Menczer Tamás: Európa akkor lesz erős, ha a politika egymás tiszteletén alapul

MENCZER Tamás
Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megítéléséért felelős államtitkár.
Vágólapra másolva!
Európa akkor lesz újra erős, ha az európai politika egymás tiszteletén alapul, mindenki megőrizheti vallását, identitását, kultúráját, és ezért nem bírálatot, hanem támogatást kap - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára csütörtökön Debrecenben, a Református Kollégiumban.
Vágólapra másolva!

Menczer Tamás az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága soros elnöksége alkalmával, A modernkori Európa pillérei - a vallási közösségek együttélése címmel rendezett nemzetközi vallásközi konferencia második napjának megnyitóján annak a meggyőződésének adott hangot,

hogy a kereszténydemokrácia nem a múlt, ahogy sokan hirdetik, sokkal inkább a jelen és a jövő.

A magyar kormány munkájával összefüggésben az államtitkár a bevándorláspolitikára és a családpolitikára hívta fel a tanácskozás résztvevőinek figyelmét. Előbbiről azt mondta, a magyar kormány szeretne segíteni, de ott, ahol a baj van, vagy annak közelében.

A Hungary Helps programra utalva hozzátette: Magyarország 179 humanitárius és rehabilitációs programot támogatott 48 országban, 21 milliárd forint értékben, és ezzel több mint 250 ezer ember otthonlétét segítette.

A családpolitikáról szólva jelezte: a kormány a lakosság utánpótlását nem a bevándorlásban, hanem a magyar családok támogatásában látja. Elmondta: 2010 óta két és félszeresére emelték a családok támogatására fordított pénzt, amely idén 2500-2600 milliárd forint, a nemzeti össztermék (GDP) közel öt százaléka.

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Menczer Tamás hozzátette: a családtámogatási rendszer két sarokpontját alkotják az adókedvezmények és az otthonteremtés. Előbbi mintegy egymillió családot érint, biztosítéka pedig, hogy 4,7 millió ember dolgozik az országban, egymillióval több, mint 2010-ben - mondta.

Az otthonteremtési program keretében 189 ezer család vett fel 600 milliárd forint támogatást, és vállalta 98 ezer gyerek megszületését - mutatott rá az államtitkára, jelezve: 2010-hez képest másfélszeresére, 53 ezerre nőtt a bölcsődei és 16 ezerrel az óvodai férőhelyek száma.

Menczer Tamás arról is beszélt, hogy Európában bizonyos erők szerint a keresztény kultúra, a vallás már nem fontos.

Azt mondják, a közösség - a nemzeti, vallási, kulturális, családi közösség - nem fontos, terhet jelent, megköti az ember szabadságát. A valóság ezzel szemben, hogy a közösségek nem megkötnek, hanem megtartanak, nem terhet jelentenek, hanem lehetőséget biztosítanak a kiteljesedésre - hangoztatta a külügyi államtitkár.