A dubaji Expón eltakarták Michelangelo Dávid-szobrának nemi szervét

Michelangelo, Dávid szobor, másolat, dubaji világkiállítás
A giant replica of a Roman statue is pictured inside the Italian pavilion at the Expo 2020, in the Gulf Emirate of Dubai, on October 1, 2021. - Dubai opened its extravagant Expo 2020 yesterday, with a flashy ceremony boasting fireworks and lights displays as it attempts to woo the world despite the pandemic. (Photo by Giuseppe CACACE / AFP)
Vágólapra másolva!
Cenzúra-botrányba keveredett a Dubaji Világkiállítás. A koronavírus-járvány miatt egy évvel elhalasztott nemzetközi eseményen Michelangelo világhírű művének, a Dávid-szobornak egy háromdimenziós nyomtatással előállított replikája látható. A kiállítás szervezői, – tekintettel a muszlim országnak a meztelenséggel kapcsolatos szigorú törvényére – azonban úgy döntöttek, hogy valamilyen módszerrel eltakarják az eredeti alkotáson még leplezetlenül ábrázolt férfi nemi szervet. A Dubaji Expo több mint öt méter magas 3D szobormásolatán a kérdéses részlet ugyanis monumentális méretű, és ezért igen szembetűnő lett volna - írja azt rt.com.
Vágólapra másolva!

A Dávid-szobor Dubajban ezért

egy hatalmas, cilinder alakú üvegbúra mögé került, a búra díszítéseként álcázott kőtáblákat pedig úgy helyezték el, hogy a táblák egyike éppen a szobor kifogásolt részletét takarja el.

A kiállítás látogatóit nem bűvölte el a megoldás, és csalódásuknak adtak hangot. Az Expo szervezői közül egy a neve elhallgatását kérő munkatárs úgy nyilatkozott, hogy hiba volt a meztelen műalkotás bemutatása az Egyesült Arab Emírségek fővárosában.

- vallotta be az olasz La Repubblica újságírójának a kiállítás-szervező. A nemzetközileg is elismert művészeti kritikus, az olasz Vittorio Sgarbi pedig egészen odáig ment a Dávid-szobor kiállítását bírálva, hogy azt groteszk és nevetséges megoldásnak nevezte, sőt, a művészet cenzúrázásával vádolta meg az Egyesült Arab Emírségeket.