Közös járőrszolgálat indult a szerb-magyar határon a migráció megfékezése érdekében

határ, határsértés, migráns, kerítés, illegális határátkelés
Röszke, 2020. január 28. Rendőrautó a lezárt Röszke és Horgos közti közúti átkelőnél 2020. január 28-án. Az átkelőnél több mint hatvan határsértő próbált áttörni hajnalban, a rendőrök megakadályozták őket. MTI/Molnár Edvárd
Vágólapra másolva!
Magyarország és Szerbia bővítette az illegális migrációval szembeni együttműködését, a közös járőrözést a szerb-észak-macedón, illetve a magyar-szerb határon - jelentette be a magyar belügyminiszter pénteken Röszkén.
Vágólapra másolva!

Pintér Sándor a szerb kollégájával tartott határtalálkozóját követő sajtótájékoztatón azt mondta, az illegális migráció visszaszorításáról a két ország egyformán gondolkodik, azonos érdekek alapján hozza meg döntéseit.

- hangsúlyozta a politikus, példaként Csehországot és Ausztriát említve az együttműködéshez csatlakozó országok között.

- közölte Pintér Sándor.

A magyar belügyminiszter kifejtette, megbeszéléseik során érintették a járványhelyzetet. A pandémia várható magasabb hullámainak kezelésére készülve felfrissítették és kiegészítették azokat a szabályokat, melyek meghatározzák, kik léphetik át a határt a másik ország egészségügyi helyzetének veszélyeztetése nélkül.

Aleksandar Vulin szerb belügyminiszter úgy fogalmazott, a közös járőrszolgálat elindítása annak bizonyítéka, hogy a két ország közötti kapcsolatok a lehető legmagasabb szinten vannak jelenleg.

Rendőrautó a lezárt Röszke és Horgos közti közúti átkelőnél Forrás: MTI/Molnár Edvárd

- tette hozzá.

Szerbiának nem érdeke, hogy "a migránsok parkolójává váljon", hogy az ország nemzetiségi vagy vallási összetételét bárki megváltoztassa - mondta Aleksandar Vulin.

A magyar határszakasz megerősítése Szerbiának is fontos - tette hozzá, kiemelve, ha a migránsok tudják, hogy egy határszakasz megfelelően védett, nem indulnak el arra.

A szerb belügyminiszter azt mondta, csak szabad és szuverén országok tudják megvédeni a határaikat, illetve életmódjukat.

Aleksandar Vucic szerb elnök és Orbán Viktor miniszterelnök önálló politikát folytat, országaik érdekeit szem előtt tartva hozzák meg döntéseiket. Ennek köszönhetően ezen a télen mind a gáz-, mind az áramellátás biztosítva lesz. Ezért épített a két ország közös gázvezetéket, ezért nem mondott le Szerbia saját erőműveiről, és az együttműködésről Oroszországgal - mondta Aleksandar Vulin.