A magyarok és szerbek egy új jövő építésébe kezdtek és ennek a jövőnek a magyarok és szerbek együtt lesznek a nyertesei - mondta Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a szerbiai Horgoson, a Szeged-Szabadka vasútvonal felújításindító ünnepségén.

A kormányfő beszédében kiemelte, hogy 150 éves vasútvonalat akarnak felújtani, de valójában alapkövet tesznek most le. Azért alapkőletételről beszélnek, mert ez annak a szimbóluma, hogy a szerbek és magyarok egy új jövő építésébe kezdtek - fogalmazott.

Orbán Viktor azt is mondta, hogy együtt erősebbek vagyunk, szorosabbra kell fűzni a kétoldalú kapcsolatokat, ezért hozták tető alá a stratégiai együttműködésről és szövetségről szóló megállapodást.
Azt mondta, hogy a történelem vihara kettévágta ezt a vasútvonalat és ezzel mindkét város lakosai sokat vesztettek, a vasútvonal teljesen eljelentéktelenedett. Hat évvel ezelőtt a vasúti pálya mentén illegális migránsok ezrei vonultak Magyarország és Európa felé, a pályát le kellett zárni, végül megszűnt a közlekedés - idézte fel.

Orbán Viktor szerint ez egy sajátosan közép-európai történet, amikor valami birodalmi központban tőlünk távol kiötlenek valamit, aztán megpróbálják ránk erőltetni és mi fizetjük meg mindennek az árát. Az idegen hatalmak ide mindig csak háborút és békétlenséget hoztak - mondta. Hozzátette: ami kívülről jött, elválasztott minket, lecsúszást és konfliktust hozott.

A miniszterelnök azt mondta, hogy épp itt az ideje, hogy a saját kezünkbe vegyük a saját sorsunk irányítását.

Orbán Viktor miniszterelnök és Aleksandar Vucic szerb elnök kezet fog a szerbiai Horgoson, a Szeged-Szabadka vasútvonal felújításindító ünnepségén 2021. október 18-ánForrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Azt is mondta Orbán Viktor, hogy itt most egy schengeni határ húzódik, de az Európai Unió külső határának nem itt kellene lennie, hanem lenn, délen és a szerbeknek útlevélellenőrzés nélkül kellene közlekedniük

Magyarországra és Európába. Szerbia a Balkán kapuja és Európa biztonságának kulcsállama - jelentette ki.

A miniszterelnök közölte: Szerbia évek óta készen áll a csatlakozásra, a kérdés lassan az, hogy akar-e még csatlakozni vagy lesz-e mihez csatlakoznia. Magyarország elkötelezett támogatója az országnak
- mondta.

Orbán Viktor azt is mondta, hogy ennek a beruházásnak "van egy nagyobb testvére", dolgoznak a Budapest-Belgrád vasúti folyosó megépítésén és elszántak, hogy a Baja és Szabadka közötti pálya is hamarosan megépüljön. Dolgoznak azon is, hogy a legegyszerűbb határellenőrzéssel valósulhasson meg a fejlesztés, hiszen a politika értelme, hogy az itt élők érdekét szolgálja - mondta a kormányfő.