Csütörtök este 19 órakor bezárja kapuit az "Egy a Természettel" Vadászati és Természeti Világkiállítás központi rendezvénye a Hungexpón. Szerdán közel 40 ezren látogattak el a világkiállítás központi helyszínére, ezzel az itteni látogatottság már meghaladja az 581 ezret. Az országszerte nagy érdeklődés mellett zajló programsorozaton eddig már több mint 1 millió 385 ezren vettek részt.

A világkiállítás sajtóirodájának közleménye szerint a Fátyol iskolaprogramban csütörtökön közel háromezren érkeznek, ezzel 

a világkiállítás 20 napja alatt több mint 60 ezer diákot és kísérőt látnak vendégül a Hungexpón. 

A Jószolgálati programban több mint 2300 belépőt igényeltek a fogyatékossággal élőket segítő szervezetek.

Látogatók érkeznek az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállításra a budapesti Hungexpón 2021. október 13-ánForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A zárónapon a nemzetközi kiállítóknak is otthont adó A pavilon nagyszínpadán folytatja vetítéseit a One With Nature Movie Theatre, ahol a világkiállítás témájához köthető és annak a jegyében készített, különleges természetfilmeket láthat a közönség.

  • 12 órától a Vadonvilág - Gróf Széchenyi Zsigmond nyomában,
  • 15 órától Kittenberger - Az utolsó vadászat,
  • 16 órától a Rangers in Action - Akcióban a természet őrzői,
  • 17.30-tól pedig a Fekete István életét bemutató dokumentumfilm, A bereki ember lesz műsoron. 

Délután a filmvetítések között A megőrzött vadont, a Tíz park ezernyi titka sorozatot, illetve a nemzetközi kiállítók bemutatkozó kisfilmjeit tekinthetik meg a látogatók. 

A D pavilonban 13 órától - a gazdag magyar vadászati kultúra jegyében - vadászkürt bemutató hallható, 14 órakor pedig világzenei koncert szórakoztatja az érdeklődőket.

Fél négykor kezdődik a Vadász talk show, Csőre Gábor beszélgetőtársa ezúttal Koncz István orvos, a Vadász Könyvklub Egyesület elnöke lesz. A csarnok programját a 17 órakor kezdődő Hungarikum Gála zárja.

Preparált jegesmedve az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállításon a budapesti Hungexpón 2021. október 13-ánForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A hagyományos vadászati módokat bemutató F pavilonban 15.30-kor kezdődnek az előadások, ezeken az agarászatról, az elöltöltő fegyverekről, a solymászatról, illetve a vadászíjászatról tudhatnak meg érdekességeket a látogatók. 

A Kincsem Parkban 12 órától lovas bemutató kezdődik, majd az agarászok és az elöltöltő fegyverek bemutatója látható, míg a sorozatot solymász és vadászíjász bemutató zárja. 

A világkiállítás keretében rendezett kulturális fesztivál részeként a RaM Színházban a Vadak ura - The Covenan című musicalt október 15-19. között tekinthetik meg az érdeklődők.

A kiemelt vidéki helyszínen, Vásárosnaményban 14 órától Grindadráp, a vitatott Feröeri tradíció fotósorozatát bemutatja a készítő, Juhász Katalin. Ezt követi Szekeres János előadása, aminek címe: Szemmel és lélekkel. 16 órától a Bakator Zenekar ad koncertet a nagyszínpadon, 17 órakor pedig a Vadászíró-olvasó találkozó újabb felvonására kerül sor. Az estet a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház Köszi, köszi...! című kabaré előadása zárja. 

A központi rendezvény ugyan csütörtökön bezárja kapuit, de számos esemény tovább is látogatható. 

A Magyar Mezőgazdasági Múzeumban Vadászat és Vadászfegyverek Magyarországon címmel egy átfogó, eddig soha nem látott fegyvertörténeti kiállítás nyílt. Szintén a Vajdahunyad várban tekinthető meg az Iparművészeti Múzeum kerámia- és üveggyűjteményének luxusdarabjaiból összeállított válogatás Terítéken címmel.

Látogatók az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállításon a budapesti Hungexpón 2021. október 13-ánForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A Ludwig Múzeum tereiben, a Metafizikus áthatolás egy zebrán elnevezésű kiállításon közel harminc kortárs képzőművész alkotása látható a természet és a vadászat kapcsolatáról.

A Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ a híres, köztiszteletben álló vadász, Széchenyi Zsigmond özvegye által megőrzött fotóalbumok képanyagát állította ki, míg az intézmény természetfotó kiállítása, az Erzsébet téren valósult meg. 

A Vásárosnaményi Hunor Vadászkiállítás október 23-ig várja az érdeklődőket. 

Közölték, a világkiállításon bemutatott látványelemek döntő része hamarosan végső helyére kerül, múzeumokban és kiállítótermekben lesznek láthatók.

További részletek a csütörtöki programokról, a belépőjegyekről és megközelítési lehetőségekről a https://onewithnature2021.org honlapon.