Januártól emelik az ápolónők, a bölcsődei gondozók, a szociális világban és a kulturális szektorban dolgozók bérét - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök. A kormányfő a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország!  című műsorában arról is beszélt, hogy fel fogja venni a harmadik oltást, és mindenkinek azt tanácsolja, hogy kövesse a példáját. A felelőségteljes magatartás az, ha beoltatjuk magunkat - tette hozzá. 

A vírusnak kedvező az esős őszi idő, ezt már az előző évben is megtapasztaltuk. Gyorsabban terjed a vírus, és csak az oltás segít abban, hogy megvédjük magunkat 

- mondta a Kossuth Rádióban Orbán Viktor. A miniszterelnök idézte Merkely Bélát, aki azt mondta, hogy mindenkit megtalál a vírus, aki nem oltja be magát. Egy komoly ember tudja, hogy veszélyben van, és meg tudja hozni a döntést, hogy beoltja-e magát – reagált a kormányfő arra a javaslatra, hogy nem kellene-e fizetni annak aki felveszi az oltást.

Orbán Viktor is fel fogja venni a harmadik oltást, és mindenkinek azt tanácsolja, hogy kövesse a példáját. – A felelőségteljes magatartás az, ha beoltatjuk magunkat – húzta alá. Az biztos, hogy az oltás működik– jelentette ki a miniszterelnök.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban adott interjúja előtt a Kossuth Rádió stúdiójában 2021. október 8-án.Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

A baloldal becsapta az embereket

A kormányfő arra is felhívta a figyelmet, hogy habár a koronavírus fiatal vírus, de rengeteg mutációja van, így mindenkinek azt tanácsolja, hogy vegye fel a harmadik oltást.

Az Európában emelkedő rezsiárak kapcsán felidézte, hogy 2002-ben figyelmezették az embereket, hogy ha a baloldal győz, ismét emelkedni fognak a rezsiárak. Ezt a baloldal tagadta, mégis rengetegszer emelték a rezsit.

A baloldal most is piaci energiaárakat követelt, ha ezt teljesítettük volna, akkor 370 ezer forinttal kellene többet fizetnie egy magyar háztartásnak évente, tehát havi 32 ezer forinttal lenne drágább a rezsi egy átlagos magyar családnál – hívta fel a figyelmet.

Brüsszelben a klímavédelmet az energiaárak emelésével szeretnék elérni - mondta a kormányfő.

Amíg mi a rezsit csökkentenénk, ők úgy gondolják, hogy akkor lehet rákényszeríteni az embereket, hogy más energiaforrást válasszanak, hogy felemelik az árakat. Magyarország a többi V4-es országgal közösen követeli, hogy Brüsszel vonja vissza ezeket a terveket.

Brüsszel ahelyett, hogy segítene, tovább rontja a helyzetet. A következő uniós csúcson újra napirendre kerül a rezsikérdés - tette hozzá.

A következő uniós csúcson újra napirendre kerül a rezsikérdésForrás: Shutterstock

Itt vannak a legújabb béremelési lépések

A gazdaság elérte a járvány előtti teljesítményét, és ez a magyar embereknek köszönhető.

Elmondta, a legutóbbi kormánydöntések alapján minden időskorú novemberben egységesen 80 ezer forintot kap majd kézhez. E mellett a magasabb infláció miatt visszamenőleges hatállyal 1,2 százalékkal emelik a nyugellátásokat.

Emlékeztetett rá, hogy az idősek mellett a gyermeket nevelő családok is kapnak segítséget, miután jövőre 1,9 millió szülő kapja vissza az idén befizetett adóját.

Emellett az ápolók bérét 21 százalékkal, a bölcsődei dolgozókét 20 százalékkal, a szociális világban dolgozókét és a kulturális dolgozókét is szintén 20 százalékkal emelik majd 2022-ben.

Sosem volt még a szociális területen ilyen arányú emelés
A szociális területen az átlagbér 2010-ben 137.372 forint volt az idei esztendőben pedig 306.073 forintra nőtt. A most bejelentett 20 százalékos béremeléssel a jövő évben ezen a területen az átlagbér összege 370 ezer forint lesz. Ez azt jelenti, hogy 2010-hez képest csaknem háromszorosára nőnek jövőre a szociális dolgozók bérei. A 20 százalékos béremelés fenntartótól függetlenül minden állami, önkormányzati, egyházi, és civil fenntartású szociális intézmény, vagy szolgáltató dolgozójának jár 2022. január 1-től.

A kormányfő közölte, hogy egymillió fiatalt érint majd, hogy nem kell szja-t fizetniük. Ha sikerül a minimálbért 200 ezer forintra emelni, akkor egy szép évet zárhatunk – mutatott rá.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban adott interjúja előtt a Kossuth Rádió stúdiójában 2021. október 8-án.Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy hitelből nem lehet bért emelni. Nekünk teljesítmény kell, és akkor van fedezet a különféle emelésekre – tette hozzá. A gazdaságpolitikának fontos eleme, hogy a gazdasági növekedés és a béremelések szinkronban legyenek.

A pedagógusoknak igaza van, 2013-ban nagyarányú emelés volt, de időközben a többi bér emelkedett, és az ő bérük hátrébb sorolódott. Jövőre egy 10 százalékos béremelés lehet, és 2023 januárjától lehet nagyobb emelés.

Több területen lesz béremelésForrás: MTI/Soós Lajos

Vékony jégen vagyunk

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a magyar gazdaság jó állapotban van, de vékony jégen vagyunk, mert az államadósság magas. Sikerült többször is levinni, 1998-2002 között, és 2010-2020 között. A pandémia miatt 75-80 százalékos államadóssági sávban vagyunk – tette hozzá. Nem akarom, hogy a 100 százalék körüli sávba csússzunk bele – mondta a kormányfő, és szerinte vissza kell menni az 50 százalékos adóssági sávba.

A brüsszeli pénzekről azt mondta, hogy hitelfelvételről van szó. Úgy volt, hogy mindegyik ország együttesen kapja meg ezt az összeget, de ez nem így történt, és ez nem fair. Orbán Viktor szerint az LMBTQ-lobbi miatt nem kaptuk még meg ezt az összeget.

Az unió visszaél a hatalmával, nem csoda, hogy minden országban nő az ellenállás az EU-val szemben. Nem engedjük át a gyerekeink nevelését LMBTQ-aktivistáknak - mondta.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök érkezik 2021. október 8-án a Kossuth Rádió stúdiójába, ahol interjút adott a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban. Mellette balról Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Karikó Katalin a mi hősünk

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy nem tudni, miért nem kapott Nobel-díjat Karikó Katalin. „Karikó Katalin ennek ellenére a mi hősünk. Sok millió ember életét megmentette, és ezért büszkék vagyunk rá" – tette hozzá. Beszélt arról is, hogy eközben a fiatal szakmunkásaink nemzetközi versenyeken nagy sikert értek el.