Növekvő migrációs nyomás a déli határon

Vágólapra másolva!
A legfrissebb statisztikák alapján erős irreguláris migrációs nyomás nehezedik idén Magyarország déli határszakaszára: a 38. hétig több mint 79 000 esetben intézkedtek az illetékes hatóságok. Ez a szám közel 3,5-szerese a tavalyi időarányosnak. Az emelkedést csak kismértékben magyarázza a Covid miatti bázishatás, valószínűleg más okok állnak elsősorban a háttérben.
Vágólapra másolva!

A nyugat-balkáni útvonal ráadásul közel sem kap akkora utánpótlást Görögország felől, mint az elmúlt években. Az élénkülésre két nagyobb magyarázat kínálkozik.

  • A korábban érkezett közel-keleti, ázsiai és afrikai migránsok egyre türelmetlenebbek, és gyakrabban, elszántabban próbálnak bejutni Magyarország területére, hogy folytassák útjukat Nyugat-Európa felé.
  • Ezzel összefüggésben szerepet játszhat az is, hogy hazánk egyre hatékonyabban védi a déli határszakaszt, melynek keretében fő szabály szerint visszakísérik az illegálisan érkezőket a szerb oldalra – akik közül a legtöbben bizonyosan újra próbálkoznak időről időre.

Ezeket figyelembe véve Magyarország továbbra is kulcsfontosságú szerepet tölt majd be az Európai Uniót célzó irreguláris migráció fékezésében, illetve a külső határok megvédésében.

A teljes elemzés ITT olvasható.