Továbbra sem tudjuk, hogy mekkora fizetést és kitől kapott Gál J. Zoltán amiért Karácsony Gergely bukott kormányfő-jelölti kampányát szervezte. Gál J. pénteken mondott le a kampányfőnöki tevékenységéről, amikor kiderült, hogy Karácsony teljesen megbukott.

Mára a budapesti Városháza talán legbefolyásosabb embere Gál J. Zoltán lett, aki Gyurcsány államtitkára volt a kétezres években. Gál J. meglepő módon múlt pénteken lemondott Karácsony miniszterelnök-jelölti kampányának a vezetéséről - egy órával azelőtt, hogy Karácsony maga is lemondott. Gál J. azonban a Városházán - közpénzből - Karácsony tanácsadója, így felmerül a gyanú, hogy kampányfőnöki minőségében is közpénzből fizették (ez egyébként nem egyedi eset, Kálmán Olga is a Városházán ül tanácsadóként - miközben a baloldal folyamatosan arra panaszkodik, hogy nincs pénz). Mindezzel kapcsolatban az alábbi kérdéseket küldtük a Városházának: 

  • Gál J. Zoltán kampányfőnökként mennyi pénzt keresett Karácsony Gergely mellett?
  • Lemondott-e Gál J. Zoltán a tanácsadói posztjáról a sikertelen kampány után?

Amint válaszolnak, cikkünket frissítjük.  

Az Apró-Gál-vonal

Gál J. édesapja, az idősebb Gál Zoltán, korábbi házelnök, kifejezetten jó kapcsolatot ápolt többek között Apró Piroskával (Gyurcsány anyósával) is, aki a '90-es években informálisan sok szálat mozgatott a baloldalon. Így Gál beajánlotta fiát Apró Piroskához, és lányához, Gyurcsány Ferenc feleségéhez. Így alapozta meg politikai karrierjét Gál J. Zoltán.

Gál J. Zoltán a mai napig Gyurcsány embereForrás: MTI/Kovács Attila

Gyurcsány küldte Medgyessy mellé

Gál J. Zoltán újságíróból előbb Medgyessy sajtófőnöke és kabinetfőnök-helyettese, majd 2002-től politikus lett. Sőt, az újdonsült képviselő kormányzati szerepet is vállalt, és ő lett a Medgyessy-kormány kormányszóvivője, egyben a kormánykommunikáció vezetője is. Ezt többek között azzal érdemelte ki, hogy a 2002-es kampányban ő magyarázta Medgyessy zavaros tanácsadói és lobbiügyeit.

Mindezek mellett kiemelt szerepe volt abban, hogy a nehezen kommunikáló Medgyessyt segítse a választási kampányban.

2002 nyarán aztán – Medgyessy visszaemlékezése szerint – Gál J. üzenetközvetítő lett a politikai szerepre vágyó Gyurcsány és az új kormányfő között. Medgyessy és leendő utóda ekkor, 2002 júliusában Balatonőszödön sétálgatva egyeztek meg arról, hogy Medgyessy reménybeli kétciklusos kormányzása után Gyurcsány jöhetne a helyére, akinek persze addig még az MSZP-ben is bázist kell építenie.

Miután Gyurcsány Ferenc, megállapodásukat megszegve eltávolította Medgyessyt a kormányfői székből, Gál J. az új miniszterelnök háttérembere lett. Ekkorra már amúgy nem kormányszóvivő, miután egy alkalommal lebukott azon, hogy információkat szivárogtatott Gyurcsány Ferencnek, Medgyessy kirúgta.

Állítólag Gál J. Zoltán írja Karácsony Facebook-bejegyzéseitForrás: MTI/Balogh Zoltán

Gyurcsány érdekkörében maradt 

Gál J. 2006 nyarától kabinetfőnök Gyurcsány mellett, egyben a kommunikációs részleget is vezeti. Egyik legnagyobb baklövése az volt, amikor 2007 márciusában Demcsák Zsuzsát jelölte kormányszóvivőnek.Ő volt a kabinetfőnök a 2006. augusztus 20-i vihart követő tragédia idején is, amikor a tűzijáték felelőtlen szervezése miatt többen meghaltak. Végül 2008 januárjában távozott kabinetfőnöki posztjáról.

Ennek ellenére befolyását megőrizte a baloldalon, 2010-2017 között a Vasárnapi Hírek című hetilap főszerkesztője volt, a lapot Gyurcsány szolgálatába állítva.

Már a 2019-es önkormányzati kampányban olvasni lehetett arról, hogy a baloldal főpolgármester-jelöltje, Karácsony Gergely mellett dolgozik. Karácsony úgy nyilatkozott, hogy soha nem volt még olyan ember, aki számára elmondható beszédet írt volna, „Gál J. ebben unikális" – mondta a főpolgármester. Ő írta a hosszabb beszédeit, és készítette fel a médiaszereplésekre a kampányában. A miniszterelnök-jelölti bemutatkozó beszédét is nyilvánvalóan Gál J. Zoltán írta, abban egyre-másra köszöntek vissza Gyurcsány 15 évvel korábbi beszédfordulatai.

Mindez világosan mutatja, hogy Gál J.-t is Gyurcsány küldte Karácsony mellé.

Egyrészt, hogy segítse a főpolgármester kampányát, másrészt hogy így ellenőrizze és tartsa az irányítása alatt.