Nem maradt írásos nyoma Karácsony Gergely Gyurcsány-kormánynak adott tanácsainak

Karácsony Gergely, Gyurcsány Ferenc
Vágólapra másolva!
Arról, hogy a jelenlegi főpolgármestert megbízták, fennmaradtak a szerződések, ám az összesen többmilliós díjazásért adott tanácsokról nem lehet pontosabbat tudni. Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium miniszterhelyettese ezt közölte: „Írásban megvalósult teljesítésnek nincs nyoma, ilyen a rendelkezésre álló adatokból nem igazolható." - írja a Mandiner. 
Vágólapra másolva!

– közölte a Mandinerrel Völner Pál miniszterhelyettes, miután a témában érdeklődött a lap a tárcánál.

Karácsony Gergely, Gyurcsány Ferenc

Azért ott, mert az IM lett kvázi a jogutódja a Miniszterelnöki Hivatalnak (MeH), amely Karácsony Gergely egykori vállalkozásával a Gyurcsány-kormány részéről annak idején szerződött. Mégpedig politikai tanácsadásra.

A Mandiner az Adatradarral együttműködésben már korábban kikérte az igazságügyi tárcától az egykori megbízási szerződéseket, és egyéb, Karácsony Gergely, illetve cége tanácsadói munkájához kapcsolódó dokumentumokat. Erről az Origo itt számolt be részletesen.

Ugyanakkor a Mandiner kíváncsi volt arra, hogy

van-e bármilyen dokumentum vagy irat, amely arról számol be, milyen konkrét tanácsokat, javaslatokat tett megbízása idején a jelenlegi főpolgármester.

Több lábon állt

Fontos megjegyezni, a 2004 utáni években, a 2010-ben már az LMP-frakcióban parlamenti képviselőként ülő politikus nem csak a saját vállalkozását vitte, hanem a Mediánnál dolgozott főállásban, sőt – mint utóbb kiderült, jogtalanul – a Corvinus Egyetemen is oktatott. Korábbi sajtóbeszámolók szerint a Medián a 2010 előtti MeH legfőbb partnere volt, és

A Mandiner által kikért megbízási szerződéseket illeti, a megküldött iratok alapján

először 2004-ben január 1-től március 31-ig végzett „politikai-tanácsadást" a Karácsony-féle Social Report Bt. a Gyurcsány-kormánynak.

Ez a cég egyébként szinte kizárólag a jelenlegi Párbeszéd-társelnök tanácsadói időszakában működött, nem sokkal utána megszűnt. Karácsony teendője egész pontosan a következő volt:

Ezért akkor havi 350 000 forint + ÁFA megbízási díj járt.

Megszakértett koalíciós válság

A következő években nagyságrendileg hasonló összegekért, szinte folyamatosan ugyanezt a feladatot látta el az SZDSZ-es Horn Gábor vezette Koalíciós Politikai Államtitkárságnak. Aztán 2008. április 28-án – egy megbízási szerződés dokumentuma alapján – a januárban kötött szerződést hosszabbította meg a MeH Karácsonyékkal – április 30-ig. Ezzel a felek kijelentették, hogy

A szerződés teljes időtartamára 1,5 millió forint + ÁFA volt a díjazás.

A feladat viszont némileg megváltozott:

Karácsony Gergely

Emlékezetes: Horn Gábor akkoriban a Hír Tv kamerája által rögzített felvétel szerint sajátos stílusban üzent a miniszterelnöknek, a Fidesz által kezdeményezett, 2008 márciusi szociális népszavazás eredménye kapcsán.

A „segítségért" Karácsonynak csak áprilisban, vagyis a (formális) felbomlással járó koalíciós feszültség idején nettó 600 000 forint járt.