Azt már sokszor hallottuk, hogy ha minél több, jó minőségű link mutat az oldalunkra, akkor jobb helyezést érhetünk el a keresőben. Erről szól a linképítés.

Forrás: pixabay

A linképítés célja növelni a ránk mutató hivatkozások számát, de mint mindent, ezt is lehet jól, és lehet rosszul csinálni. A legtöbb weboldal tulajdonost sokszor olyan olcsó linképítési módszerrel verik át, amivel ideiglenesen eredményt érnek el, de hosszú távon csak a pénzüket dobják ki az ablakon.  - hívja fel a figyelmet Csentes Zoltán SEO szakértő.

Hogyan építhetnek nekünk linket olcsón?

Linket általában két módszerrel szoktak építeni. Linket helyeznek el egy korábban megírt tartalomban, vagy egy teljesen új, úgynevezett PR cikket írnak számunkra, amiben link mutat az oldalunkra. .

 

Ha csak linket kell elhelyezni egy korábbi tartalomban, az a könnyebbik mód. Elég csak keresni egy cikket, amiben megjelenik a számunkra fontos kulcsszó, és erre rakatunk egy hivatkozást. Ezzel a módszerrel sem a linképítőnek, sem a média tulajdonosnak nincs sok dolga, ezért ez viszonylag olcsó linképítési módszer. A PR cikk esetében meg kell írni a szöveget, képpel kell kiegészíteni, és ezt a médiának fel kell töltenie. Nyilván ez már költségesebb megoldás. 

Mindkét linképítési technika csak akkor ér valamit, ha a link ami ránk mutat értékes számunkra. 


Mitől értékes egy link?

Azzal tisztában kell lennünk, hogy a keresőmotorok már régóta nem csak a ránk mutató linkek száma alapján rangsorolnak, hanem a minőséget is figyelembe veszik.  

Egy backlink akkor számít minőséginek, ha az hasznos tartalomra viszi a látogatót, hiteles és megbízható oldalról származik, továbbá természetes úton jött létre. 

Ha a link spamre használt oldalról jön, senki sem kattint rá, vagy éppen láthatóan manipulatív módon jött létre, akkor lehet akár sok ezer belőle,  hosszú távon semmit sem érünk vele.  

Az olcsó linképítés lehet átverés

A linképítés ára mindössze két dologtól függ:

  • Milyen látogatott és értékes a domain, ahonnan kapjuk a linket

  • Melyik linképítés módot választjuk (link elhelyezés vagy PR cikk) 

A nagy Sales House-oknál a linképítés árak 30.000 Forinttól kezdődnek, de a PR cikkek esetében ez  sok százezer forint is lehet. Sok linképítő mégis már 2-3 ezer forintért is adna számunkra linket, ráadásul erős, magas DA értékkel rendelkező oldalról.  

De mégis hogyan lehetséges ez? Ismerkedjünk meg a privát bloghálózat (PBN) fogalmával. 


Mi a privát bloghálózat?

A privát bloghálózat (PBN) olyan oldalak hálózata, amik egyetlen céllal lettek létrehozva, ez pedig a keresőmotorok megtévesztése.   

A PBN hálózatok jellemzően worpress motorra készült, sok 100 egymásra hivatkozó oldalból álló blogok hálózata, amiken kivétel nélkül csak fizetett cikkek jelennek meg. Ezek a hálózatok jellemzően egy tulajdonoshoz köthetők, akinek a kiléte ismeretlen.  

Amikor magas DR (domain rating) értékű és jó minőségű domainekről ígér linket a linképítő, de nem akarja előre kiadni nekünk a domainek listáját, akkor nagy valószínűséggel ilyen hálózatról kapnánk a linket.  

A magas DR érték sokszor becsapós lehet, mert a PBN gyakran újra vásárolt domainekből áll. Ez azt jelenti, hogy egy korábban erős DR értékkel rendelkező, de már lejárt domain-t megvásárol a linképítő, majd feltelepít rá egy wordpress blogot. Ilyenkor a domain még a régi DR értékeket mutatja egy ideig. 


Mit ér a PBN-ről származó link?

Annak ellenére, hogy ezek a hálózatok egyedi tulajdonsággal rendelkeznek, (például jóval több domainre hivatkoznak, mint amiről ők kapnak linket) sajnálatos tény, hogy a kereső algoritmusokat bizonyos okosan használt PBN hálózatok a mai napig meg tudják vezetni, és rövid távon tényleg lehet velük eredményt elérni. 

 

Ugyanakkor a Google a fenti mutatók alapján nagyon is jól ismeri ezeket a hálózatokat, és csak idő kérdése, hogy egy algoritmus frissítés érvénytelenítse ezeknek a linkeknek az erejét. Amikor ez megtörténik, sokan fognak csodálkozni, hogy már sehol sincsenek a találati listában.