Hatalmas magyar siker a koszovói NATO-misszióban

Koszovó katonaság honvédség
Vágólapra másolva!
Magyar parancsnok irányítja a koszovói NATO-békefenntartókat; Kajári Ferenc vezérőrnagy személyében Magyarország 1999-es NATO-csatlakozása óta most először lett magyar parancsnoka ennek a műveletnek.
Vágólapra másolva!

A magyar dandártábornok az átadón arról beszélt, hogy nagy megtiszteltetés hogy a következő időszakban a helyi NATO erők parancsnoka lesz. Ez az első alkalom, hogy egy NATO-misszió élén egy magyar áll. Minden katonai akció a jövőben továbbra is Koszovó stabilitását szolgálja majd. A jövőbeli kihívások között említette, hogy továbbra is egységesen szolgálják a koszovói misszió sikerét.

Kajári Ferenc vezérőrnagy Fotó: Polyák Attila - Origo

A NATO értékelése szerint a koszovói biztonsági helyzet stabil, de az egyoldalú intézkedések miatt fellángolt az ellentét a szerb és albán etnikum között, de ez megoldódott - mondta Kajári. A KFOR figyelemmel kísérte a fejleményeket, és bármikor kész volt arra, hogy beavatkozzon - tette hozzá. Saját magam számára a legfontosabb eredmény az lenne, ha sikerülne fenntartani a KFOR nemzetközi elismertségét. Mindezek mellett a KFOR a legnagyobb reagáló erő a térségben, és kész beavatkozni a biztonság megteremtése érdekében.

A KFOR a legnagyobb reagáló erő a térségben. Fotó: Polyák Attila - Origo

Robert P Burke, koszovói NATO-erők amerikai admirálisa arról beszélt a parancsnoksági átadón, hogy a folytonosságot szimbolizálja a mostani csere a parancsnokság területén. 27 nemzet vesz részt a KFOR munkájában, a béke a biztosításában. Még az ENSZ BT adta meg a felhatalmazást – tette hozzá. Csak az egyik része a koszovói békefenntartásban a KFOR, az uniós intézmények és az ENSZ is részt vesz a biztonság garantálásában. Koszovó ma sokkal biztonságosabb mint a misszió kezdetén - mondta az admirális.

Ilyen még nem volt a NATO történetében

Magyarország történetében először fordul elő, hogy a KFOR parancsnoka ez magyar személy lett – mondta Benkő Tibor a átadás utáni tájékoztatón. Magyarország egy olyan misszió vezetését veszi át, amely a NATO legnagyobb missziója – tette hozzá. Hazánk számára mindig is fontos volt a nyugat-balkáni stabilitás megteremtése és biztosítása. Kajári Ferenc nem lesz könnyű helyzetben, mivel nagyon törékeny a béke a térségben.

Fotó: Polyák Attila - Origo

Benkő szólt arról is, hogy az olasz hadsereg vezetésével tárgyaltak a keleti és a déli fenyegetettségről, de hazánk számára a déli fenyegetettség a nagyobb probléma. A déli irány miatt közös a fenyegetettségünk Olaszországgal – tette hozzá. Nemcsak a déli fenyegetettség miatt, de ahol magyar katonák misszióban vannak, ott olaszok is vannak. A védelempolitikai szakemberek idén ősszel tárgyalni fognak egy útiterv kidolgozásáról a két fél közötti magasabb szintű együttműködésről – mondta a honvédelmi miniszter. Benkő Tibor arról is beszélt, hogy Magyarország tesz is azért, hogy béke és biztonság legyen a Nyugat-Balkánon, és most az itt elhelyezett afgánok számára adományozott egészségügyi védőeszközöket. 500 dózisnyi vakcinát adtak át fertőző betegség leküzdésére – tette hozzá.

Benkő Tibor bízik benne, hogy idővel véget érhet ez a misszió, de ehhez több diplomáciai lépés szükséges. Azért van itt a többi nemzet is, hogy próbálják helyes mederbe terelni ezt a helyzetet – tette hozzá. Magyarország továbbra is támogatja Szerbia, Bosznia-Hercegovina és Koszovó euroatlanti integrációját.

Törékeny a béke

Kajári Ferenc arról beszélt, hogy mintegy 3500 katona parancsnoka lesz a következő időszakban. Bárikor eszkalálódhat a helyzet a térségben, nagyon törékeny a stabilitás – tette hozzá. A tárgyalásos úton történő megegyezéshez járul hozzá a KFOR tevékenysége – mondta Kajári. A politikai és a jogi tanácsadói tisztségen is magyar beosztású személy kerül pozícióba a KFOR-on belül.

Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség vezérkari főnöke. Fotó: Polyák Attila - Origo

Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség vezérkari főnöke arról beszélt, hogy Magyarország egy exkluzív csoportba lépett azzal, hogy mi adjuk a KFOR parancsnoki tisztet. A leköszönő olasz parancsnok is elismerte a magyar katonák teljesítményét – tette hozzá. Külső országok ismerik el a magyar katonát és a magyar honvédség teljesítményét. Minden támogatást meg fog kapni Kajári Ferenc. A hazai biztonságot úgy tudja biztosítani a magyar katona, ha itt helyt áll.