Kajári Ferencnek olyan feladatai is vannak, hogy megfelelő időben, helyen és tartalommal jussunk olyan információhoz, amely befolyásolhatja a térség békéjét és biztonságát, percről-percre informálni fogjuk egymást - mondta Benkő Tibor az Origónak.

Kajári Ferenc, mint a KFOR parancsnokság vezetőjének az egyik feladata természetesen az is, hogy
információkat gyűjtsön és közvetítsen a magyar vezetés felé, hogy az illegális migráció területén milyen
fejleményekre lehet majd számítani – mondta Benkő Tibor az Origónak. A honvédelmi miniszter
kifejtette, olyan feladatai is vannak, hogy megfelelő időben, helyen és tartalommal jussunk olyan
információhoz, ami befolyásolhatja a térség békéjét és biztonságát. Percről-percre informálni fogjuk egymást.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter: Percről percre kapjuk majd az információkatFotó: Polyák Attila - Origo

Olasz-magyar közeledés

A magyar-olasz katonai együttműködés keretében belül meg kell találni azokat a pontokat, ahol a legtöbb egyezés van. Ilyen közös pont a nyugat-balkáni térség stabilizációjának a biztosítása – mondta Benkő Tibor. A honvédelmi miniszter kifejtette, hogy természetesen ennek a stabilizációnak a része
az illegális migráció elleni fellépés, mivel az Olaszországnak sem érdeke.

A legfontosabb téma mindezek mellett az volt, hogy katonai szinten javítsuk a korábban már meglévő jó együttműködést. Benkő közölte, hogy mind a migráció, mind a béketeremtés területén meg kell osztani a tapasztalatokat, és beszéltünk arról, hogy kiképzés és felkészítés, hoyan lehetne még hatékonyabb. Magyarország egy nagyon komoly haderőfejlesztést hajt végre, és ezért a kiképzés területén az olaszoktól sok dolgot lehet átvenni. A haderőfejlesztés mellett a hadiipar is terítékre került, abban maradtunk, hogy a munkatársak készítenek egy munkatervet. – mondta a miniszter.

Kajári Ferenc szenélyében először vezeti magyar parancsnok a KFOR erőketFotó: Polyák Attila - Origo

Ilyenre még nem volt példa

Mint arról korábban beszámoltunk, átvette a parancsnokságot a koszovói NATO-misszió, a KFOR élén Kajári Ferenc. A Magyar Honvédség vezérőrnagya egy éven át lesz a KFOR 26., egyúttal az első magyar parancsnoka. A pénteken Pristinában tartott átadás-átvételi ünnepségen Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség parancsnoka is részt vett.

Koszovó 2008-ban egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, de Belgrád ezt azóta sem hajlandó elismerni, és továbbra is saját, déli tartományának tartja a többségében albánok lakta területet. Koszovó északi részén több mint 50 ezres szerb kisebbség él, amely szintén nem ismeri el a koszovói kormányt, így szerbiai dokumentumokkal rendelkezik, amelyeket egyre kevésbé fogadnak el a koszovói hatóságok.

A KFOR a NATO parancsnoksága alatt működő nemzetközi békefenntartó haderő, amelynek most először van magyar parancsnoka.

Kajári Ferenc a KFOR állományát adó huszonnyolc ország (20 NATO-tag és 8 partnerország) katonájának a parancsnoka lesz. Katonái több hónapos felkészítés után a héten érkeztek Koszovóba. A hadszíntéren lévők számát tekintve Magyarországé a harmadik legnagyobb csapat.