Hiánypótlásról döntött az Országos Atomenergetikai Hivatal Paks 2-vel kapcsolatban

A Paks II. Atomerőmű előzetes, madártávlati látványterve a jelenlegi Paksi Atomerőmű mellett.
A Paks II. Atomerőmű előzetes, madártávlati látványterve a jelenlegi Paksi Atomerőmű mellett.
Vágólapra másolva!
Lejárt a határidő, de az elbírálási munka meghosszabbításáról döntött az Országos Atomenergia-hivatal. További elemzésre van szükség - írja a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

Az Országos Atomenergia-hivatalnak (OAH) szeptember 30-án kellett közölnie, hogy kiadja-e a létesítési engedélyt a paksi atomerőmű két új blokkjára. A jelek szerint azonban a kapacitásfenntartó beruházás oroszlánrésze egyelőre nem kezdődhet el, ugyanis a hivatal közleménye szerint az engedélyezési eljárásban további hiánypótlást rendelt el. A döntés már a szeptember 29-én a kormányfő által frissen kinevezett főigazgató, Kádár Andrea vezetése alatt történt.

A benyújtott dokumentáció több tekintetben rendkívül alapos – tájékoztattak –, ugyanakkor azért, hogy a hatóság meg tudjon győződni valamennyi követelmény maradéktalan teljesüléséről, néhány területen további értékelésre, elemzésre van szükség.

Hozzátették, ehhez figyelebe veszik a Nemzetközi Atomenergia Ügynökségnek a létesítési engedélyezési eljárással párhuzamosan lefolytatott missziójából származó ajánlásokat is.

Az OAH felidézte, hogy a Paks II Atomerőmű Zrt. 2020. június 30-án nyújtotta be az új atomerőművi blokkok létesítésére vonatkozó kérelmét. A hivatalnak 12 hónap állt rendelkezésére a létesítési engedélyezési eljárás lefolytatására, amelyet három hónappal, a törvényi kereteknek megfelelően meghosszabbított. Korábban azt jelezte a hivatal, hogy a csaknem háromszázezer oldalas dokumentumhoz javításokat pótlásokat kért be. Részben ezzel indokolta az elbírálási idő három hónapos meghosszabbítását.

A Paks II. Atomerőmű előzetes, madártávlati látványterve a jelenlegi Paksi Atomerőmű mellett. Forrás: Paks II. Atomerőmű Zrt.

Az engedélyezési eljárás legfőbb célja annak igazolása, hogy a létesítendő nukleáris blokkok megfelelnek a hazai, legmagasabb szintű nukleáris biztonsági követelményeknek. Ennek érdekében a hivatal az engedélyezési eljárás során igénybe vette nemzetközi és hazai szakértők támogatását is.

Mint azt a Világgazdaság felidézte: A beadvánnyal kapcsolatban ez év május elején már körülbelül ötszáz különböző súlyú tartalmi jellegű, nyitott tételt tartott számon, a hatóság, és voltak formai észrevételei is. A májusi adatot abban a dokumentumban ismertette, amelyben az engedélykérelem kapcsán tartott elektronikus közmeghallgatás kérdéseire válaszolt a Paks II. Zrt.-vel, valamint az Innovációs és Technológiai Minisztériummal.

A két új, 1200 megawattos blokk 2029–2030-ban kezdi meg a kereskedelmi üzemét. A beruházás költségeinek legfeljebb nyolcvan százalékára, tízmilliárd euróra orosz állami hitelkeret áll rendelkezésre.