Az illegális bevándorlók "bekerítették Európát", a spanyol, az olasz és a balkáni útvonalon is érkeznek - jelentette ki a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója csütörtökön az M1 aktuális csatorna reggeli műsorában.

Bakondi György szerint Fehéroroszország irányából megerősödött egy új útvonal is, amelyen az érkezők hullámokban - Lengyelországon keresztül - elérték már Németországot is.

Migránsok Lampedusán 2020 nyaránForrás: MTI/EPA/ANSA/Alessandro Di Meo

A belbiztonsági tanácsadó hangsúlyozta, fontos hogy minél hamarabb feltartóztassák az illegális bevándorlókat, ezért is küld Magyarország rendőröket Szerbiába, Szlovéniába és Észak-Macedóniába. 

A kontingensek célja, hogy segítsék az illegális migráció megállítását vagy legalább mérséklését azzal, hogy lassítják az áthaladást. Ezekben a küldetésekben évek óta több ezer magyar rendőr vesz részt, akik eddig 23 ezer embert fogtak el. Ez egy aktív, hasznos együttműködés, és újabb hasonló küldetések is napirendre kerülhetnek.
A szakértő kiemelte, ugyancsak fontos, hogy Magyarország az érintett országokkal együttműködjön az embercsempész hálózatok felderítésében és lehetőség szerinti felszámolásában is. 

Ha sikerül ezeknek a hálózatoknak a vezetőit büntető-igazságszolgáltatás alá vonni, akkor ezek a szervezetek szétesnek és az újjáépítésük nagyon időigényes 

- tette hozzá.
Bakondi kitért arra is, hogy nagy az utánpótlás, folyamatosan indulnak el emberek Afrikából. 

Ezért is nagy jelentőségűek azok a tárgyalások, amelyeket a V4-országok - majd a magyar kormány külön is - az egyiptomi államfővel folytattak, hiszen 2016 óta egyetlenegy migránsokat szállító hajó sem indult el Egyiptomból, miközben Afrikából hatmillióan érkeztek oda - emelte ki. Ez fontos eleme az európai biztonsági láncnak, amit sok ország még nem ismert fel 

- fűzte hozzá Bakondi György.