Karácsony Gergely megszüntette a 154 éves Főkertet - felháborodtak a kertészek - videó

Vágólapra másolva!
Egy sajtóhírből tudta meg a kertészszakma, hogy mindenféle egyeztetés nélkül megszüntette a főváros a Főkertet - írta a Ripost.
Vágólapra másolva!

Nem hiszem el, hogy ez megtörtént! - mondta a lapnak Megyeri Szabolcs kertészmérnök, kertészeti szakember, aki a sajtóból értesült a Főkert megszűnéséről.

Évszázados cégek tűnnek el most a süllyesztőben Forrás: Metropol

Tény, hogy tavaly decemberben erről már volt szó, akkor már pedzegették, tiltakoztam is ellene, de abban az időpontban még csak tervezet volt.

Egy polgári demokráciában magától értetődő lenne, hogy egy ilyen horderejű döntésről a szakmát is meg kell kérdezni.

A Főkert 154 éven keresztül a történelem viharai közben is autonóm volt, saját költségvetéssel, a döntések ott születtek" - mondta a szakmaiság elhanyagolása miatt aggódó kertész.

A kertész szakmában most mindenki azt mondja, hogy 150 évet most kidobtak az ablakon, kidobtak a kukába.

"Ezt nem könnyű megérteni, mert mondhatni, hogy a Főkert működik tovább, más néven, de nem. A Főkertet, azt a másfél évszázadot, azt a Főkertet, ami régebbi, mint Budapest, kivágták. Mert nemcsak olyan pillérei vannak a magyar nemzetnek, mint a Lánchíd, az Opera meg a Parlament, a Kékestető meg a Hollókő, hanem intézmények is, mint a Főkert. A Főkert egy kulturális intézmény, szakmai műhely, nem pusztán egy zöldfelületet kezelő szerv, nem egy ilyen takarítsd-fel-az-utcát alosztály. A döntés szakmailag abszolút nem hatékony, és kevesebb lesz a rálátás, kevesebb lesz az ellenőrzés. Ez egy teljes tévedés! A klímaváltozás elleni harc közepén vagyunk. Ilyenkor a Főkertnek több jogot, több lehetőséget, több pénzt kell adni, nem pedig kevesebbet."

A kertészek véleményéről készült videót itt nézheti meg.

Évszázados cégek tűnnek el

A Főkert Deák Ferenc és a kiegyezés idején jött létre, előbb, mint az 1873-ban egyesülő Budapest. 1867. március 19-én Pest Szabad Királyi Város Tanácsa határozatában elvetette a most megszüntetett Főkert Nonprofit Zrt. magját. Tevékenysége azzal kezdődött, hogy Fuchs Emil Pest főkertészének vezetésével faiskolát létesítettek és fasorokat telepítettek a város útvonalain, elsősorban a homok megkötése céljából. A II. világháború elpusztította a közparkok 90 százalékát és a Főkert felszerelésének majdnem felét. A céget 1962-től Fővárosi Kertészeti Vállalatnak nevezik, majd a rendszerváltás után nonprofit céggé alakult.

Budapest területén évente mintegy 6 millió négyzetméter zöldterület fejlesztési és fenntartási feladatait látta el, ez nagyjából 840 focipályának felel meg, valamint 30 ezer fasori fa, 47 ezer parkfa, 8 ,6 millió négyzetméter fővárosi védett terület és 1,19  millió négyzetméter fővárosi erdőterület gondozását végezte.

Vannak dolgozók, akiket nem jogutódlással vesznek át?

Az FKF-esek közül többen az interneten írták, hogy aznap reggel hatkor tudták meg, amikor bementek dolgozni, hogy mi történt. Habár Karácsonyék azt hangoztatták, hogy nem rúgnak ki senkit,

egyes munkavállalók arról panaszkodnak, hogy nem jogutódként akarja őket átvenni a cég, hanem egyik cégből kiléptetnék őket, a másikba meg be.

Ezzel az a gond, hogy sokan régóta ott dolgoznak, ezzel a lépéssel pedig elveszíthetnék a 25 éve fennálló munkaviszony előnyeit.