta fel a figyelmet Deák Dániel. Nem meglepő, hogy éppen őt akarják most visszaléptetni, semmit sem bíznak a véletlenre, mindenképpen valamelyik Gyurcsány-szövetséges nyer.

A baloldal támogatottsága fejnehéz, ez a mostani adatokból is jól látszik: Budapestre és a nagyobb városokra összepontosul, a vidéki Magyarországot továbbra sem tudják maguk mögé állítani. Ez azt jelzi, hogy a Fidesz számára akár egy kiegyenlített küzdelem esetén is reményteli lehet a 22-es választás, hiszen az egyéni körzetek többségét meg tudja nyerni, így jelen állás szerint kényelmes parlamenti többségre számíthat a jobboldal - zárta a XXI. Század Intézet elemzője.