Esélyegyenlőségi napokat rendeznek a városligeti Millennium Házában

Vágólapra másolva!
A Millennium Háza kezdeményezésében ingyenes esélyegyenlőségi napokat rendeznek a Városligetben és környékén a Bethesda Gyermekkórház, a Vakok Iskolája, a Mozgásjavító EGYMI és a KórházSuli Alapítvány közreműködésével, 2021. október 8. és 9. között. A programsorozat célja, hogy interaktív foglalkozásokon keresztül bemutassa és felhívja figyelmet azokra a kihívásokra, melyekkel a fogyatékkal élőknek meg kell küzdeniük mindennapjaik során, ezzel is segítve az elfogadásukat, társadalmi integrációjukat. A helyszínválasztás szimbolikus, hiszen a Liget Budapest Projekt keretében átadott és hamarosan elkészülő fejlesztések mindegyikét - a Magyar Zene Háza, a Néprajzi Múzeum építésétől, a Szépművészeti Múzeum felújításától kezdve a Millennium Háza helyreállításán át a Nagyjátszótérig – az akadálymentesség és az egyenlő hozzáférés jegyében tervezték és valósították meg, és a projekt elkészültével Magyarország egyik legnagyobb akadálymentes közparkja lesz a Városliget. A program első szakmai napja az iskolás osztályoknak és pedagógusoknak szól, míg a második napon az érintett, illetve a téma iránt érdeklődő családokat várják a szervezők. Az eseménysorozat fővédnöke Fülöp Attila, az EMMI szociális ügyekért felelős államtitkára - olvasható a Liget Budapest Project közleményében.
Vágólapra másolva!

A „Tégy egy lépést!" esélyegyenlőségi napok rendezvénysorozatban a Millennium Háza, a Bethesda Gyermekkórház, a Vakok Iskolája, a Mozgásjavító EGYMI és a KórházSuli Alapítvány intézményei kinyitják kapuikat és tesznek egy lépést egymás és a társadalom többi tagja felé.

Az első napon, október 8-án, pénteken érzékenyítő programokkal várják az iskolai osztályokat az intézmények helyszínein a szervezők,

ahol megismerkedhetnek a Braille írás alapjaival, megtudhatják milyen kerekesszékben kosárlabdázni, egy betegség következményeivel együtt élni. Mindezekkel párhuzamosan a Millennium Házában a pedagógusokat szakmai módszertani előadások várják.

Október 9-én, szombaton a családok kerülnek fókuszba,

ahol a programok immáron egy helyszínen, a Millennium Házában és köré kitelepülő intézmények pavilonjaiban zajlanak majd. Az intézmények szakmai vezetésével rendezett érzékenyítő és segítő programok mellett hat előadóművész előadásában koncertek, mese- és bábelőadások lesznek láthatóak, az alkotó kedvűeket művészeti workshop várja, de lesznek kerekasztal-beszélgetések gyógyult fiatalokkal, tárlatvezetések is.

Akadálymentesített Nagyjátszótér a Városligetben Forrás: Liget Budapest Project

„Nagy örömünkre szolgál, hogy a Városliget adhat otthont egy ilyen kiemelten fontos társadalmi üzenetet közvetítő eseménynek, hiszen a Liget Budapest Projektnek már a tervezési szakaszában is nagy hangsúlyt fektettünk arra, hogy Liget valamennyi megújuló elemében érvényesüljenek az egyenlő hozzáférés alapelvei." – beszélt a városligeti fejlesztések esélyegyenlőségi szempontjairól Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója.

Mint az ismeretes, Liget Budapest Projektnek köszönhetően

a Városliget az első olyan közpark Magyarországon, ahol a már a parkrehabilitáció tervezésénél külön figyelmet kaptak a fogyatékossággal élők speciális igényei,

vakok, gyengén látok, mozgássérültek, s mindazok, akiknek a közlekedés valamilyen okból nehézséget jelenthet: a babakocsis anyukáktól az idős, vagy alacsony növésű embereken át a túlsúlyosakig.

A Liget Budapest Projekt akadálymentesítési programjában megújult Vakok kertje, melyet Vakok Óvodájának egyik csoportja is tesztelte, kipróbálta:

„Egyenlő hozzáférés – ez az egyik legalapvetőbb szempontja a Városliget megújításának. Értendő ez mind a parkra, mind a közintézményekre, senki sem szenvedhet hátrányt a Ligetben amiatt, ha fogyatékkal él. Annak érdekében, hogy a beruházás minden pontját ezen alapelv szerint tervezzük és valósítsuk meg, kiterjedt társadalmi egyeztetéseket folytattunk tizenhárom fogyatékossággal élőket képviselő civil szervezetekkel, akik javaslatai alapján létrejött a Liget Budapest Projekt átfogó akadálymentesítési koncepciója." – mutatta be parktervezés menetét a vezérigazgató, majd hozzátette:

Büszkén mondhatom, hogy az új parkfejlesztésekkel, a felújított Vakok kertjével, a Városligeti Nagyjátszótérrel és Sportcentrummal mára egy sokkal jobban és könnyebben használható hellyé tudtuk változtatni a Ligetet a fogyatékossággal élők számára, és hamarosan további fejlesztések készülünk a számukra."

A Braille írással is megismerkedhetünk a két nap során Forrás: Liget Budapest Project

A „Tégy egy lépést!" esélyegyenlőségi napok részletes programja az alábbi linkeken érhető el:

Október 8. – a szakmai nap programja ide kattintva olvaható

Október 9. – a családi nap programja ide kattintva olvasható

Lapozzon, a következő oldalon Liget Budapest Projekt keretében megújult és újonnan épülő, akadálymentesen megközelíthető és használható intézményekről olvashat!