Kevesebb pénzbehajtási eljárás indult idén, mint a gazdasági békeidőnek számító 2019-ben - írja a Magyar Országos Közjegyzői Kamara adataira hivatkozva a csütörtöki Magyar Nemzet.

Az újság emlékeztet arra, hogy a válságos periódusokban sokan veszítik el állásukat, a megélhetés anyagi alapjai meginganak, emiatt az érintetteknek az is nehézséget okozhat, hogy kifizessék aktuális rezsiszámlájukat. Néhány hónappal a koronavírus okozta gazdasági krízis után azonban idehaza efféle jelenség egyáltalán nem tapasztalható - áll a cikkben.

A pénzükre váró cégek és magánszemélyek január eleje és szeptember vége között nagyjából 322 ezer alkalommal kérték a közjegyzők segítségét kintlévőségeik behajtásához. Tavaly az időszakos adat ugyan alacsonyabb volt, az elmúlt év azonban nem a legjobb viszonyítási alap: 2020-ban a behajtással foglalkozó vállalkozásoknak is a munka megszervezése volt a legnagyobb kihívás - fogalmaz a Magyar Nemzet.

Sokkal beszédesebb, ha az idei esetszámot a válság előtti év azonos periódusának az értékével vetjük össze. Ebből pedig az látszik, hogy 2019 első kilenc hónapában 380 ezer alkalommal terelték jogi útra a követeléseiket a hitelezők. Ehhez képest az idei 322 ezer ügy 15 százalékos visszaesést mutat - olvasható a cikkben.

A közjegyzői kamara ezt azzal indokolta, hogy a gazdaságban nem mutatkoznak a hanyatlás jelei.