A világkiállítás tizenharmadik napján elindul az OMÉK, hazánk legnagyobb mezőgazdasági kiállítása

„Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás, Budapest, 2021
Budapest, 2021. október 4. Látogatók a Központi Magyar Kiállításon az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállításon a budapesti Hungexpón 2021. október 4-én. MTI/Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Csütörtökön újabb kereskedelmi típusú vásár nyílik az „Egy a Természettel" Vadászati és Természeti Világkiállítás keretein belül: az OMÉK, amely az 1800-as évekből származó mezőgazdasági vásárok és kiállítások hagyományát ápolja. Ne feledjék, a rendezvény a világkiállításra szóló jeggyel látogatható, amit – a sorban állás elkerülése miatt – a legpraktikusabb online, előre megvásárolni!
Vágólapra másolva!

A négynapos eseményre, Magyarország legnagyobb mezőgazdasági és élelmiszeripari vásárára a megújult HUNGEXPO B és E pavilonjaiban kerül sor, és nem kétséges, hatalmas lesz az érdeklődés. Az OMÉK ünnepélyes megnyitója 13 órakor kezdődik a D pavilon színpadán. Ugyanitt 17.30-tól adják át a Gasztro FolkTREND-díjat.

Látogatók a Központi Magyar Kiállításon az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállításon, a budapesti Hungexpón Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Az E pavilonban napközben három alkalommal is láthatjuk Kovács Lázár séfet, aki látványos főzőbemutatója során ízletes és egészséges vadételeket készít el. A délután folyamán a pavilonban tematikus borkóstolók is várják az érdeklődőket.

Az A csarnokban rendkívül érdekesnek ígérkezik Románia Nemzeti Napja. A 10.30-tól kezdődő eseményt Tánczos Barna, Románia környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti minisztere és Gabriel Șopandă, Románia magyarországi nagykövete nyitja meg. A színpadon máramarosi, bukovinai és dobrudzsai táncműsorokat, továbbá Dumitru Dobrican és Andreea Ghițiu művészek zenés előadását is láthatják az érdeklődők.

Az A pavilon színpadán 13 órától Hittel a természetért – XXI. századi teremtésvédelem a mindennapokban címmel Köves Slomó vezető rabbi és Baritz Sarolta Laura domonkos szerzetes nővér, közgazdász beszélgetése kezdődik. 15 órától Hunters and Landowners Together for Nature Conservation címmel Lizanne Nel előadása hallható a dél-afrikai vadászati és vadvédelmi szervezet részéről. Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos 16 órától The Future of Satellites in Agriculture címmel tart gondolatébresztő előadást.

Az A pavilonban a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program (EKF) standján nyílt napot tartanak, aminek háziasszonya Lékai-Kiss Ramóna. A 11 órakor kezdődő programon többek között fény derül arra, hogy az EKF rendezvénysorozatában milyen szerepet játszanak majd a térség természeti értékei, ökoturisztikai lehetőségei, továbbá a résztvevők elemzik a Balaton-felvidék vadászati hagyományait és annak jövőbeni kihívásait is.

A Kincsem Parkban csütörtökön 12 órától a Történelmi Lovas Egyesület látványos bemutatóját, majd agarász-, solymász-, elöltöltő fegyveres és vadászíjász-bemutatót tekinthetnek meg az érdeklődők. Mindemellett a hagyományos vadászati módok bemutatói tovább folytatódnak az F pavilonban.

Kulturális fesztiválunk keretén belül a Petőfi Irodalmi Múzeumban 19 órától Vadászirodalmi Est lesz. A Petőfi Kulturális Ügynökség szervezésében nemcsak irodalmi programok színesítik a világkiállítás programsorozatát, de hirdettek egy irodalmi és fotópályázatot is, melynek hivatalos díjátadójára ez alkalommal kerül sor.

Szilvásváradon lovasprogramok kavalkádja indul 9 órától, és kezdetét veszi a FEI Fiatal Fogatlovak Világbajnoksága a Lipicai Lovasközpontban.

10 órától Kaposmérőn, a Kassai-völgyben történelmi, honfoglalás kori lovas bemutató és interaktív foglalkozás zajlik majd, ezek látogatásához előzetes bejelentkezés szükséges.

Révfülöpön, a mólónál folytatódik a IX. Nemzetközi Balatoni Bojlis Horgászverseny. 10 és 19 óra között várja a látogatókat az Óriás pontyok arcképcsarnoka című fotókiállítás is.

Vásárosnaményban továbbra is gazdag programkínálattal várják az érdeklődőket: a nagyszínpadon 16 órától a Trio Consort ad koncertet, azután pedig vadászíró-olvasó találkozóra kerül sor.