Bekerítették Európát a migránsok

Lampedusa, hajó, Olaszország, migráns, migráció
Lampedusa, 2020. augusztus 2. A koronavírus-járvány miatt védőmaszkot viselő illegális bevándorlók felszállnak a kompra, amely a szicíliai Agrigento megyében fekvő Porto Empedocle településre viszi őket a dél-olaszországi Lampedusa szigetéről 2020. augusztus 2-án. Az Afrika partjai és Szicília között fekvő kis szigetről száz illegális bevándorlót küldenek tovább Sziciliába. MTI/EPA/ANSA/Alessandro Di Meo
Vágólapra másolva!
Az illegális bevándorlók "bekerítették Európát", a spanyol, az olasz és a balkáni útvonalon is érkeznek - jelentette ki a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója csütörtökön az M1 aktuális csatorna reggeli műsorában.
Vágólapra másolva!

Bakondi György szerint Fehéroroszország irányából megerősödött egy új útvonal is, amelyen az érkezők hullámokban - Lengyelországon keresztül - elérték már Németországot is.

Migránsok Lampedusán 2020 nyarán Forrás: MTI/EPA/ANSA/Alessandro Di Meo

A belbiztonsági tanácsadó hangsúlyozta, fontos hogy minél hamarabb feltartóztassák az illegális bevándorlókat, ezért is küld Magyarország rendőröket Szerbiába, Szlovéniába és Észak-Macedóniába.

A kontingensek célja, hogy segítsék az illegális migráció megállítását vagy legalább mérséklését azzal, hogy lassítják az áthaladást. Ezekben a küldetésekben évek óta több ezer magyar rendőr vesz részt, akik eddig 23 ezer embert fogtak el. Ez egy aktív, hasznos együttműködés, és újabb hasonló küldetések is napirendre kerülhetnek.
A szakértő kiemelte, ugyancsak fontos, hogy Magyarország az érintett országokkal együttműködjön az embercsempész hálózatok felderítésében és lehetőség szerinti felszámolásában is.

- tette hozzá.
Bakondi kitért arra is, hogy nagy az utánpótlás, folyamatosan indulnak el emberek Afrikából.

- fűzte hozzá Bakondi György.