Újabb segítséget kap Magyarország a migráció elleni küzdelemben

Koszovó katonaság honvédség KFOR NATO
Dr. Benkő Tibor
honvédelmi miniszter
Vágólapra másolva!
Kajári Ferencnek olyan feladatai is vannak, hogy megfelelő időben, helyen és tartalommal jussunk olyan információhoz, amely befolyásolhatja a térség békéjét és biztonságát, percről-percre informálni fogjuk egymást - mondta Benkő Tibor az Origónak.
Vágólapra másolva!

Kajári Ferenc, mint a KFOR parancsnokság vezetőjének az egyik feladata természetesen az is, hogy
információkat gyűjtsön és közvetítsen a magyar vezetés felé, hogy az illegális migráció területén milyen
fejleményekre lehet majd számítani – mondta Benkő Tibor az Origónak. A honvédelmi miniszter
kifejtette, olyan feladatai is vannak, hogy megfelelő időben, helyen és tartalommal jussunk olyan
információhoz, ami befolyásolhatja a térség békéjét és biztonságát.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter: Percről percre kapjuk majd az információkat Fotó: Polyák Attila - Origo

Olasz-magyar közeledés

A magyar-olasz katonai együttműködés keretében belül meg kell találni azokat a pontokat, ahol a legtöbb egyezés van. Ilyen közös pont a nyugat-balkáni térség stabilizációjának a biztosítása – mondta Benkő Tibor. A honvédelmi miniszter kifejtette, hogy természetesen ennek a stabilizációnak a része
az illegális migráció elleni fellépés, mivel az Olaszországnak sem érdeke.

Benkő közölte, hogy mind a migráció, mind a béketeremtés területén meg kell osztani a tapasztalatokat, és beszéltünk arról, hogy kiképzés és felkészítés, hoyan lehetne még hatékonyabb. Magyarország egy nagyon komoly haderőfejlesztést hajt végre, és ezért a kiképzés területén az olaszoktól sok dolgot lehet átvenni. A haderőfejlesztés mellett a hadiipar is terítékre került, abban maradtunk, hogy a munkatársak készítenek egy munkatervet. – mondta a miniszter.

Kajári Ferenc szenélyében először vezeti magyar parancsnok a KFOR erőket Fotó: Polyák Attila - Origo

Ilyenre még nem volt példa

Mint arról korábban beszámoltunk, átvette a parancsnokságot a koszovói NATO-misszió, a KFOR élén Kajári Ferenc. A Magyar Honvédség vezérőrnagya egy éven át lesz a KFOR 26., egyúttal az első magyar parancsnoka. A pénteken Pristinában tartott átadás-átvételi ünnepségen Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség parancsnoka is részt vett.

Koszovó 2008-ban egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, de Belgrád ezt azóta sem hajlandó elismerni, és továbbra is saját, déli tartományának tartja a többségében albánok lakta területet. Koszovó északi részén több mint 50 ezres szerb kisebbség él, amely szintén nem ismeri el a koszovói kormányt, így szerbiai dokumentumokkal rendelkezik, amelyeket egyre kevésbé fogadnak el a koszovói hatóságok.

A KFOR a NATO parancsnoksága alatt működő nemzetközi békefenntartó haderő, amelynek most először van magyar parancsnoka.

Kajári Ferenc a KFOR állományát adó huszonnyolc ország (20 NATO-tag és 8 partnerország) katonájának a parancsnoka lesz. Katonái több hónapos felkészítés után a héten érkeztek Koszovóba. A hadszíntéren lévők számát tekintve Magyarországé a harmadik legnagyobb csapat.