Rengetegen utaztak 1981. november 30-án délelőtt fél tízkor azon a buszon, amely Hatvanból Balassagyarmatra ment. A Nógrád megyei Mohora községben a vasúti átjárónál a fénysorompó vörösen villogott. A buszvezető ezt nem vette észre, és ráhajtott a sínekre. Az utolsó pillanatban mégis meglátta a tilos jelzést, de ebben a pillanatban észrevette a közeledő dízelmozdonyt is. Ekkor már a síneken volt. A buszvezető gázt adott, de a túlterhelt busz nem gyorsult fel annyira, hogy le tudjon menekülni a sínekről. Az ütközést nem lehetett elkerülni. A busz szétszakadt, az utasok kizuhantak. A balesetben 17-en meghaltak, 53-an megsérültek.


„Hétfőn reggel 9.30 órakor a Nógrád megyei Mohora községben a fénysorompóval ellátott vasúti átjáróban összeütközött a Hatvan-Balassagyarmat közötti menetrendszerű Volán-autóbusz és egy üres szerelvényvonat. Az autóbuszt K. György 29 éves gépkocsivezető vezette. A baleset következtében 12 utas a helyszínen, egy a kórházba szállítás után életét vesztette" –  ezt a néhány sort írta a Nógrád Megyei Hírlap 1981. december 1-én a balesetről, amely végül 17 áldozatot követelt, és 53-an sérültek meg.
A lap arról is beszámolt, hogy több halálos áldozatnál nem volt semmiféle irat, így a személyazonosítás órákig tartott. Harmincegy sérültet azonnal a salgótarjáni, a váci és egy budapesti kórházba vittek súlyos és életveszélyes állapotban. Huszonkét ember könnyű sérüléseket szenvedett.
A baleset körülményeinek vizsgálatát a rendőrség, a MÁV és a Volán szakértői kezdték el.
„A Közlekedési és Postaügyi Minisztérium mély megrendüléssel és őszinte részvéttel osztozik a súlyos közlekedési baleset halálos áldozatai hozzátartozóinak gyászában és fájdalmában" – írta a másnapi újság.

Mohora - 1981. november 30.Forrás: totalcar

A busz szétszakadt, az utasok kizuhantak

A baleset vizsgálata azonnal elkezdődött. Amit tudni lehetett, hogy bár a fénysorompó vörösen jelzett, ennek ellenére a sínekre hajtott a buszvezető, így ütközött össze a MÁV M47-es sorozatú dízelmozdonnyal továbbított szerelvényvonattal.
Később az is kiderült, hogy a busz vezetője nem vette észre sem a „vasúti átjáró kezdete" előjelző táblát, sem azt, hogy a fénysorompó pirosan villog, és csupán az átjáró előtt néhány méterre kapott észbe. A buszvezető későn ugyan, de észrevette, hogy a fénysorompó tilosat jelez, és ebben a pillanatban meglátta a közeledő vonatot is. Ekkor már az átjáróban volt. Úgy döntött, hogy gázt ad, és megpróbál „elmenekülni" a sínekről, így menti a saját és az utasok életét. A busz viszont túl volt terhelve, nem gyorsult fel annyira, hogy hamar le tudjon hajtani a sínekről. Az érkező vonat pedig a jobb hátsó keréknél lelökte a buszt a sínekről.
A busz a hatalmas ütés következtében szétszakadt. Az utasok kizuhantak. A mozdony kisiklott.

M47-es mozdony - illusztrációForrás: Wikipedia

A nyomozás azt állapította meg, hogy K. György buszvezető a fénysorompó tilos jelzése ellenére hajtott a sínekre. Előzetes letartóztatásba helyezték. Később első fokon kilenc év fogházbüntetésre ítélték, amelyet a legfelsőbb bíróság nyolc és fél évre enyhített. A járművezetéstől örökre eltiltották.

A vasúti talpfán tértem magamhoz

December másodikán – a baleset után két nappal - egy hosszabb cikkben foglalkozott a Nógrád Megyei Hírlap a baleset körülményeivel. Azt írták: a tömegszerencsétlenség a Mohora479 AS fénysorompóval ellátott vasúti kereszteződésénél történt. A Nógrádkövesdről induló, dízelmozdonnyal vontatott szerelvény összeütközött a Hatvan-Aszód-Balassangyarmat között közlekedő Volán-busszal. A mozdony kisiklott, és maga előtt tolta az összeroncsolódott buszt.
A cikkben leírták azok nevét és életkorát, akik a helyszínen meghaltak. A legfiatalabb áldozat húszéves volt, a legidősebb hetvenöt éves.
A Nógrád Megyei Hírlap a sérültek állapotáról érdeklődött a kórházakban. Azt az információt kapták, hogy a szerencsétlenség színhelyéről súlyos, életveszélyes állapotban a balassagyarmati kórházba 19 személyt vittek. Közülük egy 38 éves nő, aki agyzúzódást szenvedett, válságos állapotban van. Egy 17 éves mohorai fiú életveszélyes sérüléseket szenvedett, de megműtötték, így meg tudták menteni az életét. Egy 42 éves nő szintén kielégítő állapotban van. Egy 15 éves fiú - aki súlyos, életveszélyes sérüléssel került a balassagyarmati kórházba - állapota változatlan."Három életveszélyes és egy súlyos sérültet a budapesti Róbert Károly körúti Honvédkórházba vittek. A lap úgy tudósított, hogy a baleset után egy nappal az állapotuk csaknem változatlan.
A váci kórház pedig azt mondta a lap érdeklődésére, hogy a városi kórházban a baleset három sérültjét ápolják.
„Súlyosan sérült egy 42 éves nő, ám nem lépett fel komplikáció, reményteljesen gyógyul. A két könnyebb sérült, egy 61 éves és egy 43 éves nő még további kórházi kezelésre szorul."
A megyei kórház baleseti sebészetén három nőt és egy férfit ápoltak. A sérültek állapota súlyos volt, de nem életveszélyes. Több csontjuk eltört a balesetben, megműtötték őket.

Mohora, vasútállomásForrás: Fortepan, adományozó: Orosz István

A napilap a könnyebb sérültek közül néhány embert megkérdezett, hogyan emlékeznek vissza a szörnyű balesetre.
Egy 43 éves mohorai nő így nyilatkozott: Balassagyarmatra igyekeztem vásárolni. Sokan utaztunk a buszon és a sofőr mögött álltam közvetlenül. Óriási csattanást hallottunk, aztán már csak arra emlékszem, hogy valahová zuhantam. A vasúti talpfán tértem magamhoz. Mentővel hoztak a salgótarjáni kórházba."Egy másik utas így emlékezett vissza a balesetre: „A négyes ülésen utaztam Kállóról. Hallottam, amikor a gépkocsivezető sikított, ezután jajgatás, nyögés mindenfelé. Én az ülésbe ragadtam, alig tudtak onnan kiszedni."

Gyorssegélyek a biztosítótól

A lap arról tudósított a baleset után két nappal, hogy az Állami Biztosító megyei igazgatósága, valamint a helyi kirendeltségek a baleset másnapján gyorssegélyt adtak a balesetet szenvedett utasoknak. Ahogy írták: „ez az összeg nem számít bele a későbbi biztosítási összegbe. A halálos áldozatok hozzátartozói tízezer forintos azonnali kártérítési előleget kapnak."
A baleset másnapján a megyei vállalatok, intézmények is részvétüket fejezték ki a tömegszerencsétlenségben meghalt utasok hozzátartozóinak. „Osztozik a gyászban és részvétét, őszinte együttérzését fejezi ki a 4. sz. egri Volán Vállalat, valamint a hatvani üzemigazgatóság vezetősége" – írta a lap.

Forrás:
Wikipedia
https://library.hungaricana.hu/hu/view/NogradMegyeiHirlap_1981_12/?pg=7&layout=s
https://library.hungaricana.hu/hu/view/NogradMegyeiHirlap_1981_12/?pg=15&layout=s