Ördög ügyvédje: vádat emelt az ügyészség

Vágólapra másolva!
Vádat emelt a Fővárosi Főügyészség az „ördög ügyvédje"-ként ismert ügyben. A vád szerint egy ügyvéd foglalkozású férfi (minden bizonnyal Czeglédy Csaba, Gyurcsány ügyvédje), egy többszörösen büntetett társa segítségével különleges személyes adatokat tartalmazó, szexuális tartalmú fénykép-, illetve videófelvételeket hozott nyilvánosságra az interneten, amivel az érintetteknek jelentős érdeksérelmet okozott.
Vágólapra másolva!

A vádirat lényege szerint az ügyvéd foglalkozású vádlott kérésére társa, az ügy másik vádlottja, 2019. szeptemberben az egyik internetes közösségi hálózaton létrehozott egy profilt, majd azon keresztül, ugyanazon a közösségi hálózaton egy olyan oldalt, amelynek megnevezését a későbbiekben az ügyvéd foglalkozású vádlott „Az ördög ügyvédjé"-re változtatta - közölte az ügyészség. Társa a későbbiek során ehhez a közösségi oldalhoz kapcsolódóan hirdetéseket is kért, amelyeket a jogász vádlott által rendelkezésére bocsátott bankkártyával fizetett ki.

Az ügyészség szerint az internetes közösségi oldal létrehozásának és hirdetésének a célja az volt, hogy az ezt követően nyilvánosságra hozott, szexuális tartalmú, kompromittáló felvételeket az internethasználók minél szélesebb körben megismerjék. Mivel azonban a közösségi oldalon szexuális tartalmú felvételek közzététele nem engedélyezett, ezért a felvételeket először az e célból létrehozott webhelyeken hozta nyilvánosságra az ügyvéd foglalkozású vádlott, majd a weboldalak linkjét osztották meg a közösségi oldalon, mint közvetítő csatornán.

Volt olyan videófelvétel, amit egy pornográf jellegű internetes oldalon hozott nyilvánosságra, amelynek linkjét közzétette az említett webhelyeken, annak linkjét pedig megosztotta a közösségi oldalon. A weboldal linkjét több esetben - kérésére - a vádlott-társa osztotta meg a közösségi oldalon.

Cselekményéhez a társa szándékosan segítséget nyújtott - közölte az ügyészség.

A Fővárosi Főügyészség az ügyvédet és többszörösen büntetett előéletű társát 9 rendbeli különleges személyes adattal visszaélés vétségével vádolja, amit ez utóbbi bűnsegédként követett el. A főügyészség a vádiratban indítványozta, hogy a bíróság tárgyalás mellőzésével, büntetővégzéssel a jogász vádlottal szemben pénzbüntetést, többszörös visszaeső társával szemben pedig felfüggesztett börtönbüntetést szabjon ki.