Újabb kijárási tilalmat rendeltek el a veszélyes vulkán miatt La Palmán

la palma vulkán láva
The lava flow produced by the Cumbre Vieja volcano arrives to the ocean in Los Girres beach in Tazacorte on the Canary island of La Palma early on in September 29, 2021. - Lava from an erupting volcano in the Canary Islands has reached the ocean, volcanologists said, raising fears of toxic gases being released as the magma hits the seawater. The Spanish archipelago had earlier declared an exclusion zone of two nautical miles around the location the lava was expected to enter the Atlantic and asked residents to stay at home. (Photo by Sunsets Sweden / AFP)
Vágólapra másolva!
Újabb településeken rendeltek el kijárási tilalmat a Kanári-szigetekhez tartozó La Palma szigetén, mert a vulkánkitörés miatt romlott a levegő minősége, az emberi egészségre veszélyes gázok kerültek a légkörbe - közölte szombaton a helyi katasztrófavédelem.
Vágólapra másolva!

Az intézkedés La Palma mintegy 3500 lakosát érinti Los Llanos de Aridane és El Paso településeken.

- közölte a sziget katasztrófavédelmi hatósága. A meteorológiai viszonyok ugyanis olyanok, hogy a gázok a légkör alsóbb rétegeiben gyűlnek össze, ahelyett, hogy szertefoszlanának.

A sziget érintett térségeiben élőket felszólították, hogy zárják be az ajtókat és ablakokat, és kapcsolják le a légkondicionáló készülékeket, hogy ne juthasson be kívülről levegő.

A spanyol geológiai és bányászati intézet (IGME) pénteken számolt be arról, hogy újabb kráter nyílt meg a Cumbre Vieja vulkánon, amelyből láva tör fel és tart a tenger felé. Miguel Angel Morcuende vulkanológus a tűzhányó "intenzív tevékenységéről" beszélt mindezzel összefüggésben.

Eddig hozzávetőleg hatezer embert evakuáltak a szeptember 19-én kitört vulkán körüli veszélyeztetett térségekből, ahol több mint nyolcszáz épület semmisült meg.

Ugyanakkor a sziget 83 ezer lakosának mindössze töredékét, kevesebb mint nyolc százalékát érinti közvetlenül a vulkánkitörés - tette hozzá Morcuende.

A mostanihoz hasonló kijárási tilalmakat korábban San Borondon, Marina Alta, Marina Baja és La Condesa településeken rendeltek el, mivel megemelkedett a levegő kén-dioxid szintje.