Gyurcsány videóban ismerte el: továbbra is ő irányítja a baloldalt, Márki-Zay csak egy báb

GYURCSÁNY Ferenc beszél évértékelő beszéd Közéleti személyiség foglalkozása politikus SZELLEMI TEVÉKENYSÉG SZEMÉLY
Budapest, 2020. február 9. Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke 16. évértékelő beszédét tartja Budapesten, a Sofitel Hotelben 2020. február 9-én. MTI/Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Gyurcsány Ferenc megdöbbentő videót tett közzé, amelyben többek között elismeri, hogy az egész baloldali előválasztás hazugságra épült, hiszen az egyetlen lényeges kérdés az volt, hogy melyik baloldali párté lesz majd a legnagyobb frakció. Mivel ezt a szerepet a Demokratikus Koalíció (DK) tölti be, így teljesen mindegy, hogy ki nyerte a miniszterelnök-jelölti előválasztást, a miniszterelnököt - ha nyernének - az ő pártja választja majd. "Eközben a DK tovább erősödött. A legnagyobb, legerősebb ellenzéki párt, az egyetlen, ami kompromisszumok nélkül maradt, ami volt: progresszív baloldali párt" - írta Gyurcsány a videó mellé.
Vágólapra másolva!

A Gyurcsány-showt követő napon a bukott miniszterelnök hatperces videót osztott meg Facebook-oldalán, amelyben hosszasan ecseteli, hogy hónapokon át becsapták a szavazókat, hiszen egyáltalán nem számít, hogy kit választottak meg miniszterelnök-jelöltnek. Az előválasztás egyetlen lényeges kérdése az volt, hogy melyik párté lesz majd a legnagyobb frakció egy esetleges baloldali győzelem esetén, és mivel a DK lett ez, így Gyurcsány Ferenc jelölheti ki a miniszterelnököt.

"Ha többségünk van a parlamentben, akkor majd mi (a DK) választhatunk kormányfőt"– fogalmazott Gyurcsány,

utalva arra, hogy az országgyűlés választ miniszterelnököt, így pedig a DK lenne a legerősebb frakció egy esetleges baloldali kormány esetén, gyakorlatilag Gyurcsány Ferenc dönthetne arról, hogy kit neveznek ki, függetlenül attól, hogy az előválasztási komédián milyen eredmény született.

- mondta Gyurcsány, kihangsúlyozva a "MI" szót. Vagyis majd ő dönt.

"Mostanra a baloldali pártok világában nekünk van a legnagyobb delegációnk Brüsszelben, nekünk van a legnagyobb frakciónk a budapesti városházán, és most kétség nélkül mondhatom, hogy a Demokratikus Koalíció a legerősebb baloldali párt, az egyetlen önmagában is kormányzóképes párt"
- jelentette ki Gyurcsány jelezve, hogy a magyar baloldal azt teszi, amit ő mond nekik.

Ezt megerősíti a videó kommentárjában is, ahol ezt írja:

"Eközben a DK tovább erősödött. A legnagyobb, legerősebb ellenzéki párt, az egyetlen, ami kompromisszumok nélkül maradt, ami volt: progresszív baloldali párt."

Összességében Gyurcsány számára teljesen mindegy volt, hogy melyik embere nyeri meg a választásokat.

Az, hogy éppen Márki-Zay Péterre esett a bábú szerepe, lényegtelen. A vége úgy is az lesz, amit ő mond, hiszen övék lesz a legnagyobb baloldali frakció az országgyűlésben, ha nyernének, azt neveznek ki miniszterelnöknek, akit akarnak.

Gyurcsány tehát elismerte: az egész előválasztási cirkusz hazugság volt, Márki-Zay Péter csak báb, irányítani továbbra is a bukott miniszterelnök fog.