Orbán Viktor levélben köszöntötte a mozgáskorlátozottak jubiláló szervezetét

Vágólapra másolva!
Orbán Viktor miniszterelnök levélben köszöntötte a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségét (MEOSZ), a 40 éves szervezet pénteki jubileumi ünnepségén Nyitrai Zsolt kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott olvasta fel a kormányfő köszöntőjét.
Vágólapra másolva!

A miniszterelnök azt írta, hogy a MEOSZ 40 éves története alatt számtalan alkalommal bizonyította azt az igazságot, hogy egynek minden nehéz, sokaknak semmi sem lehetetlen.

- folytatta.

A kormányfő minden magyar ember nevében megköszönte, hogy a szervezet javaslataival, meglátásaival és hatékony érdekképviselettel nagy segítséget nyújt abban, hogy teljesíteni tudják a fogyatékkal élő honfitársakkal szembeni, alaptörvényben is megfogalmazott kötelességeket.

- zárta sorait a kormányfő.

Nyitrai Zsolt, miniszterelnöki megbízott, köszöntőjében arról beszélt,

hogy a MEOSZ nélkül nem jött volna létre a fogyatékossággal élő emberek jogait és esélyegyenlőségét biztosító törvény, amely mérföldkő volt a hazai szociális vívmányok területén.

Hozzátette, hogy Magyarország az elmúlt évtizedben jelentős lépéseket tett a fogyatékossággal élő emberek életminőségének javítása, önálló életvitelének és társadalmi integrációja érdekében.

A magyar kormány kiemelt stratégiai partnerei a fogyatékossággal élő érdekvédelmi szervezetek

- folytatta a miniszteri biztos, közös célnak nevezve a fogyatékossággal élők önálló életének segítését.

Külön szólt arról is, hogy a fogyatékossággal élő magyarokat tömörítő szervezetek támogatása több mint a duplájára nőtt 2010 óta és 2022-ben is növekedni fog.

Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára köszöntőjében biztosította a kormányzati együttműködésről a szervezetet abban, amely az önálló élet és az önrendelkezés lehetőségeinek kiszélesítését jelenti. Hozzátette: nem volt ez mindig így, a MEOSZ olyan korban vágott bele az érdekérvényesítésbe, amikor az elhallgatás kultúrája volt jellemző a fogyatékosság területén.

Az államtitkár azt mondta: kormányzati részről azt szeretnék, ha a fogyatékossággal élő és ép honfitársaink egyaránt megtalálnák számításaikat az életben.

Külön említette az infokommunikációs akadálymentesítést, amelyhez mintegy 730 millió forint támogatást biztosítottak, valamint a munkalehetőségek kiszélesítését, amelynek nemcsak a megváltozott munkaképességűek megélhetését biztosítja de önbecsülésüket is növeli.

Kovács Ágnes, a MEOSZ elnöke a szervezet történetét felidézve arról beszélt, tagjaik olyan elkötelezett emberek, akik képesek átlépni saját problémáikon, félretenni azokat és a mindenkori döntéshozóknak jelezni ennek a társadalmi csoportnak a problémáit. Értékelése szerint a MEOSZ egy gazdag szervezet, amelynek gazdagságát a tagszervezetei és tagjai jelentik.

Az ünnepségen miniszteri elismerésben részesült Balogh Zoltánné a mozgáskorlátozottak Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei elnöke, valamint Szakály József, a MEOSZ főtitkára.