Egy nap alatt 81 migránst fogtak el Bács-Kiskunban

81 migráns fogtak el a rendőrök Bács-Kiskunban
Vágólapra másolva!
A Bács-Kiskun megyei rendőrök négy településen tartóztattak fel nagyobb létszámú migránscsoportokat, valamint elfogtak egy német férfit, aki 24 határsértőt zsúfolt be egy áruszállító rakterébe.
Vágólapra másolva!

A Bács-Kiskun megyei rendőrök 2021. október 2-án 22 óra 35 perckor Hercegszántó térségében 15, magát szír állampolgárnak valló külföldit tartóztattak fel. Röviddel később – október 3-án 2 óra 8 perc és 4 óra 20 perc között – újabb 42 határsértőt találtak Katymár, Bácsborsód és Balotaszállás területén. A csoportok tagjai pakisztáni, szír és afgán állampolgárnak vallották magukat, ám sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták igazolni. Az illegális migránsokat az egyenruhások visszakísérték az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

81 migránst fogtak el a rendőrök Bács-Kiskunban Forrás: police.hu

A Kiskunhalasi Rendőrkapitányság járőrei 2021. október 3-án 0 óra 10 perckor Kiskunmajsa belterületén intézkedés alá vontak egy német rendszámú járművet, amelyet egy német állampolgár vezetett. A rendőrök ellenőrizték a kocsi rakterét is, amelyben 24 külföldit találtak összezsúfolódva. Az illegális migránsok afgán állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hitelt érdemlően igazolni.

Migránsok a furgonban Forrás: police.hu

A sofőr a gyanú szerint a határsértőket át akarta vinni az országon, ezért ellene a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztálya embercsempészés bűntettének gyanúja miatt büntetőeljárást indított.

A 35 éves férfit a rendőrök előállították és őrizetbe vették. Kihallgatását követően a nyomozók előterjesztést tesznek letartóztatásának indítványozására. A migránsokat – meghallgatásuk után – a hatályos magyar jogszabályok értelmében visszakísérték az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.