Az utolsó előtti napjához érkezik az „Egy a Természettel" Vadászati és Természeti Világkiállítás központi eseménysorozata a budapesti HUNGEXPO-n, többek között Kittenberger Kálmán, Fekete István és gróf Széchenyi Zsigmond életét is bemutató játékfilmekkel és a világkiállítás témájához kapcsolódó természetfilmekkel várják az érdeklődőket.

A nemzetközi kiállítóknak is otthont adó A pavilon nagyszínpadán folytatja vetítéseit a One With Nature Movie Theatre, ahol a világkiállítás témájához köthető és annak a jegyében készített különleges természetfilmeket láthat a közönség.

Legendás vadászíróink is bemutatkoznak: 12 órától a gróf Széchenyi Zsigmond életét bemutató Vadonvilág, 15 órától Bodrogi Gyula főszereplésével a Kittenberger Kálmán életéről szóló, Kittenberger – Az utolsó vadászat című, míg 17.30-tól a Szabó Sipos Barnabás főszereplésével készült, Fekete István életét bemutató, A bereki ember című filmet láthatják a nézők.

Budapest, 2021. október 12. Preparált jegesmedvék az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállításon a budapesti Hungexpón 2021. október 12-énForrás: MTI/Balogh Zoltán

A D pavilonban 12 órától a Nimród Caféban Kókai Márton, a Nimród Vadászújság főmunkatársának vendégei Hanga Zoltán (Fővárosi Állat- és Növénykert), Szabó Péter (Budakeszi Vadaspark), Kovács Zsolt (Állatvilág magazin) és Verplik Róbert (Szegedi Vadaspark) lesznek. 

A beszélgetés címe: Környezeti nevelés hazánkban. 15.30-kor kezdődik a Vadász talk show, amelyben Csöre Gábor beszélgetőtársa ezúttal Tóth Csaba, a Keszthelyi Vadászati Múzeum vezetője lesz. 16 órától filmvetítéssel várjuk az érdeklődőket, majd 17 órakor divatbemutató zárja a csarnok programját.

A hagyományos vadászati módokat bemutató F pavilonban 14.50-kor kezdődnek az előadások, ezeken az agarászatról, az elöltöltő fegyverekről, a solymászatról, illetve a vadászíjászatról tudhatnak meg érdekességeket a látogatók.

A világkiállítás utolsó hetében is zajlanak a kulturális és oktatási programok. 

Változatos zenei kínálattal várnak minden kedves érdeklődőt szerda este is az Erzsébet téri Akvárium Klubba, ahol a Fanfara Complexa zenekar előadásában ismerhetjük meg a világkiállításon kiállító nációk zenéjét. 

A Zeneakadémián 19.30-tól Diana ünnepe címmel a barokk opera és a vadászat kapcsolódási pontjait ismerheti meg a közönség.

A Magyar Mezőgazdasági Múzeumban Vadászat és vadászfegyverek Magyarországon címmel egy átfogó, eddig soha nem látott fegyvertörténeti kiállítás nyílt. Szintén a Vajdahunyad várában tekinthető meg az Iparművészeti Múzeum kerámia- és üveggyűjteményének luxusdarabjaiból összeállított válogatás Terítéken címmel.

Szőke Gábor Miklós szobrászművész vadkant mintázó alkotását nézi egy látogató az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállításon a budapesti Hungexpón 2021. október 12-énForrás: MTI/Balogh Zoltán

A Ludwig Múzeum tereiben, a Metafizikus áthatolás egy zebrán elnevezésű kiállításon közel harminc kortárs képzőművész alkotása látható a természet és a vadászat kapcsolatáról. 

A Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ a híres vadász, gróf Széchenyi Zsigmond özvegye által megőrzött fotóalbumok képanyagát állította ki, míg az intézmény természetfotó kiállítása az Erzsébet téren valósult meg. 

A világkiállítás kiemelt vidéki helyszínén, Vásárosnaményban 10 órától kezdődik a Kárpátalja és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei gyerekek találkozója, akiknek széles programajánlatot – íjászat, solymászat, múzeumlátogatás, filmvetítés – kínálnak a szervezők. 14 órától A természetfotózás technikai alapjai címmel Németh János tart előadást, ezt követően Réti Zoltán a nagyvad fotózás rejtelmeiről beszél majd. A nagyszínpadon 17 órakor kezdődik a Szironta együttes koncertje.

Még több részlet a szerdai programokról, a belépőjegyekről és megközelítési lehetőségekről a https://onewithnature2021.org honlapon olvasható.