Márki-Zay Péter lett a baloldali előválasztási cirkusz győztese, miután Karácsony Gergely népszerűsége annyira összeomlott, hogy Gyurcsánynak félre kellett állítania. A baloldal vezetője ekkor a hódmezővásárhelyi polgármestert tolta előre, akiről azt akarták elhitetni, hogy konzervatív, jobboldali, pedig már évekkel ezelőtt lepaktált Gyurcsánnyal.

Ahogy azt megírtuk, Márki-Zay a Gyurcsánynéval eljátszott álvitában elszólta magát, bevallotta, hogy baloldali programot akar megvalósítani. Akkor azt mondta:

Azt gondolom, hogy kellően meggyőződhettek arról, hogy bárki is legyen Magyarország miniszterelnök-jelöltje, egy olyan közös programot fog végrehajtani, amelyben a baloldali programelemek és a zöld elemek, sőt a liberálisoknak kedves, fontos pontok is megvannak. Szó sincs arról, hogy egy konzervatív kormány alakulna Magyarországon.

A hódmezővásárhelyi polgármester szavai egyáltalán nem voltak meglepőek, korábban ugyanis már egy élő Youtube-videóban is világossá tette, semmi gondot nem okoz neki összefogni Gyurcsánnyal, bármi áron megteszi ezt.

A videóban Márki-Zay Péter azt mondja:
Tehát kérem szépen, nincs mese, a pártok meg a civilek nem civódhatnak, össze kell fogni, Gyurcsánnyal, Jobbikkal, cigányokkal, zsidókkal, mindenkivel össze kell fogni."

A politikus tett még ennél megdöbbentőbb kijelentéseket is néhány napja. Egy kampányrendezvényen azt mondta, hogy olyan jelölt kell, aki a leginkább elfogadható a liberálisok, a zöldek, a baloldaliak, a fiatalok, az idősek, illetve a keresztények és az ateisták számára is. Ő természetesen ilyennek tartja magát, sőt megdöbbentő módon azt is hozzáfűzte, hogy Jézus Krisztus is baloldali ember volt. Ilyet azonban csak egy baloldali ember mondhat. 

Teljesen világossá vált tehát az, hogy Márki-Zay egyértelműen baloldali programokat valósítana meg. Mivel hűségesküt is tett a baloldal kizárólagos vezetőjének, Gyurcsány Ferencnek, így - ha még bárkiben lett volna - végleg eloszlatta a kételyeket politikai identitásával kapcsolatban.