Szerda reggel teljesen összeomlott a baloldali vezetésű Budapest tömegközlekedése. Hatalmas a felháborodás, a két legforgalmasabb villamosvonalon teljes a káosz, hajnal óta a 4-es villamos egyáltalán nem, a 6-os csak egy szakaszon közlekedik, az emberek pótlóbuszokon, egymásnak préselődve utaznak. Ez csak tovább nehezíti a közlekedést Budapesten, mint ismert, Karácsony Gergely hónapokig nem csinált semmit, és teljesen tervezetlenül indultak meg egyszerre a beruházások a városban. A főpolgármester a teljes összeomlás ellenére továbbra is szánalmas szerepét játssza a Gyurcsány-show-ban. Emlékezetes, hogy Karácsony Gergely pár hónapja azt üzente a dugók miatt elégedetlenkedőknek, hogy menjenek gyalog. Most akár ez az álma is teljesülhet, amikor a pótlóbuszok után bolyongó, munkába igyekvő embereket látja. 

Teljesen összeomlott szerda reggelre Budapest tömegközlekedése. A 6-os villamos helyett a Széll Kálmán tér és a Corvin-negyed között továbbra is pótlóbusszal lehet utazni járműhiba miatt, a 4-es villamos pedig nem közlekedik – írták ki korábban a BKK Info Facebook-oldalán. Az Origo egyik olvasója arról számolt be, hogy a pótlóbuszokra szinte lehetetlen feljutni. Három járat is elment, mire végre fel tudtam szállni a következő buszra – így lehetetlen bejutni időben a munkahelyemre. 

Tömegjelenetek - az emberek igyekeznek elérni a pótlóbuszokat - a képre kattintva galéria nyílikFotó: Csudai Sándor - Origo

A BKK azt is közölte, hogy a 4-es és a 6-os villamos vonalán jármű-meghibásodások miatt jelenleg 50 darab pótlóbusz közlekedik a Corvin-negyed és a Széll Kálmán tér között. A pótlóbuszok a legtöbb helyen a villamosmegállóban állnak meg. A Margit körúton a Mechwart ligetnél a Margit híd felé vezető oldalon közúti baleset is nehezíti az autóbuszok közlekedését. Frissítés: délelőtt már, tehát órákkal a leállás után, azt közölte a BKK, hogy a Jászai Mari tér és a Széll Kálmán tér között közlekedik pótlóbusz.

Dugó és pótlóbusz - a képre kattintva galéria nyílikFotó: Csudai Sándor - Origo

"Inkább maradjatok otthon"

A BKK oldalán az egyik hozzászóló azt írta: A héten már másodszor??? Elég nevetséges!! Heringjáratok ezek!!Egy megállóban 3-4 ember tud max. felszállni úgy ha leszállt ugyanennyi !! És ezért még fizetünk is ! Katasztrófa !! 

Egy másik pedig azt írta, hogy Szerintem inkább maradjatok otthon Üdv, egy pótlóbuszos túlélő, aki fel is fért a harmadikra, ami elment a megálló közelében. 

Valaki pedig arról írt, hogy Varható még a mai nap folyamán esetleg egy metróleállás is? Jó volna mert még nincs elég káosz. 

Minderre pedig azt írta az egyik hozzászóló, hogy Kérés abszolválva, ha az is számít, hogy az M4 kihagyta Ujbudát, mozgólépcsőhiba miatt. 

Órák óta tart a káosz - a képre kattintva galéria nyílikFotó: Csudai Sándor - Origo

Karácsony a fő felelős

A szerda reggeli káosz létrejöttében óriási szerepe volt annak, hogy Karácsony vezetése alatt az elmúlt két évben számos olyan megalapozatlan közlekedésfejlesztési és felújítási projekt indult el Budapesten, amely megbénította az autós forgalmat és a tömegközlekedést. Az augusztusban tapasztalható dugók, valamint a szakmai szervezetek figyelmeztetése ellenére a főpolgármester nem tett érdemi lépéseket az elviselhetetlen állapotok felszámolásáért, így megjósolható volt, hogy az iskolakezdés miatt tovább romlik a helyzet. 

A közlekedési válság kialakulásáért a Gyurcsány-show-val foglalkozó Karácsony a felelős, hiszen több döntést is a rendkívüli jogrend keretében egyedül hozott meg, továbbá a Tarlós István által előkészített projektek újratervezésével közel két évet vesztegetett el.  Az időben összecsúszó felújítások és a kerékpársávok kijelölése miatt kialakult dugók huzamosabb ideje nehezítik meg a munkába igyekvő lakosok és az agglomerációból érkezők életét, anyagi károkat okoznak a szállítmányozási cégeknek és a turizmusnak, nem utolsósorban növelik a károsanyag-kibocsátást.

Karácsonynak csak pökhendi válaszra tellettForrás: MTI/Balogh Zoltán

Pökhendi válaszra telt Karácsonytól

A főpolgármester pedig csak annyit üzent az autósoknak, 

SZÁLLJANAK KI ÉS MENJENEK GYALOG. 

Ráadásul a rakpart és a Lánchíd lezárása után megkezdődött a Blaha Lujza tér rosszul megszervezett felújítása is, ami újabb lezárásokat és dugókat okozott. Az autósok így kénytelenek lépésben araszolni a főváros útjain, a dugók okozta szmogban.

Sértődötten reagálnak Budapest vezetői, ha valaki rákérdez náluk a dugókra, vagy javaslatot tesz. 

Ülj fel a villamosra, 3 perc alatt ott vagy - mondta Karácsony Gergely egy általa is kiposztolt YouTube-videóban, ahol egy blogger szóvá tette neki, hogy egy óra a közlekedés a Nyugatitól a Blaháig. Mondd ezt a húsosnak, aki szállít a boltba - mondta erre a blogger, ami Karácsonyt meglepte, és hosszú magyarázkodásba kezdett...

Utazni próbáló budapestiek - a képre kattintva galéria nyílikFotó: Csudai Sándor - Origo

Hasonlóan cinikusan reagált Balogh Samu várostervező, a főpolgármester kabinetfőnöke arra, hogy Fürjes Balázs államtitkár a minap azt kérte, hogy legalább a túl sok egyidejű felújítás idejére szüntessék meg a kerékpársávokat. "A dugókat nem a Blahán jelenleg amúgy sem létező biciklisáv okozza, hanem a felújítás miatti 2×1 sávos korlátozás, no meg a sok autó. Ennyi erővel megszüntethetnénk a Kiskörúton lévő biciklisávokat is, több hatása annak sem lenne. Köszönjük a javaslatot" - posztolta Balogh. Fürjes másik javaslatát, a nagykörúti lámpaprogram visszaállítását amúgy elfogadták.