A Soros-szervezet szakértők nélkül ellenőrizte a Lánchíd gyanús felújítását

Tüttő Kata, Lánchíd felújítás
Vágólapra másolva!
Újabb és újabb furcsaságok derülnek ki a Lánchíd felújítására kiírt tenderről. Pár napja látott napvilágot, hogy a Soros György által támogatott Transparency Internationalnek nem volt akkreditált közbeszerzési tanácsadója, amikor a Lánchíd felújítási tenderének tisztaságát vizsgálta. Karácsony Gergely a felújítás során azonban nemcsak a Tarlós István által már előkészített és szinte kész terveket hagyta figyelmen kívül, de pénzhiányra hivatkozva még a közbeszerzés kiírását is hónapokig húzta. Ennek eredményeként kevesebb műszaki tartalommal, de 5 milliárddal drágábban indulhatott meg a felújítás. Mindezeken felül már csak hab a tortán, hogy az a cég nyerte meg a tendert, amelynek karácsonyi partiján lefotózták a baloldali főpolgármester dúsgazdag helyettesét, a tengerből kilovagoló Tüttő Katát. A Transparency Internationalt azonban ez sem zavarta.
Vágólapra másolva!

A Közbeszerzési Hatóság nyilvántartása szerint a Transparency International (TI) magyarországi szervezetének nem volt akkreditált közbeszerzési tanácsadója, amikor a Lánchíd felújítási tenderének tisztaságát vizsgálta. Mint arról korábban beszámoltunk, úgy ellenőrizték a közbeszerzést, hogy arra a hatóság adatbázisa alapján nem volt szakképzett emberük.

Ennyi pénzt kapott a Transparency Sorostól

A BKK által a Lánchíd felújítására vonatkozó közbeszerzési eljárásba tavaly szeptemberben kapcsolódott be a Soros György által támogatott Transparency International.

Az amerikai tőzsdespekulánstól csak a 2020-as évben vissza nem térítendő támogatásként összesen 6 millió 710 ezer 846 forintot kapott a TI, míg 44 millió 632 ezer 492 forintot pedig az Európai Bizottságtól.

A tavaly október 13-án megkötött megállapodásban a Transparency azt vállalta, hogy a közbeszerzési eljárás során rendelkezésre bocsátott dokumentumokat átvizsgálja, részt vesz a bírálóbizottsági üléseken, illetve egyéb, a közbeszerzési eljárással kapcsolatos megbeszéléseken. Mindezért a budapesti közlekedésszervezési vállalat 1 millió 270 ezer forintot fizetett a szervezetnek.

Karácsony Gergely a Transparency International 2019. decemberi rendezvényén Forrás: Facebook

Úgy véleményeztek, hogy nem volt megfelelő szakemberük

Csakhogy, amint az az Adatradar.hu által a Közbeszerzési Hatóságtól (KH) kért tájékoztatásból kiderül, a Transparency International Magyarország Alapítvány úgy vizsgálta a közbeszerzési eljárás előkészítésének jogszerűségét, átláthatóságát, és úgy készített jelentéseket, hogy

a KH augusztus 5-i nyilvántartása alapján nem rendelkezik bejegyzett felelős akkreditált közbeszerzési tanácsadóval.

A Transparency jelentésében egyébként megállapította, a BKK a törvényi előírásoknak megfelelően választotta meg a közbeszerzési eljárás fajtáját, mind a felhívás, mind a dokumentumok megfeleltek a szervezet által támasztott követelményeknek, s minden törvényes volt.

Botrányok a Lánchíd felújítása körül

A Lánchíd-felújítás folyamatának azonban nem ez az egyetlen megbotránkoztató pontja. A híd felújítási tenderét az A-Híd Zrt. nyerte el, amely Karácsony Gergely főpolgármester regnálása alatt 5 milliárd forinttal drágábban végzi el a munkálatokat, mint amennyiért elődje, Tarlós István idején tette volna. A cég nettó 18,8 milliárd, bruttó 26,75 milliárd forintos ajánlatával futott be a közbeszerzési eljáráson, holott korábban a még csak 21,8 milliárdos ajánlatával is befutó lehetett volna.

Egyre jobban fájhat Karácsony feje Tüttő Kata ügyei miatt Forrás: MTI

A 2019-ben újonnan megválasztott főpolgármester figyelmen kívül hagyta a Tarlós István által már előkészített és szinte kész terveket, és új szakvéleményt kért be a Lánchíddal kapcsolatban, ám az időhúzás miatt a híd még rosszabb állapotba került, mint korábban. Az új szakvélemény szintén egyértelműen kimondta, hogy a híd felújítása már igen sürgető, de Karácsony Gergely a főváros számláján lévő 180 milliárdnyi megtakarítás ellenére pénzhiányra hivatkozva még a közbeszerzés kiírását is hónapokig húzta, ráadásul még szabályosan sem sikerült a kiírás elsőre.

Így már azon sem lehetett meglepődni, hogy az új közbeszerzés szerint több milliárd forinttal lett drágább a felújítás, mint az az előző városvezetés alatt lett volna, ezzel párhuzamosan viszont a projekt tartalmát is megváltoztatták, a tendert már kimondottan csak a híd rekonstrukciójára írták ki, az a Váralagutat és a Széchenyi teret, az eredeti tervekkel ellentétben már nem érinti.

Tüttő Kata (MSZP) a főpolgármester-helyettesi kinevezése után alig két héttel az A-híd rendezvényén Forrás: A-Híd Zrt.

A tengerből kilovagló Tüttő is ott volt a nyertes cég rendezvényén

Az már csak hab a tortán, hogy a közbeszerzésen az az A-Híd Zrt. adta a legkedvezőbb ajánlatot és nyerte el ezzel a munkát, amely

cég egyik év végi rendezvényén az MSZP-s főpolgármester-helyettest, Tüttő Katát is lefotózták.

Tüttő Kata így lovagolt ki a tengerből Forrás: Instagram

Mint arról korábban beszámoltunk, Tüttő Kata, Karácsony Gergely főpolgármester-helyettese nyáron azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy elképesztő gazdagságával hencegve egy luxusszigetről posztolt nyaralós videót, amelyen éppen a tengerből lóháton jön ki. Tüttő azóta törölte a videót Instagram-oldaláról.