A világ legkorruptabb emberének nevezte Soros Györgyöt a Fidesz frakcióvezetője csütörtökön Budapesten, egy könyvbemutatón.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

Kocsis Máté A Nagy Terv - A Soros-birodalom Közép- és Kelet-Európában című könyv bemutatóján szólalt fel, az eseményt a XXI. Század Intézet szervezte.

A kormánypárti politikus a kerekasztal-beszélgetésen azt mondta, hogy Soros György üzletember a legkorruptabb, hiszen ő az, aki politikusokat vásárol meg saját haszna kedvéért. 

Soros György a nemzetek felszámolásán dolgozik, ami azt jelentené, hogy mindenki elveszíti az otthonát. Az üzletember végső célja a pénz, a haszon - vélekedett Kocsis Máté.

Megjegyezte: Soros György egyik nagy kudarca, hogy éppen a szülőföldjén, Magyarországon nem tudott jelentős eredményeket elérni. 
A "Soros-vita" nem lezárt, az üzletember nyomása érezhető a politikában - mondta.

Kocsis Máté a könyvbemutatónFotó: Szabó Gábor - Origo

Hangsúlyozta: demokrataként zavarja, hogy olyan szervezetek ellen kell "árnyékbokszot" folytatnia, amelyek nem indulnak a választásokon, nem rendelkeznek demokratikus legitimációval. Egyes ilyen szervezetek jelentősebb belpolitikai tevékenységet végeznek, mint sok olyan szervezet, amely indul a választásokon - emelte ki.

A Fidesz frakcióvezetője azt mondta, Soros György szervezetei nem demokratikusak. Módszere az: ha nem vagy demokrata, akkor vádold meg ellenfeleidet azzal, hogy ők nem azok  - közölte.

Kocsis Máté megjegyezte: érdemes lesz vitát nyitni arról, hogy milyen mértékű lehet egy külföldről finanszírozott szervezet belpolitikai tevékenysége. Ez a kérdés nem csupán Magyarországon merül fel - fűzte hozzá.

Schmidt MáriaFotó: Szabó Gábor - Origo

Schmidt Mária, a XXI. Század Intézet főigazgatója úgy vélekedett, annak, amit Soros György ért nyílt társadalom alatt, az a lényege, hogy mesterségesen le kell rombolni a javak globális mozgása előtt tornyosuló minden akadályt: az identitásokat, a tekintélyeket, a helyi érdekképviseleteket. Fel kell számolni mindazt, ami gátolja a gazdasági érdekeket, a profitot - tette hozzá.

Úgy látja, Soros György célja, hogy egyetlen tekintély maradjon érintetlen: azon szakértőké, akiket meg lehet vásárolni.  Ha létrejött az atomizált társadalom, akkor "a Soros-félék" migrációval még inkább identitás-, lokalitásnélkülivé akarják tenni a világot, így azt csinálhatnak vele, amit szeretnének - jelentette ki Schmidt Mária.

Azt mondta, feltétlenül érdemes még foglalkozni Soros Györggyel, mert az üzletembernek rettenetesen nagy a hatalma és a befolyása, különösen Magyarország régiójában. Soros György a világ sok pontján ugyanazt teszi, rengeteg országot döntött már romba  - hangoztatta a főigazgató.

Schmidt Mária szerint az üzletember biztosan nagyon készülődik a magyar és a lengyel választásokra. 
G. Fodor Gábor, a XXI. Század Intézet stratégiai igazgatója úgy vélekedett, hogy bár a nyílt társadalom jól hangzik, valójában nagyon veszélyes eszmerendszer.

G. Fodor GáborFotó: Szabó Gábor - Origo

Megjegyezte, hogy az angolszász világban nem lehet akármilyen könyvet írni Soros Györgyről.

Közölte: az a kritika igaz, hogy Soros Györgyöt "kitalálták". Viszont ezt nem "a Fidesz kommunikációs gépezete" tette - hangoztatta G. Fodor Gábor, megjegyezve: kérdés, "kiket fognak még kitalálni". Egyszer majd kiderül, "kit szolgál" Soros György - jelentette ki.

A stratégiai igazgató szerint az üzletember azt nevezi korruptnak, akit "ki akar csinálni". Ellensége a stabilitásnak, "állandóan kavar" - fogalmazott.

Laudációjában Bayer Zsolt író, publicista, műsorvezető azt mondta, hogy rengeteg munka áll a könyv mögött. A kötetet olvasva az embernek az az érzése, hogy sok, korábbról már ismerős információ végre egy helyen össze van szedve - fűzte hozzá.

Bayer ZsoltFotó: Szabó Gábor - Origo

Amióta a könyv megjelent, soha többé nem lehet azt mondani, hogy márpedig Soros-terv nem létezik  - hangoztatta Bayer Zsolt.

Felidézte, hogy 1945-ben adták ki Karl Popper bécsi filozófus művét a nyitott társadalomról. Soros György gondolkodásában meghatározó a popperi nyitott társadalom elmélete - közölte.

Bayer Zsolt közölte:  az üzletember szándéka, hogy az ember minden fontos identitását lebontsa, így a vallási, a nemzeti és a nemi identitását is.  Megjegyezte, az identitás nélküli személyek csoportja többé nem társadalom, hanem puszta tömeg, amellyel valaki azt tehet, amit akar.

A kötet bemutatja, hogy a Soros-féle "filantróp, (.) emberi jogokra vigyázó látszattevékenység" mögött mindig ugyanaz a szándék rejtőzik: a pénzszerzésé - hangoztatta Bayer Zsolt.

Deák DánielFotó: Szabó Gábor - Origo

Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője közölte, hogy a  könyv elkészítéséhez egy éven keresztül 18 országból vettek szakirodalmat, 12 nyelven szereztek be dokumentumokat. A mintegy 400 oldalas kötet összetett tényfeltárás  - mondta.

Békés Márton és Schmidt MáriaFotó: Szabó Gábor - Origo

A kerekasztal-beszélgetést moderáló Békés Márton, a könyv szerkesztője, a XXI. Század Intézet igazgatója megjegyezte: Soros Györggyel kapcsolatban gyakran felmerült, hogy olyan, mintha az amerikai külügyi apparátus meghosszabbított keze lenne. Néha ráadásul fordítva látszik: olyan, mintha az ő meghosszabbított keze lenne az amerikai külügy - tette hozzá.